Criza……….de timp!
Eu niciodata vara nu am timp suficient sa ma ocup cum trebuie de tot ceea ce imi place,sau ma rog…………poate imi plac prea multe lucruri si vreau sa le fac pe toate in acelasi timp!
Cred ca mie imi trebuie 2 anotimpuri de vara sa pot fi pe deplin satisfacuta,oricum, cert este ca vara este anotimpul pe care il astept mereu cu drag an,de an,numai ca acest minunat anotimp se incapataneaza sa imi faca in ciuda si sa dispara cu repeziciune.
Asa se intampla si in acest an,nici nu stiu cum am pasit in ultima luna de vara,si toamna ce vine are farmecul ei,dar parca vara,este vara,si nimic nu este atat de frumos ca in acest anotimp de vacanta,unde bucuria si distractia sunt la ele acasa , timpul petrecut impreuna cu familia este plin de amintiri de neuitat,grijile sunt mai putine sau chiar de loc,
cine mai are timp si pentru ele???!!!,
iar dorinta de-a te simti mai liber si mai plin de viata nu poate sa te ocoleasca!
Intr-un talmes-balmes inot si eu acum,incep cu bucurie strangerea recoltei,dar si cu tristete in suflet ma gandesc la vara ce sta sa treaca , si la cat imi este de greu sa ma despart de ea.
Aici este refugiul meu,aici imi incarc bateriile ,si tot aici ma regasesc pe mine…………!
Si pentru ca mai am putin timp,ma bucur,ma bucur cat de mult mai pot de …..aceasta vara”,ma bucur de linistea ce ma inconjoara la casuta noastra de la tara ,ma bucur cat mai pot de gradina mea plina de verdeata, si ma incarc cu energie de la toate acestea sa imi ajunga cat pentru un an intreg.
Si pentru ca este perioada cea mai aglomerata din gradinuta mea,pot face ceea ce imi place mai tare pregatirea conservelor .
Am inceput cu castravetii,apoi cu dovleceii,cu ardeii,si mai tarziu cu vinetele,dar acum este deja vremea zarzavatului de ciorbite ,sucului de rosii si al bulionului.
Am reusit sa fac 38 de borcanele de 800ml de zarzavaturi de ciorbite 10 sticle de suc de rosii si acum sunt deja la a doua sarja de bulion.
Anul acesta am avut sa spun ghinion cu rosiile,coacerea le-a fost fortata din cauza caniculei,aproximativ 3 galeti le-am aruncat din cauza ca se stricase in tufa,la etajul 3 rosiile mele se coaceau abia la jumatatea luni august o data cu gogosarii ,si acum unele sau copt si la etajul 4,iar din 22 de galeti de rosii nu am scos mai mult de 16 kg de bulion,pentru ca anul acesta nu am reusit sa mai pun cele speciale de bulion, si astea ce am doar 2 randuri au pulpa mai groasa, restul sunt bune doar la zarzavat ca isi lasa foate multa zeama.
Oricum este suficient pentru conserve,iar anul acesta mi-am propus sa numai fac atat de mult,mai ales ca eu tot arunc an de an ,ca mereu imi zic, anul acesta voi face mai putin, dar,cam greu ma abtin!
Si acum pozici cu gradina la 6 dimineata inainte de a culege a adoua recolta de bulion
</a>
<a href=”https://ingradinamariei.wordpress.com/2012/08/02/criza-de-timp/digital-image-655/” rel=”attachment wp-att-2411″>
SI in asteptare,pentru a doua serie de bulion
si primul ajutor somnoros
si pe parcurs au venit si s-a reîntregit toata trupa!
In privinta vinetelor sunt total nemultumita de ele,nu am fost aici cand sau manat,iar preventiv a fost mult prea tarziu sa le dau,vecinii imi spun ca le pot totusi salva cu chimicale,dar cum in gradina mea nu voi da cu asa ceva probabil le voi pierde definitiv.
Oricum am intrat drastic in ele ,cel putin la frunze,le-am jumulit bine,bine apoi le-am stropit cu cu dilutie de urzica si lapte crud,le-am cinstit cu un paharel de dejectii de pasari si le-am presarat cenusa nediluata.
Acum astept sa vad ce se intampla,pana atunci insa voi aduna toate vinetele care au fost afectate de putregai si le voi indeparta.
Oricum nu imi pare asa rau,pentru ca am reusit sa congelez un sertar de vinete,asa ca voi avea pentru zacusca si cateva pachete pentru iarna.
si la ardei am constatat o problema la cateva tufe , au inceput isi
pateze ,fructele sunt pur si simplu arse , si uni au deja fructele atacate foarte putin cei drept,cauza ar fi soarele puternic,pentru ca mana ataca atat fructul cat si tufa,in schimb tulpina si frunzele sunt foarte sanatoase.
a 5 serie de castraveti,au dezvoltat si primele flori,nu am mai avut timp si de ei
a 6-a serie de castraveti,nici nu ma mai chinui sa-i pun pe plasa,ii voi lasa asa pe jos,oricum eu deja am conservat pentru iarna,si asa nu reusim sa mancam celelalte serii de castraveti ,pe care ii arunc la gramada de compost.
si primele serii de castraveti,ar fi trebuit sa-i elimin,dar vad ca ei nu se dau batuti si inca produc destul,asa ca ii voi mai lasa o perioada.
Ca sa ii tin mai mult in vegetatie,i-am stimulat sa nu imbatraneasca prin indepartarea florilor,tairea frunzelor de jos pentru producerea altor lastari,udarea constanta,indepartarea castravetilor mari si indepartarea frunzelor galbene, sau uscate,singura baie pe care au luato a fost una cu cenusa si una cu urzica.
si am reusit in sfarsit sa fac foto la trandafirii infloriti pusi in acesta primavara
dovleci turcesti
pentru ca nu am fost langa ei sa-i dirijez, au facuto ei asa cum au putut,chiar si prin copac
pepene verde
si galben
amestecate!
si baietelul meu obosit dupa o tura prin piscina
poate va era dor de Tedy,noua ne-a fost tare dor de el,a reusit si el sa scape intreg din incursiunile lui dupa fete!
si ea este Fetita”,o noua membra a familiei, de asta data doar temorar,asta pana cand ii vom gasi o alta familie,cam greu ca vecinii nu o plac deloc pe aici,si oricat de multa mancare ii dau ea tot da iama prin gainile lor
am gasito intamplator la noi prin vie,a facut 6 puisori ,dar 3 ereau deja morti,au mai ramas 3 in viata,astept sa le dea ochisori sa le gasim un stapan
si cu ochisori,puiutul este baietel si este cel mai micut
si impreuna toti 3,la mijloc este fetita intre cei doi baieti
Mai aveam cateva pozici,dar sunt la tara si imi cam pierd rabdarea cu netul de aici.
Pana la o noua revedere,va doresc sa aveti in continuare o vacanta placuta si un sfarsit de vara minunat!
Pe curand
Maria
lasasem un raspuns aici,dar vad ca nu apare.
Are si vreun pui mascul catelusa aia? Imi place ca e de talie foarte mica.Cel putin asa mi se pare.Astept sa imi confirmi tu.Daca e asa si daca e si vreun baietel pe acolo,il vreau eu,te rog 🙂
Nu,nu am mai gasit alt raspuns,probabil ca nu l-a luat!
Am 2 baieti si o fetita,fetita este cea mai mare si grasuta,baieti sunt mai mici,in privinta catelusei este de talie mica si de cand sta la noi a inceput sa arate foarte bine ,numai ca ii plac foarte mult gainile vecinilor,si cata mancare ii dau tot le mai mananca cate-o gaina ca asa a fost invatata 😀 .Nu stiu daca si puisorii vor fi ca ea asa mici,ca nu le cunosc tati 😀 ,un singur baietel este mai mic,dar asta nu stiu daca cauza este ca are statura mica sau suge mai putin 😀 am sa iti pun foto cu ei mai ales ca acum am vazut ca au si ochisori
Gata,acum am pus si pozele si ii poti vedea 😀
hihi,ce dulce eeee.Al meu e,daca il dai,ala micu 😛
Daca il vede Rebecca,nu il mai lasa in pace toata ziulica.
Sa vedem cum il iau,ca Marius va intra in concediu sapt. asta 😦
ti-l dau cu toata placerea,oricum doar luna acestea ii mai tin ca suntem toata luna aici la tzara,apoi vrem sa le gasim stapani cand pot singuri sa se hraneasca pentru ca imi este tare mila de ei sa ii abandonez undeva.
Si apoi mai am ceva probleme cu vecini din cauza catelei,ca le papa gainile lor 😀 si mereu ma intreaba daca i-am facut pasaport la catea 😀 ,dar noi o tinem pentru pui ca sunt asa mici si frumosi si ne este mila de ei sa-i abandonam.
Cu siguranta copii vor si super incantati de catel,ai mei ii tot plimba bietii de ei in brate toata curtea,deloc nu ii lasa in pace,trebuie sa stau numai dupa ei,ca imi este teama sa nu le faca cateua ceva si apoi nu sunt nici deparazitati .:D
Ce zici ca ma joc si eu cu ei 😀 si ce imi mai place,dar eu o fac doar cand nu sunt copii ca sa nu le dau exemple 😀
haha,pai da,ca doar nu o sa te vada ca faci una si tu ii inveti alta 😛 😛 😛
Sper sa reusim sa ne sincronizam cumva si sa il iau.Imi mai promisese o matusa ca imi dau un pechinez,dar imi este tare greu sa ajung la ea sa il iau,desi sta tot in jud.Giurgiu,dar in capatul celalalt
Ti-am zis eu doar luna aceasta mai pot sa-i tin,pentru ca deja il am pe tedy care imi are o vecina grija de el,dar ei sunt prea multi ca sa-i las asa singuri in curte,si apoi vine iarna iar noi aici mai dam foarte rar.
Oricum acum sunt inca micuti si nu stiu sa bea nici apa,te anunt eu cand mananca singurel si o sa-i fac si o poza atunci sa imi zici daca il mai vrei ca sa stiu daca il opresc.
Ca al meu vreau sa ii lase pe toti pe undeva mai departe de noi,dar mie imi este mila de ei,ca mama lor papa gaini si imi este teama sa nu-i omoare cineva,ca pana acum nu am gasit stapani pentru ei,ca toti au pe aici caini si nu ii vor si pe ei,dar inca mai caut si sper din tot sufletul sa gasesc.
buna recolta
unii spun ca vara asta o sa fie mai lunga , sper sa fie asa
Daaaaa,sunt foarte multumita si anul acesta de tot ce am in gradinuta mea,mai ales ca anul acesta am trecut cam rar pe la gradina si multe lucrari au cam fost restante,dar s-a descurcat si ea cum a putut.
Faptul ca le-am ingrijit inca de la stadiul de samanta,am avut mereu grija sa-le ingrijesc ecologic inca de la rasarire ,le-am inbunatatit sistemul imunitar, si au putut face mai usor fata intemperiilor ,unele mai mult, altele mai putin,dar in final de la fiecare fir in parte am avut ce culege.
Asa ca ma decalar si in acest an foooarte multumita,pentru ca indiferent de munca depusa,am satisfactia ca tot ce culeg din gradinuta mea este curat ,fara chimicale,iar debaraua si congelatorul meu vor fi ticsite si anul acesta de legume ecologice sanatoase.
Si anul trecut am avut o vara lunga,sau ma rog o prelungire a verii,pentru ca la noi toamna a fost foarte frumoasa,iar legumele mi-au rezistat pana la sfarsitul lui septembrie in camp fara probleme,probabil au mai stat si dupa ,numai ca eu nu am mai reusit sa mai ajung atunci.
Si eu sunt multumit, ai mei au facut deja din rosiile culese de mine, 40 kg, zacusca si suc de rosii pt la iarna, am mai dat pe la vecini si prieteni cam 30 de kg si mai am de adunat cam inca pe atat. Pt prima mea recolta sunt multumit. Rosiile mele nu sunt frumoase dar sunt sanatoase. Pentru o suprafata cultivata cu rosii cam de 80 mp zic ca e bine mai ales ca nu am experienta in gradinarit. Imi place si ma simt bine sa ma ocup de ele.
Ma bucur ca Axi, catelul meu, a inceput sa ma ajute. Azi dimineata am gasit in dreptul usii 5 ardei grasi adunati de el din gradina. Sper totusi sa nu insiste cu asta :).
Oho ai ceva ,si inca vei mai avea ce culege inclusiv in luna septembrie,mai ales daca ai soiuri traditionale ca ele se coc mai tarziu dar si tin pana toamna tarziu. La suprafata pe care o ai cultivata vei face rosii pentru toti prieteni prietenilor tai 😀
Am si eu recunosc 2 randuri de hibrizi,le pun pentru ca se coc mai devreme sa am de salate,pentru ca eu cultiv doar eco,prefer sa pun si din acestea decat sa cumpar cu chimicale din piata,ca destul cumpar iarna pe cele turcesti fara gust pentru salate.
Restul insa sunt doar soiuri romanesti se coc ele mai tarziu,si chiar daca nu arata asa aspectos ca cele de pe taraba din piata,sunt gustoase si sanatoase,le consumam toata vara pana toamna tarziu,iar conservele pentru iarna numai din acestea prepar.
Foarte tare faza cu Axi,se vede ca este un catel inteligent 😀 ,numai ca ajutorul lui mai mult incurca decat face bine 😀
Daca iti aduna rosiile nu era problema ca si asa ai destule si nu le poate rupe tufele,dar ardeii sunt extrem de sesibili si te trezesti ca iti compromite toata cultura 😀
Probabil vrea sa ajute :D. E uimitor cum a rupt ardeii de pe tufa fara sa strice tufa sau ardeii. Nu prea am ce sa culeg la ardei din cauza ca sunt atinsi de soare bine de tot. Oricum acum sta legat fiindca am fost cu el la doctor ca schioapata si i s-a recomandat mai mult repaos, calciu si cateva pastile contra inflamatiilor.. Cum nu am cum sa-l tin pe loc mult timp trebuie sa-l leg pentru o zi , poate doua pana isi revine.
Dupa aceea ii dau drumul prin curte.
Referitor la rosii sper sa nu le distruga caldura din zilele urmatoare si ploile anuntate pentru Bucuresti.
Cu siguranta 😀 ,numai ca la faza asta nu ai luat si in calcul florile,si asa cad ele singurele din cauza caniculei,ce sa mai zic de faptul ca la cea mai mica atingere se scutura 😀
Imi pare rau ca este suferind,cred ca nu prea ii convine faptul ca il ti legat 😀 ,dar daca este asa nazdravan probabil ca este unica solutie buna pentru el.
Si eu sper sa nu produca pagube prea mari prin ele,oricum ele sunt in general mult mai rezistente,probleme totusi vor fi la ardei si la vinete ei vor fi si cei mai mult afectati.
Maine au anuntat la noi 42 de grade,ce bine ca nu sunt acasa, nu stiu cum rezistam la bloc in Bucuresti pe canicula aceasta,aseara am vazut ceva pe protv la vreme, dar doar despre canicula, de ploi nu am auzit nimic.
Mai bine totusi este sa udam,decat cu ploi acide,mai ales cum au fost ultimile 2 care pur si simplu au ars,eu am vazut si la flori probleme de la ploaie,asa ca mai bine fara ele 😀
Bogata gradina ai, spor la treaba ca se pare ca ai multe de facut 🙂 Am vazut ca ai pus si pepeni galbeni, as avea o intrebare, daca cumva sti cum ii zice la soiul acela de pepene galben lunguiet, cu coaja lucioasa, glabena si cu forme de felii si cu miez portocaliu si incecacios. Mancam cand eram mica si mergeam la bunica dar n-am mai vazut din acela de anii buni.
Multumesc frumos!
Este timp sa imi pun totul in ordine pana voi pleca acasa,am o luna la dispozitie,asa ca voi reusi sa le rezolv pe toate!
Cred ca te referi cu siguranta la soiul Turchestan,cred ca am scris corect,imi aduce aminte de copilarie,si noua ne placeau enorm de mult,tin minte ca mama mea facea dulceata din acel pepene si pe langa servirea traditionalei cafele la musafiri mereu punea si o farfurioara din dulceata de pepene ,nuci,sau dulceata de gogonele verzi.
Si eu caut de mult acest soi,acum doi ani cand am venit de la mare am cumparat de la cineva care vindea pe maginea strazi,numai ca de acolo am venit direct la tara unde eram in lucru cu casa si nu stiu ce am facut cu ele.
Si de atunci,tot caut si eu,am luat ceva de la Unisem dar era o tentativa de Turchestan , nu era originalul,am cautat si la Agrosel si nimic,ei sunt singuri pe piata care mai au soiuri traditionale romanesti .
Taranii nu mai scot la vanzare soiurile noastre inca din 94″sau 95″ de cand au dat drumul la importuri pentru toti,asa ca acum au posibilitatea de a comanda hibrizi sau soiuri cu foarte multa productie,nu isi mai ocupa ei locul cu soiurile noastre care au productie slaba.
Singura posibilitatea de a mai gasi aceste soiuri este sa cautam prin pietele lor de la tara,pentru ca inca se mai gasesc unii nostalgici care mai pun aceste soiuri.
Eu nu imi pierd speranta,am sa intreb prin vecini daca au seminte,stiu ca ei prin gradina pun si soiuri romanesti de legume pe care le folosesc doar pentru ei,si poate totusi gasesc la cineva.
Iti dau de stire daca gasesc ceva….!
Multumesc mult. La noi nu aduc ca nu rezista la transport plus ca asa cum spuneai si tu nu mai cultiva. Eu sunt ardeleanca dar cu radacini in Teleorman 🙂
Da,insa este un mare dezavantaj pentru noi acei care inca mai tanjim dupa gustul legumleor sau fructelor de altadata!
|Foarte frumoasa zona de provenineta,imi plac foarte mult ardeleni,sunt calmi,sensibili si au intodeauna un cuvant bun se spus,dar cel mai tare imi place dialectul lor.
Am avut 2 colege la serviciu din Salonta,2 doamne pe cinste cum rar mai intalnesti!
Multumesc de aprecieri 🙂
Nu ai pentru ce!,am scris asta pentru ca am avut norocul sa cunosc acele 2 doamne si sa imi dau seama cat de treaba sunt ardelenii .
Tu te plingi ca vinetele tele nu arata bine?Sa le vezi pe ale mele ca inca nu am mincat din ele… ba au avortat florile, ba sunt mici, strimbe si tari ca piatra,dat nu m-am indurat sa le smulg.
Cit despre trandafirii tai ma bucur ca ai reusit sa ii vezi infloriti chiar daca mai tirziu, probabil ca anul viitor vor fi o splendoare.Pupici.
Deci sa inteleg ca stau mai bine la capitolul acesta!!!!
Vreau sa iti spun ca eu dupa tratamentul aplicat acum cateva zile,au inceput sa se intrevada rezultatele,frunze mici incep sa apara pe toate tulpinele,am intrat iar prin ele de aceasta data sa mai indepartez din frunzele restante,sa le culeg pe cele care ar fi trebuit de muult timp sa ajunga la maturitate,asa micute le-am cules pe toate inclusiv pe cele tari si mici,asa vor da voie viitoarelor vinete sa se dezvolte corespunzator si vor reusi ca sa aiba posibilitatea de a reusi sa se hraneasca de la frunzele ce au aparut.
Asa poti proceda si tu,arunca fara mila vinetele mici,tari si maronii,ca nu mai ai ce face cu ele si le hranesc inutil, pentru ca ele nu se vor mai dezvolta deloc,aduna frunzele uscate,ingalbenite si rupe din copili,macar pe cei de sus,ca sigur la cei de jos ai vinete si flori,asa iti vor face vinete mai putine, vor fi hranite corespunzator, si vor creste mult mai mari .
Hranestele o data la 2 saptamani cu dejectii de pasare,aproximativ 100ml la tufa,o data la 2 saptamni da-le cu macerat de urzica sau ,macerat de coada calului cu frunze de ceapa 1/1(se lasa aproximativ 1 saptamana la macerat aceasta compozitie in soare).
Si nu uita de cenusa ,imprastie pe ele daca poti macar o data pe saptamana,si apoi stropestele cu macerat de urzica.
Pai este si singura tufa care a inflorit pana acum din cele 6 puse pitice,dar eu le gaseam mereu cu boboci si apoi cand reveneam ereau demult uscate.Si cel galben urcator a avut doi boboci dar tot nu am reusit sa-i gasesc infloriti,acum pentru ca voi sta toata luna la casuta cu siguranta voi reusi sa-l prind inflorit si pe el,chiar ieri am vazut un bobocel la el sunt curioasa sa vad cum v-a fi floarea.
Fug ca sunt cei mici in piscina si imi este teama de Mario ,mai vorbim.
Va pupic pe amandoua,sa aveti un week” minunat!
E…CRED CA DE DATA ASTA AM COMUNICAT TELEPATIC PENTRU CA APROAPE TOT CE MI-AI RECOMANDAT AM FACUT INAINTE CU O ZI SA CITESC POSTUL.SA VAD DE UNDE FAC ROST DE CENUSA. …MULTUMESC DE RECOMANDARI.PUPICI.
Ma bucur foarte mult ca ai reusit sa faci asta,iar in ceea ce priveste procedura cel putin cu privire la modul de indepartare atat a frunzelor cat si a fructelor cu siguranta ai facuto in mod logic,asa ca meritul iti apartine in totalitate.
Asa, nu uita nici de cenusa si nici de lapte crud,deoarece trebuie sa le mai revigoram si pe ele cel putin frunzele care nu au fost arse in totalitate .
pupici si pentru voi.
multă treabă, dar cu răbdare o veți face
Asa este,la noi aceasta luna este si cea mai aglomerata din an,dar si cea mai frumoasa.
Incercam pe cat putem sa ne facem timp sa pretuim cat mai mult faptul ca mai putem sta la casuta de la tara ,pentru ca din septembrie deja incep scolile,gradi, serviciile revin la program normal, si greu se mai gaseste timp sa mai stam pe aici. 😀
ca de fiecare data, sunt muta de admiratie cand iti vad gradina!!
si eu care am cules 1 singura rosioara, si aia fara gust 😀
Multumesc frumos!
Te invit cu drag la o plimbare prin gradinuta mea si sa savurezi rosioarle noastre traditionale.
Incearca sa iti procuri semintele din Ro atunci cand mai vi in tara,ele se adapteaza si la ghiveci,
si poti avea pe terasa rosioarele din Ro cu gustul lor inconfundabil 😀