Sa repicam?….sau nu!
Anul acesta am spus pas Repicarii,si sunt mult mai multe motive pentru care am facut acest lucru.
In primul rand ca am tot testat an, de an,si repicatele si nerepicatele,dar ceea ce a pus capac au fost tocmai rasadurile iesite sigurele in gradina care nu au mai fost atat de cocolosite si s-au copt la interval de aproape trei saptamani fata de cele pe care le avem in interior puse pe 6 Februarie si care se vroiau legume extra-timpurii.
Asa ca personal va spun ca repicatul nu isi mai are rostul mai ales daca cultivi pe o suprafata mica,pe langa faptul ca la repicare rasadurile stagneaza mult din crestere,se streseaza,mai mult unele plante sufera atat de mult la repicat incat nu rezista socului,va dau de exemplu ardeii,vinetele care se dezvolta destul de greu si asa,daca noi ii mai si repicam ajung mult mai greu la perioada de maturitate.Sa nu mai spun ca sunt rasaduri ca nu suporta deloc repicarea si ma refer aici la castraveti,pepeni,conopida,varzoase,si aici pot sa va dau un exemplu, de ce ne mai miram ca,conopida face floare si nu se dezvolta,sau varza, desi este udata si ingrijita nu dezvolta capatana foarte mare,pai va spun tot eu din acelasi motiv pentru ca este repicata,re-plantata si acest lucru nu le este deloc pe plac.
Am pus si individual anul acesta,si cate 2.3 fire pe recipient dar am constatat ca cele mai frumoase si dezvoltate sunt tot cele care au fost tinute inghesuite.
Am sa postez cateva imagini cu rasadurile mele de anul acesta,asa ca va invit sa trageti propriile concluzii.
rasaduri puse individual acelasi soi aceiasi varsta
rasaduri puse des acelasi soi aceiasi varsta
ardei individual acelasi soi aceiasi varsta
ardei la gramada acelasi soi aceiasi varsta
pe vinete nici macar nu am mai incercat sa le testez pentru ca ele sunt cele mai firave,cateogric la acesta nu le mai fac repicarea.
si cateva imagini din rasadnita mea
Am sa va tin la curent cu evolutia lor si bineinteles cat de repede ajung in acest mod la maturitate legumele mele.
Rasaduri frumoase si sanatoase.
Pe curand ,
Maria
Buna, Maria, te citesc cu drag de foarte mult timp, si sa stii ca am ajuns la aceeasi concluzie. Eu sunt incepatoare si repicatul nu mi-a iesit de niciun fel anul trecut, asa ca anul asta le-am pus in pastile de turba cate 2-3 fire, si-au crescut f. bine, dar cand le-am mutat in pahare de 200 de ml, cu tot cu pastila – chiar fara niciun fel de deranj la radacina – am observat ca au stagnat foarte mult, chiar si asa. Deci, categoric, orice mutare incetineste dezvoltarea. As vrea sa ma ajuti si pe mine si sa-mi spui in ce fel de alveole ai semanat rosiile, ma refer aici la cele pe care nu o sa le repici, pt. ca ma gandesc ca are si asta o importanta: cu cat alveolele sunt mai mari, cu atat radacinile se dezvolta mai bine, iar rosiile rodesc cu atat mai bine cu cat au sistemul radicular e mai dezvoltat. Deci ma gandesc ca alveolele ar trebui sa fie suficient de mari pt. ca in momentul plantarii definitive radacina sa fie bine dezvoltata.
Intotdeauna vor stagna plantutele atunci cand vor fi mutate ,indiferent ca sunt puse sau nu individual,daca cele puse individual isi vor reveni mai repede(in general ele stagneaza forte putin deorece isi canalizeaza energia in formarea unor noi radacini,rezultat pe care il observam putin mai tarziu in cresterea spectaculoasa a tulpinei,respectiv ingrosarea ei) ,celelalte vor stagna mult mai mult datorita ,refacerii,deranjarii radacinilor.Pe viitor te safatuiesc ca in pastilele sa nu lasi decat un fir,cel mai viguros, pentru a se putea dezvolta bine planta,dupa 6 saptamani de la insamantare trebuie neaparat mutata planta intr-un recipient mai mare,la ardei si vinete pot fi recipientul pana in 300 ml,deorece se stie ca ele isi dezvolta radacinile mai greu,iar la rosii recipientele sa fie 400-500ml daca plantele vor ramane pana la plantare o luna de zile.
Plante sanatoase si frumoase!
O sa incerc anul asta si seminte puse direct in gradina. Am niste rosii micute pe care o sa le cultiv pentru prima oara si se pare ca n-au nevoie nici macar de sprijin. Sunt tare curioasa, ce-o sa iasa 🙂 Ale tale arata minunat toate si ai asa de multeee !!!
La rosii si vecini mei pun direct in gradina la cuib de la inceput de martie si le presara deasupra gunoi de grajd,dar acestea le pun doar pentru conservele de toamna ca sunt romanesti si foarte tarzii.Anul acesta am zis sa incerc si eu cele fara arac,imi da o vecina rasaduri,sunt mai micute ele ca si fruct dar sunt delicioase si le cultiv mai mult ca sunt rosii romanesti,acum sa vad cum se comporta ca astea nu am cultivat niciodata fara arac.
Anul trecut aratau mult mai bine rasadurile ,anul acesta lipsa de lumina naturala si-a spus cuvantul.
O duminica placuta!
Noi am tot pus in gradina seminte pana cand ne-am saturat de buruieni , erau mai mari decat plantutele noastre de abia le vedeam ….. asa ca am ajuns la rasaduri . Daca exista ceva si impotriva buruienilor am fi tare incantatii mai ales baietii mei :))
Rosii fara arac am tot pus si sunt foarte bune .
spor la treaba si o primavara buna !
Si eu am asemenea probleme,am tot folosit insecticid natural din apa fiarta ,otet si sapun dar fara rezultate.Asa ca singura solutie este jumulirea lor cu tot cu radacini la fiecare aparitie.De exemplu la pir daca nu scoatem cu cazmaua toata radacina,degeaba ne chinuim noi sa o nimicim la suprafata,radacina rezista in pamant si 7 ani .Asa ca trebuie sa ne inarmam doar cu rapdare si sa le smulgem doar atunci cand sunt tinere,spun asta pentru ca odata ce sunt smulse mai tinere nu le mai dam posibilitatea de asi imprastia samanta,iar astfel extrase le putem pune fara grija in compostul preparat pentru gradina.
Sunt foarte multe si foarte frumoase. Intr-adevar, cele puse la gramada sunt cele mai dezvoltate si nu sunt deloc firave. Si vinetele arata minunat. Sa te bucuri de recolte bogate!
Multumesc, la fel!
Ai dreptate, am pus si eu si in recipiente individuale si pentru repicare. Diferenta este maxima.
Bafta cu ele si recolte bogate!
Multumesc,astept sa vad cu cat ma redus timpul pana la coacere!
Ai dreptate, si eu am rosii de aceeasi virsta doar ca unele repicate altele nerepicate,diferenta dintre ele e uriasa ma gindeam ca sunt bolnave… dar arata sanatoase dar mult mai mici…pupici.
Asa este,le incetineste foarte mult,si daca stai sa te gandesti ca mai trebuie si re-plantate ,deci iar o stagnare pentru refacere,categoric nu se merita sa pierzi asa de mult timp.
Ce răsaduri mari aveți!! Ale noastre abia acum răsar 😀
Multumesc,stati linistita ca vor creste ele mari si frumoase,mai ales acum ca au lumina din belsug!
Frumoase si sanatoase si cred ca aveti dreptate cu repicatul, mai bine puse individual si plantate cu tot cu solul din alveola. Un sfarsit de saptamana frumos va doresc.
Da,practic scutim din timp,iar rezultatul este salata proaspata pe care o vom avea mai devreme in farfurie.
buna draga mea…cat ma bucur eu ,cand primesc aceste frumoase si iubite plantute…..cred ca ai dreptate.tu esti experta…noi…ne conformam cu drag.multumim ptr toate informatiile tale pretioase.multa putere de munca iti doresc……i-mi pare atat de rau ca eu nu pot planta …..stau departe de casa…..cand eram acasa la mine….faceam de toate.
Ei,in nici un caz nu am ajuns o experta,dar ma perfectionez mereu,sau mai bine spus,iubesc atat de mult ceea ce fac si incerc sa-mi usurez munca gasind noi solutii .
Sa stiti ca si la bloc puteti planta in ghiveci de la plante aromatice pana la ardei si chiar rosii cherry,avantaj, va faceti placerea de a le ingriji ,dar si de a le degusta,nu va speriati cu polenizare florilor,o puteti face manual.