Tutorial Ardei Capia


Ø                                     Tutorial Ardei Capia


Ø   

Ø     Insamantare ardei

Ø  Pentru solar, se începe însămânțarea intre 1 ianuarie și 28 februarie.

Ø  Pentru câmp, zona de sud ,se începe însămânțarea la  începutul luni februarie pentru cultura timpurie,și începutul luni martie pentru cultura de toamna.

Ø  Pentru câmp, zona de nord,de deal și de munte,însămânțarea începe de la finele luni februarie în spatii acoperite și încălzite pentru cultura timpurie,sau după 15 martie însămânțare pe platforme reci.

Ø     Temperatura de Germinare

  • -intre  18 … 21  ° Celsius,semintele de ardei vor germina – dupa 18 – 20 zile

–          intre  18 … 21  ° Celsius, semințele de ardei  vor germina  – după  14-16 zile

  • Ø  -intre  24…26 ° Celsius,  semințele de ardei  vor germina  –     dupa  12-14 zile(temperatura optima recomandata).
  • -intre  28…30 ° Celsius , semințele de ardei  vor germina –  dupa   9-11 zile

§ Cum procedam?

Ø  Mai presus de toate, aduna materialele necesare:

Ø  -semințe de ardei

Ø  -ladă pentru plantare (în mod ideal, cu capac transparent)

Ø  -compost

Ø  -Apa (infuzie de macerat de urzica sau sulfat de cupru 1%

Ø  -Gunoi de grajd(opțional ,este necesar doar dacă aveți un pământ slab  îmbogățit  nutritiv)

Ø  -etichete (pentru a distinge sortimentele de roșii.)

Ø  -nisip

  • Pregătire

Ø  Ca de obicei, se recomandă punerea semințele în apă cu o zi înainte de semănat. Acesta nu este esențial, dar facilitează germinarea mai repede a plăntuțelor.

Ø  Acoperă partea de jos a lădiței cu un strat de nisip de 2 cm grosime, pentru a asigura un drenaj bun. Puneți deasupra compostul pregătit si udați bine.

Ø                                        Însămânțare

Ø  Pentru delimitarea spatiilor dintre rânduri, trasează linii fine ,cu ajutorul unei rigle .

Ø  Semeni semințele una câte una cu ajutorul unui con de plastic sau de hârtie, dacă acestea par greu de manevrat. Spațiul trebuie sa fie de 4 sau de 5 cm intre semințe, Apoi se presară un strat fin de compost (aproximativ 3 mm grosime).

Ø  Presați ușor suprafața, cu podul  palmei sau mai bine, cu o placă de lemn de mici dimensiuni. Semințele sunt astfel aduse în contact cu pământul.

Ø     Udare

Ø Este  necesar să se pună apă pentru a începe germinarea. Pentru asta utilizează  doar un pulverizator (un accesoriu foarte util pentru grădinari).

Ø  Punerea în aplicare

Ø  Dupa realizarea acestui lucru, acoperă cutia cu capacul acesteia, folie sau coli de hârtie.

Ø  Pune  aceste recipiente intr-un loc cu efect de seră încălzită, sau într-o cameră luminată puternic din  casa si calduroasa.. Atunci când apar răsadurile, scoateţi capacul.

Ø     Etichete

Ø  Dacă ați semănat în mai multe cutii, nu uita sa pui etichetele mici, care le va recunoaște soiurile de la transplantare.

Ø  Când răsadurile  au  patru  frunze adevărate, este timpul să trecem la repicarea lor.

Ø

                                           Repicarea răsadurilor de ardei

-repicare se face cand planta are 4 frunze

 

Ø  Repicarea se face intocmai ca la rosii,diferenta consta ca rasadul de ardei,il vom planta doar pana la jumatatea tijei.

Folosim  ace-las amestec de pământ la fel ca la însămânțare,dar il mai îmbogățim în mod special,cu coji de banane uscate și coji de oua.Transplantare lor se poate face  în vase de turba (care poate fi pus direct în sol), sau în pahare de plastic bine curățate.

Ø    Tratamente

Ø  -căderea plăntuțelor :infuzie de ceai pur de mușețel

Ø  Dacă doriți o recolta bogata de ardei  , faceți  un îngrășământ perfect pentru ele 100% natural cu ” urzica și gunoi de grajd.

Ø    Îngrășământ

Ø  Alege doar urzici-le   fără semințe,ideal cele de maxim 10 cm.

Ø     Dozare  Urzica

Ø  Adaugă 10l de apă pentru fiecare kilogram de urzică proaspătă (sau 100gr urzici uscate.).(o folosim atât pentru stropirea solului de jur împrejurul plantei cât și pe frunze,insistând și pe spatele frunzei).

Ø  Acoperiți recipientul și asigurați-vă că se amestecă la  fiecare 2 zile. Când va apar bule mici, atunci  știm ca fermentația sa infuzarea  este completa. Aceasta durează una sau două săptămâni, în funcție de temperatura mediului ambiant (mai repede, în vreme calda). Acest lichid nu se mai face diluția.

Ø    Dozare Gunoi de Grajd

Ø     Pregătire:

Ø Gradul de diluție a dejecțiilor lichide este de 1/3 dejecții  fața de apă.

Ø    Mod de folosire:

Ø  1 la 10 (1l 10l dejecti fata de apa)(dilutia de dejecti o folosim la hranirea tulpinei).

Ø  Rezultate foarte bune s-au obținut la la legume , preparând acest amestec din gunoi de pasări, și gunoi de cal.

Ø  Cropmax  

este un îngrășământ ecologic se poate folosi cu succes la hranirea plantutelor.

Ø  ATENȚIE:

folosirea în exces a acestor tratamente naturale, duce la dezvoltarea foarte mare a frunzelor în de-trimetrul fructelor.Este suficient un tratament la doua săptămâni într-o cantitate mica,pentru o dezvoltare și o producție cât mai buna a legumelor.

Ø    Transplantarea

  • Varsta rasadurilor de ardei este de 60 – 65 zile,un rezultat foarte bun sa optinut cu un rasad plantat la 65 de zile.
    • Plantarea in camp a rasadului de ardei, se face  de aceasta data adanc pana la primul rand de Frunze.
  • La fel ca si la rosii , se scot rasadurile afara treptat,pentru calirea lor.

                           Cultura

Pune răsadurile  într-un sol ideal afânat în toamna sau iarna, înainte de plantare și  apoi îmbogățit prin așternuturi de gunoi de grajd,pământ chisai etc, (foarte bogat in azot).

Cele mai bune rezultate a fost la plantarea pe biloane,unde udarea se face numai pe șanțuri,astfel ca planta isi trage apa cat are nevoie,fara sa avem grija ca vom îneca plăntuța.(și aici ași mai adăuga  sa fiți atenți la soiuri ,pentru ca, pe plic, veți găsi densitatea de plantare pe mp a plantei.

Dupa plantarea  ardeiului  se uda bine pe santuri , apoi nu se mai uda 2 saptamani, pentru  a favoriza inradacinarea puternica a plantei.

La doua saptamani de la plantare, prasim ,si musuroim planta  cu gunoi de grajd,dupa care udam bine.De la o luna de la plantare ,fertilizam plantele din doua in doua saptamani cu dilutie de urzica pe Frunze, si dilutie de gunoi de grajd la tulpina.Udarea se face ori de cate ori este nevoie.,si numai dimineata.

Palisarea

Se practica mai ales în zonele cu vânt și curenții foarte puternici ,majoritatea legumicultorilor plantează câte 2 fire de ardei la fiecare cuib , pentru o mai buna stabilitate,dar,nici asa, nu ajuta foarte mult.Sunt soiuri de hibrizi care ajung la maturitate pana la 1.2 m înălțime și atunci este necesar săi asiguram un sprijin prin palisare.Mai jos o sa vedeți un model de palisare,care este absolut necesar mai ales în ce privește vremea neprielnica din ultimi ani.Când  furtunile,vânturile puternice și ploile din abundenta, au făcut adevărate ravagii în recoltele de ardei.

Cârnitul și copilitul ardeiului

copilitul și cârnitul  plantelor, are ca scop optinerea unor fructe mai mari, mai timpurii, sau pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui numar mai mare de fructe .

Eliminaţi lăstari laterali până la apariţia primelor fructe ,pentru a avea legume mari. Apoi, lasati  planta să crească în voie.. Pentru a creste  maturitatea fructelor, tăiati  doar capetele în mijlocul verii,(luna august)ajuta foarte mult la coacerea mai rapida a fructelor.Acest lucru il practicam mai ales daca stam in zona de nord a tari ,in zonele de deal si de munte,unde frigul vine mai repede iar plantele nu reusesc sa ajunga la maturitate.

 

Publicitate