Mozaicul in Cultura de Legume


                                          Mozaicul Tomatelor

Mozaicul la Vinete

Mozaicul Castravetilor

Mozaicul Salatei

Mozaicul Ardeiului

Mozaicul la fasole

Mozaicul Mazarei

Cum depistam virusul

Pe frunze apar pete galbui cu aspect marmorat, usor difuze, frunzele sunt incretite si deformate iar cresterea plantei stagneaza.
Uneori, intre nervuri, pe tulpina si petiol apar dungi brunificate.
Atentie a nu se confunda cu mana la Tomate.

Infectia se propaga cu repeziciune si la alte  alte culturi,  cum ar fi vinete, cartofi ,tutun, spanac, salata, morcov, ceapa,sfecla,fasole,dovlecei,mazare,varza.

Simptomele variaza in functie de virusul cauzal, soi şi conditiile de mediu.

Mozaicul Castravetilor  este raspandit de afide si trhips. Virusul la rosii  este raspandit  de viermi. Aceste boli apar, de obicei, după atacurile grele de afide sau trips.

Pana in prezent nu a fost  descoperit inca un remediu eficient pentru stoparea  acestui virus, daca ne confruntam cu aceasta boala va trebui sa smulgem definitiv aceasta planta si sa o ardem,pentru ca virusul se propaga cu repeziciune la alte legume,ceea ce va duce la infestarea , si pierderea intregi culturi.

in faza incipienta a boli: o lingurita de bicarbonat de sodiu, o lingurita de sapun lichid sau sapun la un litru de apa.

-lapte degresat,care sa contina minim3.5 % grasime de origine animala,se stropeste direct planta.

Metode de Protectie

O atentie deosebita ar trebui sa o acordam proprilor seminte,pentru ca rata de propagare a acestui virus din seminte ce provin de la o planta aflata in vecinatatea unei plante infestate cu acest virus este foarte mare.

Indiferent de metodele de tratare a acestor seminte,nu vom scapa de boala””!,iar viitoarele plantute vor purta acest virus.

Tot ca metoda de protectie impotriva acestui virus,incercati sa plantati castravetii,cartofi cat mai departe de rosii si ardei,pentru ca virusul sa nu afecteze aceste culturi.

Daca ati atins o planta bolnava, spalati-va foarte bine pe maini, intrucat mozaicul tomatelor se transmite foarte usor la plantele sanatoase prin atingere

Plantele din cultura, care prezinta simptomele bolii, trebuie distruse imediat.

Asigurativa ca trhips si afidele sunt eliminate ,pentru ca ele sunt cauza reala raspandiri acestui virus

Nu radeti ,dar chiar este dovedit ca si animalele de companie au un aport in raspandirea acestui virus,asa ca asigurativa ca pisica sau catelul nu se plimba nestingheriti prin gradina de legume.

Sa aveti o zi minunata

Pe curand

Maria

Publicitate