Mozaicul in Cultura de Legume
Mozaicul Tomatelor
Mozaicul la Vinete
Mozaicul Castravetilor
Mozaicul Salatei
Mozaicul Ardeiului
Mozaicul la fasole
Mozaicul Mazarei
Cum depistam virusul
Infectia se propaga cu repeziciune si la alte alte culturi, cum ar fi vinete, cartofi ,tutun, spanac, salata, morcov, ceapa,sfecla,fasole,dovlecei,mazare,varza.
Simptomele variaza in functie de virusul cauzal, soi şi conditiile de mediu.
Mozaicul Castravetilor este raspandit de afide si trhips. Virusul la rosii este raspandit de viermi. Aceste boli apar, de obicei, după atacurile grele de afide sau trips.
Pana in prezent nu a fost descoperit inca un remediu eficient pentru stoparea acestui virus, daca ne confruntam cu aceasta boala va trebui sa smulgem definitiv aceasta planta si sa o ardem,pentru ca virusul se propaga cu repeziciune la alte legume,ceea ce va duce la infestarea , si pierderea intregi culturi.
in faza incipienta a boli: o lingurita de bicarbonat de sodiu, o lingurita de sapun lichid sau sapun la un litru de apa.
-lapte degresat,care sa contina minim3.5 % grasime de origine animala,se stropeste direct planta.
Metode de Protectie
O atentie deosebita ar trebui sa o acordam proprilor seminte,pentru ca rata de propagare a acestui virus din seminte ce provin de la o planta aflata in vecinatatea unei plante infestate cu acest virus este foarte mare.
Indiferent de metodele de tratare a acestor seminte,nu vom scapa de boala””!,iar viitoarele plantute vor purta acest virus.
Tot ca metoda de protectie impotriva acestui virus,incercati sa plantati castravetii,cartofi cat mai departe de rosii si ardei,pentru ca virusul sa nu afecteze aceste culturi.
Daca ati atins o planta bolnava, spalati-va foarte bine pe maini, intrucat mozaicul tomatelor se transmite foarte usor la plantele sanatoase prin atingere
Plantele din cultura, care prezinta simptomele bolii, trebuie distruse imediat.
Asigurativa ca trhips si afidele sunt eliminate ,pentru ca ele sunt cauza reala raspandiri acestui virus
Nu radeti ,dar chiar este dovedit ca si animalele de companie au un aport in raspandirea acestui virus,asa ca asigurativa ca pisica sau catelul nu se plimba nestingheriti prin gradina de legume.
Sa aveti o zi minunata
Pe curand
Maria
hehe,si eu ma gandeam ca te-ai apucat sa faci cine stie ce modele prin gradina cand ai plantat rasadurile :)))))
La cate am vazut,si………..la cate am eu in cap as vrea eu multe, insa daca nu locuiesti aici sa ai grija de ele
nu poti face din gradina ceea ce vrei,asa ca pana la pensie tot varianta traditionala va ramane in picioare…
Pingback: Prin Gradina Mariei la Sfarsit de Primavara « In Gradina Mariei Un Blog pentru toti pasionatii de legume Ecologice
Excellent post at Mozaicul in Cultura de Legume In Gradina Mariei Un Blog pentru toti pasionatii de legume Ecologice. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and best of luck.
Thank you verry much!
Eu credeam ca articolul este despre ceva decorativ. 🙂 Mozaicul asta nu stiu daca si-o fi facut vreodata aparitia prin gradina mea, eu nu l-am remarcat.
😀 😀 😀 Foarte tare,cel putin ti-a atras atentia 😀 Eu am avut ceva probleme cu aceasta boala in anul cand am cumparat casuta si ne-am pus si prima noastra gradina,satenii ii spuneau Boala Piticirea plantelor,mai tarziu aveam sa constat cum se numeste .Este foarte invaziva si agresiva,pentru ca habar nu aveam de ea apucase sa isi faca aparitia cu repeziciune la multe plantute,dar am avut norocul cu o vecina care m-a sfatuit sa smulg si sa ard imediat aceste plante bolnave.
De jur imprejur in locul in care boala sa instalat am stropit cu dilutie de sapun de casa si apoi am imprastiat var,de atunci nu am mai avut probleme cu aceasta boala.Pentru necunoscatori ca si mine este bine de stiut,in cazul in care se poate confrunta in gradina lor cu aceasta boala.