Rosii din Gradina Minunata a Victoriei
In primul rand vreau sa iti multumesc draga Victoria pentru soiurile minunate de rosii pe ca le-am primit de la tine,sunt superbe.
Sunt soiuri deosebite atat ca aspect ,dar si ca gust,m-au incantat foarte tare,chiar daca eu nu asteptam nimic in schimb pentru rosioarele mele de la banca de gene .
La anul vor avea un loc de cinste atat in gradina mea cat si in gradina unei vecine.
Multumim!
Si acum vreau sa va arat si voua,rosioarele din gradina minunata a Victoriei!
Desi toate mi-au placut foarte mult,cel mai tare insa am fost incantata de acest soi,initial am crezut ca este un gogosar in miniatura,este un soi ce merita toata admiratia,cel putin a mea.
Ce am constatat la aceste soiuri sunt rezistenta lor,soiurile mele romanesti sunt muuuult mai perisabile,dar acestea vad ca se pastreaza foarte bine.
Pentru ca am si denumirile la ele ,voi incerca sa le caut pe net sa vad cum pot avea grija de ele la anul.
Astept insa sa vad si cum se comporta ele pe plaiurile noastre mioritice,asa ca draga Victoria daca citesti postul meu,te rog sa iti faci timp si sa ne incanti si pe noi cu minunatiile din gradina ta.
Sa aveti un week” minunat !
Pe curand
Maria
f. frumoase pozele cu rosii!
Iti cer ajutorul: mi s-au patat frunzele la castraveti+ leustean+ patrunjel. Au niste pete galbui, ca o rugina deschisa la culoare. O sa fac poze sa iti arat. Ce pot sa le fac?
iti dai seama cat de frumos arata in gradina Victoriei?,are foarte multe soiuri si cred ca arata super gradina asa bogata.
in privinta castravetilor ,cred ca te confrunti cu boala mozaicul castravetelui ,gasesti aici in postul meu mai vechi detali si foto https://ingradinamariei.wordpress.com/2012/04/22/mozaicul-in-cultura-de-legume/
Mai pot avea si cauza ,aspersia pe timp se soare puternic,deoarece se uda doar dimineata devreme,oricum citeste postul respectiv si vezi daca este ceea ce ai tu.Oricum trebuie neaparat sa intri in ei si sa le tai frunzele uscate sau ingalbenite,dupa acest lucru vei avea productia cam la jumatate timp de o saptamana pana se reface si ei,apoi vor reveni la normal.
A si ar mai fi un amanunt,nu mi-ai spus nici varsta castravetilor,pentru ca ei in general au maxim 65 de zile capacitatea de a produce,si daca nu sunt toaletati mai ales in partea de jos a tufei,culesi macar o data la 2 zile fara a lasa castraveti imbatraniti atunci plantele numai sunt stimulate sa produca si imbatranesc mult mai devreme
La patrunjel si leustean nu stiu ce sa iti spun ca eu nu m-am confruntat cu boli la ele,frunzele ingalbenite au ca si cauza ori canicula,lipsa de apa,nerecoltarea la timp a tufei,pentru ca daca nu este recoltata constant tufa imbatraneste si implicit duce la ingalbenirea frunzelor si apoi la uscarea lor.
Sper ca ti-a fost de folos cu ceva……!
sarutmana. Da, seamana a mozaic. Soare nu e, adica nu e deloc pe aici 🙂
Plantele sunt semanate de 1 luna, nici nu au inflorit… nu le-as smulge.
De leustean imi pare cel mai rau.
O sa le izolez, leusteanul + patrunjeii i-am tuns la 0, la un castravete o sa renunt. Deseara ii servesc cu lapte 🙂
Mie mi sau ars frunzele de la caldura si aseara am cules si primi castraveciori de la cei pusi acum 3 saptamani si ceva,nu este bine deloc ca sau facut asa devreme ei abia la sfarsitul lui august,inceputul lui septembrie cel mai devreme trebuiau sa produca,dar canicula de la noi ia grabit enorm de mult.
Nu uita insa si de frunzele lor curata toata frunzele moarte si cele ingalbenite,le mai poti presara cenusa de lemn,daca ai posibilitatea cel ramas de la gratar este bun,apoi stropeste cu lapte .Daca nu ai timp de macerat urzici cu foi de ceapa ,fa-le o infuzie si stropeste plantele,urzica o poti gasi si uscata la magazinele gen plafar,iar ceapa ai cu siguranta prin debara 😀
ceapa gasesc, urzici aici nu gasesc(de fapt plafar nu gasesc), doar sa le recoltez eu din padure; iar cenusa nici atat ( gratare nu se fac decat in unele parcuri amenajate).
Castravetii nici nu mi-au inflorit.
O sa tai toate frunzele atacate.
Pai poate unde sunt raionele amenajate pentru ceaiuri poate ai sanse sa gasesti ceva,la noi in Buc,sunt magazine plafar la fiecare colt de strada,si eu de acolo iau cand nu am timp sa culeg din camp.
Oricum nu ar strica sa mergi sa ii rogi pe cei care se ocupa de gratare sa le ceri putina cenusa,sigur nu te vor refuza,cenusa ,in special cenusa provenita din lemn de fruct sau brad este un bun ajutant in prevenirea bolilor la legume,este un excelent ingrasamant,asigura fosfor azot,fe ,ca,etc,si este un liant nemaipomenit pentru indepartarea diferit-iilor daunatori la legume
pt o cenusa, ar trebui sa merg vreo 15-20km. Mai aproape, nu stiu sa fie.
M-amg andit sa imi culeg urzici din astea, mari, de 1m inaltime, de la marginea padurii. Dar nu am unde sa le pun la macerat, cu mirosul speficif…nu am nicio sansa inb ucatarie sau pe balcon 🙂
Pai da asa este miros ingrozitor,numai sa le scoti afara pe terasa in aer liber,in casa nici atat,ca eu tin bidoanele afara si cand umblu si dau la plantute miros ingrozitor.
Si infuzia este buna,isi mai pierde din proprietati la infuzat dar poti pune o cantitate mai mare si gata ai rezolvat problema 😀
Vezi doar sa nu culegi urzicile care au seminte ca nu sunt bune,sau daca totusi au,culege doar frunzele lor !
Sigur ca citesc 😛 si iti multumesc pentru post
De vreo saptamana tot incerc sa ma apuc si tot am amanat din diverse motive 😛
Azi sper sa reusesc sa incep
Nu ai pentru ce,eu iti multumesc foarte mult!
In privinta fotografiilor , cred ca multi abia asteapta sa iti vada minunatiile din gradina ta,
mai ales ca ai o gradina mare si frumosa si plina de soiuri multe care de care mai deosebite.
Eu cel putin abia astept,mai ales ca la cate soiuri mi-ai spus ca ai pus, am cu ce imi delecta privirea,asa ca astept cu nerabdare 😀