Tomatele Inima de Bou
Indiferent de tara de provenienta a acestui minunat soi,este bine sa il aveti si in gradina voastra.
Atunci cand alegeti acest soi minunat pentru gradina voastra ,trebuie sa luati in calcul si cresterea lor
pentru ca ele pot fi :
-soiuri cu crestere determinata
-sau soiuri cu crestere nedeterminata
Este un soi semi-timpuriu,asta inseamana ca daca il veti insamanta in rasadnita calda va veti bucura mult mai devreme de fructele lui,si pentru ca este un soi rezistent il putem insamanta in cuiburi direct afara incepand cu luna martie cand limita de inghet a trecut.
Nu am agenda aici acasa dar eu mai multe cuiburi de rosii din diferite toamate le-am pus direct afara in cuib dupa 20 martie.
Anul trecut insa aceasta operatie o faceam de la inceputul luni martie,dar si vremea era atunci mult mai calda.
Cum semanam in rasadnita rece,sau mai bine spus direct afara in cuib
-primul lucru care este foarte important alegem un loc insorit
-facem gropitele pentru viitoarele seminte
-dezinfectam pamantul,pentru ca eu am gradin eco,nu dezinfectez niciodata cu chimicale,la fiecare gropita in parte pun aproximativ 2 litri de apa fiarta
-apoi in groapa adaugam,mranita amestecata cu cenusa de lemn,coji de oua ,coji de citrice uscate,dupa care punem un strat fin de pamant amestecat cu gunoi de grajd vechi si nisip,apoi adaugam mai multe seminte la cuib,pentru a le alege doar pe cele mai puternice atunci cand vor iesi,oricum multe seminte mai sunt si mancate in pamant deoarece eu nu le stropesc chimic.
-cand am pus si semintele adaugam presaram deasupra lor un strat de 3 cm de mranita ,iar peste mranita mai pune aproximativ 3-4 cm de gunoi uscat de grajd,si udam cu o infuzie de ceai de musetel,coji de ceapa uscata si coada calului.
Eu am udat decat saptamanal aceste cuiburi,nici nu puteam astfel ca mergeam doar in week la gradina,dar vreau sa va spun ca ereau perioade cand nici nu aveau nevoie de apa nici macar la o saptamana,deorece luna martie ,jumatatea luni aprilie,umiditatea pamantului este foarte ridicata si nu necesita udari permanente ca rasadnitele pe care le avem in casa .
Concluzie,indiferent de modul ales de insamantare ele tot vor produce,in rasadnita calda si plantate direct afara la inceputul luni mai veti avea rosii de salata dupa 1 iulie,daca le veti insamanta in rasadnite reci acest soi va produce la inceput de August,deoarece am constatat ca el porneste mai greu ca si rasad,dar o data cu venirea calduri el il ajunge din urma pe cel insamantat in rasadnita calda,iar diferenta de coacere dintre ele nu depaseste mai mult de 2 saptamani.
Acum eu vorbesc doar strict despre acest soi,ca mai am cateva soiuri care desi sunt puse in cuib o data cu acest soi ,inca mai astept pana voi culege fructe de la ele.
Si acum sa va prezint soiul de tomate inima de bou, sunt autohtone ,samanta am procurato de la sateni din zona unde am casuta,fructul este cules de la al 2-lea etaj
Si soiul de tomate inima de bou de la Banca de gene,fructul este cules de la al 4-lea etaj
amandoua soiuri sunt cu crestere nedeterminata
Va las acum pe voi sa imi spuneti ,care soi de toamte sunt de la sateni si care soi de tomate provine de la Banca de Gene,asa ca dragi mei va astept sa va dati cu parerea!!
Raspunsul corect :
-tomata cea mare este de la Banca de Gene
-tomata cea mica provine de la sateni
Stiu ca probabil multi dintre voi vati ghidat dupa faptul ca in general soiurile noastre roamanesti odata cu cresterea etajelor, fructele sunt din ce in ce mai mici,exceptie fac insa cele de la Banca de Gene,care si la etajele superioare ma bucura cu fructe destul de marisoare,nu toate sunt mari la fiecare etaj in parte dar din 5-6 fructe la etajele superioare 3 sunt mari.
Asa ca felicitarile mele Lui Vasi si Corneliei pentru raspunsurile corecte!
Multumesc foarte mult tuturor pentru participarea la acest micut sondaj!
Sa aveti o saptamana minunata!
Pe curand
Maria
a trecut de ora 20.00 😛
Da 😀 ,acum pun raspunsul ,ca eram cu cei mici la bucatarie 😀
Eu cred ca rosia cea mare este de la sateni.astept…oare am nimerit?
Multumesc Monica pentru participare dupa ora 20 voi publica si raspunsul!
Va pup pe amandoua.
Tomata mai mare este de la banca de gene deoarece acolo se aleg semințe de la plante mature și sănătoase, iar cel mic este de la săteni.E posibil să ma înșel deoarece nu cunosc extrem de bine caracterele specifice fructului din acest soi.
Multumesc Cornelia pentru participarea ta!
raspunsul il vei afla diseara.
uraaaaa…știam eu ceva, dar nu eram sigura, dar explicația ta ma lămurit.Bafta!
Felicitari Cornelia atat pentru participare cat si pentru faptul ca ai intuit raspunsul corect!
Multumesc
Eu zic invers, cel mare este de la BG, pentru ca cei de acolo ar trebui sa recolteze semintele cele mai bune, mari si de la fructele cele mai frumoase, pe cand satenii, pun in colectia lor, toate semintele care le scot de la rosie. ( Nu este obligatoriu)
Am si eu acest soi si sunt fosrte incantata de el.
Pupici!
Multumesc foarte mult Vasi pentru participarea ta!
Diseara am sa public rezultatul unde voi anunta si cine a dat raspunsul corect 😀
uraaaa!!!
multumesc!!!
Eu iti multumesc foarte mult pentru participare si esti si prima care ai intuitsi scris raspunsul corect 😀
Eu cred caaaaa…cel din dreapta, cel mai micut, e de la Banca de gene si daca e corect o sa si explic de ce cred asta, m-am luat dupa un mic detaliu pe care l-ai dat. Si sper sa fie corect :).
Multumesc mult Iuliana pentru participare,raspunsul il voi publica la sfarsitul acestei zile!
Asa ca putin starnita curiozitatea nu strica 😀
Parerea mea este ca fructul mai mic este de la banca de gene si fructul mai mare este de la sateni. Am dedus bine ?
La sfarsitul acestei zile am sa public si raspunsul corect,mai asteptam si pe alti cititori sa isi dea cu parerea ,astfel poate le starnim si lor curiozitatea 😀
Da, nu e toata lumea online.
Cu siguranta ca nu ! 😀 ,dar pana diseara poate,poate intra cineva 😀
Offff, chiar ca nu ma pricep :).
Felicitari celor care au stiut sa vada asta 🙂 !! Bravo !!
Nu te intrista,probabil ca tine asi fi raspuns 😀 daca nu cunosteam cat de mari cresc unele rosii de la BG,pentru ca se stie ca in general rosiile romanesti dezvolta fructe mari doar la primul si la al doilea etaj,pe masura ce cresc etajele si fructele devin din ce in ce mai mici ,dar acest soi se pare ca arata contrariul 😀
Soiul de rosii inima de bou pe care il am eu este de la bulgari si plicul e cumparat de pe piata romaneasca. Interesant este ca unele vrejuri au facut rosii mari jos si rosii mari sus.
Nu m-am intristat. 🙂
Sa sti ca si la mine s-a intamplat la cateva,si la cele de la Banca de Gene si la cele pe care le-am procurat rasadurile de la sateni.
Singura explicatie logica pe care am gasito pentru acest lucru la mine sunt tufele, si temperaturile.
Tufele care au format la primul etaj fructe mai mici si sus fructe mai mari, planta a fost foarte firava, provenind dintr-o samanta mai mica se adapteaza mai greu la fluctuatiile de temperatura,pentru ca ziua era pe cald,dar au fost si nopti in care temperatura a scazut mai mult decat ele putea suporta.
Deci in concluzie trebuie sa alegem semintele cele mai mari,pentru o planta viguroasa si rezistenta 😀
Poate cine stie sunt si alte explicatii,dar la mine eu asta am observat!
Explicatia ta o gasesc interesanta si buna de luat in seama. Nu m-am gandit deloc la acest aspect. Imi dau seama ca sunt foarte multi factori si influenta mea se manifesta asupra catorva. Multumesc
Eu doar asta am observat,cu siguranta exista mai multi factori ca de exemplu polenizarea ,care se rasfrange asupra semintelor si implicit a viitoarelor legume ! 😀