Frasinul in Gradina Ecologica!
Utilizati cenusa de Frasin in gradina voastra si nu veti regreta.
Un ingrasamant excelent pentru a avea legume mari si sanatoase este utilizarea cenusei de frasin,datorita compozitiei sale,lemnul de frasin este bogat in fosfor si potasiu ,dar contine si multe alte oligoelemente relevante pentru gradina organica.
Pentru ca este un ingrasamant natural dar si un agent de respingere a multor daunatori din gradina,este de la sine inteles ca trebuie sa folosim cenusa miraculoasa a acestui copac.
Utilizarea cenusei de frasin in gradina se poate face in mai multe moduri,cenusa se foloseste inainte de aratura de toamna,se presara primavara devreme,se pune in groapa la plantare,la radacina plantelor,la unele plante se presara direct,de exemplu ceapa,fasole,varza si apoi se uda prin aspersie,si se foloseste mai ales ca foliar natural in stare lichida.
Cum pregatim foliarul lichid:
-1 kg de cenusa (atentie,sa nu aiba taciuni,trebuie cernuta)
-10 litri de apa
se lasa se lasa sa se imbibe timp de 2-3 zile,amestecand o data sau de doua ori pe zi acest amestec.
Apoi vom filtra tot amestecul printr-un tifon,si gata,am facut 10 litri de ingrasamant Bio.
Pentru un continut ridicat de azot necesar mai ales acum in perioada de crestere se va amesteca o concentratie de 1/1 cu dilutie de urzica stropind din abundenta plantele din gradina.
Daca aveti melci in gradina puteti scapa de ei imprastiind cenusa solida pe pamant in jurul plantelor,pe plante ,procesul se va repeta de mai multe ori pentru a proteja plantele.
Va doresc gradini frumoase si sanatoase.
Pe curand,
Maria
Si ca o completare la acest frumos si util articol, as mai adauga utilizarea frunzelor de frasin drept mulci, sau in amestecurile de mulci, care incetul cu incetul, prin descompunere aduc un aport asemanator solului.
Pupicei!
Eu nu am reusit sa ajung la padure ca este departe de noi,sper sa ajung saptamana viitoare sa adunam frunze,mi-au dat vecinii mei cateva galeti de rumegus din frasin si il amestec cu frunze de frasin,urzica si coada calului,asta dupa ce in prealabil le maruntesc le amestec cu rumegus si le pun la plante.Asta este una dintre retetele pe care le aplica vecini mei la mulcirea plantelor.
Pupicei multi!