Tutorial Ardei Gogosar


                        Tutorial Ardei Gogoșar

ETAPE DE CULTURĂ\\\\\ Temperatura (° C)

Germinare\\28 grade Celsius temperatura optima

Temperatura în Vegetație //20-25 grade Celsius ziua   

//18-20 grade Celsius noaptea ///minim 10 grade celsius

Ardeiul gogoșar este foarte sensibil,la variațiile de temperatura,dar mai ales la curenți puternici, și vânt.

In Răsadniță

La fel ca și celelalte specii de ardei, ardeiul gogoșar, are nevoie de o căldură optima de dezvoltare de 28 de grade Celsius temperatura solului.Temperatura minima  a solului în răsadnița  nu trebuie sa fie mai mica de 20 de grade Celsius.O temperatura scăzuta în procesul de germinare a semințelor, duce la o insuficienta în dezvoltarea plantei(piticirea plantelor),sau chiar deloc(plăntuțele nu mai răsar)Sau mai târziu, la mutarea în câmp,vom constata ca  multe flori nu vor lega, și vor cădea pur și simplu.Pentru a asigura un răsad sănătos și viguros,trebuie săi oferim un pământ foarte îmbogățit  nutritiv și azot,căldura optima de dezvoltare,foarte multa lumina la răsărire, și apa ori de câte ori este nevoie.(se știe ca în general, toate speciile de ardei iubește apa).

 Cum procedam?

Ø  Mai presus de toate, aduna materialele necesare:

Ø  -semințe de ardei

Ø  -ladă pentru plantare (în mod ideal, cu capac transparent)

Ø  -compost

Ø  -Apa (infuzie de macerat de urzica sau sulfat de cupru 1%

Ø  -Gunoi de grajd asigura un necesar de azot și o creștere buna ardeiului

Ø  -etichete (pentru a distinge sortimentele de ardei.)

Ø  -nisip

 

  • Pregătire

Ø  Ca de obicei, se recomandă punerea semințele în apă cu o zi înainte de semănat. Acesta nu este esențial, dar facilitează germinarea mai repede a plăntuțelor.

Ø  Acoperă partea de jos a lădiței cu un strat de nisip de 2 cm grosime, pentru a asigura un drenaj bun. Puneți deasupra compostul pregătit si udați bine.

Însămânțare

Ø  Pentru delimitarea spatiilor dintre rânduri, trasează linii fine ,cu ajutorul unei rigle .

Ø  Semeni semințele una câte una cu ajutorul unui con de plastic sau de hârtie, dacă acestea par greu de manevrat. Spațiul trebuie sa fie de 4 sau de 5 cm intre semințe, Apoi se presară un strat fin de compost (aproximativ 3 mm grosime).

Ø  Presați ușor suprafața, cu podul  palmei sau mai bine, cu o placă de lemn de mici dimensiuni. Semințele sunt astfel aduse în contact cu pământul.

Ø   Udare

Ø Este  necesar să se pună apă pentru a începe germinarea. Pentru asta utilizează  doar un pulverizator (un accesoriu foarte util pentru grădinari).

Ø  Atenție la udare!

Nu udați plantele pe Frunze.

Udați plantele doar în spatiile dintre plante.

Astfel udate, ele își trag doar necesarul de apa.

Se accepta doar fertilizarea cu îngrășământ biologic pe Frunze,în doze mici,  fără a abuza de acest lucru.

Fertilizarea excesiva a plantelor , face ca planta sa aibă Frunze foarte mari în de-trimetrul fructelor.

Ø Punerea în aplicare

Ø  Dupa realizarea acestui lucru, acoperă cutia cu capacul acesteia, sau folie .

Ø  Pune  aceste recipiente într-un loc cu efect de seră încălzită, sau într-o cameră luminată puternic din  casa și călduroasă

Ø  O buna acoperire a răsadniței,face ca plăntuțele sa germineze mai repede,sa le fie păstrată umiditatea,fără a mai fi nevoie sa udam pana în momentul răsăriri.

Ø  Daca acoperirea ați făcuto etanș  cu folie, sau cu capac,nu uitați sa aerisiți zilnic.La început scoateți brusc capacul și folia,și așezați repede înapoi,mai apoi puteți lăsa pana la 15 minute sa aerisească răsadnița,dar asta numai pe  timp de zi.

Ø  . Atunci când apar răsadurile, scoateți capacul și oferiți-le foarte multa lumina.

Ø  Este  bine de știut, ca în perioada Ianuarie,Februarie , vremea foarte închisă ofera foarte putina lumina necesara atât de mult în dezvoltarea sănătoasă viitoarei plăntuțe.Pentru a asigura lumina necesara plantelor ,putem monta un bec mic deasupra răsadniței pe timp de zi.O astfel de asigurare a iluminatului la plante,face ca ele sa nu se mai alungească,dar mai ales, vom avea un răsad viguros și sănătos.(perioada de luminare artificial în răsadnița este de la 12-14 ore în momentul răsăriri si de la 14-16 ore după repicare).

Ø  Foarte important,nu uitați nici de aerisirea plăntuțelor.

Ø  Aerisirea se face la început cu geamul rabatat 10 minute de 2-3 ori pe zi,apoi creștem la 30 de minute, urmând ca mai apoi la aproximativ doua săptămâni de la repicarea lor ,sa lăsam geamurile larg deschise mai mult timp.Mare atenție la aerisire, plantele nu trebuie sa se afle în zona deschisa a geamului,și nici nu facem aerisirea lor cu geamurile larg deschise când afara este vânt puternic .

Ø   Repicare

Se face atunci când răsadul are patru frunze adevărate

Ø  Repicarea se face intocmai ca la rosii,diferenta consta ca rasadul de ardei,il vom planta doar pana la jumatatea tijei.

Ø  Tratamente

Ø  -căderea plăntuțelor :infuzie de ceai pur de mușețel

Ø  Dacă doriți o recolta bogata de ardei  , faceți  un îngrășământ perfect pentru ele 100% natural cu ” urzica și gunoi de grajd.

Ø  Îngrășământ

Ø  Alege doar urzici-le   fără semințe,ideal cele de maxim 10 cm.

Ø   Dozare  Urzica

Ø  o folosim atât pentru stropirea solului de jur împrejurul plantei cât și pe frunze,insistând și pe spatele frunzei).

Ø  Acoperiți recipientul și asigurați-vă că se amestecă la  fiecare 2 zile. Când va apar bule mici, atunci  știm ca fermentația sa infuzarea  este completa. Aceasta durează una sau două săptămâni, în funcție de temperatura mediului ambiant (mai repede, în vreme calda). Acest lichid nu se mai face diluția.

 

Ø  Dozare Gunoi de Grajd

Ø   Pregătire:

Ø Gradul de diluție a dejecțiilor lichide este de 1/3 dejecții  fața de apă.

Ø  Mod de folosire:

Ø  1 la 10 (1l 10l dejecti fata de apa)(diluția de dejecti o folosim la hrănirea tulpinei).

Ø  Rezultate foarte bune s-au obținut la la legume , preparând acest amestec din gunoi de pasări, și gunoi de cal.

Ø  Cropmax   este un îngrășământ ecologic se poate folosi cu succes la hrănirea plăntuțelor.

Ø  ATENȚIE:

folosirea în exces a acestor tratamente naturale, duce la dezvoltarea foarte mare a frunzelor în de-trimetrul fructelor.Este suficient un tratament la doua săptămâni într-o cantitate mica,pentru o dezvoltare și o producție cât mai buna a legumelor.

 

Plantarea

Plantarea are loc la sfârșitul lunii aprilie pentru zona de sud și de vest, atunci când solul este bine încălzit (15 ° C).și după jumătatea luni mai pentru celelalte zone. Plantele vor fi plantate la o distanta de 40 cm .

  • Vârsta răsadurilor de ardei este de 60-70de zile,un rezultat foarte bun s-a constatat la plantarea unui răsad de 65 de zile.
  • La fel ca, și la roșii , se scot răsadurile afara treptat,pentru călirea lor.
  • Înaintea plantari ,răsadul se mușuroiește, și se rup puțin rădăcinile aproximativ un cm.
  • Plantarea în câmp a răsadului de ardei, se face  de aceasta data adânc pana la primul rând de Frunze.

Cultura

Pune răsadurile  într-un sol ideal afânat în toamna sau iarna, înainte de plantare și  apoi îmbogățit prin așternuturi de gunoi de grajd,pământ chisai etc, (foarte bogat în azot).

Cele mai bune rezultate a fost la plantarea pe biloane,unde udarea se face numai pe șanțuri,astfel ca planta isi trage apa cat are nevoie,fara sa avem grija ca vom îneca plăntuța.(și aici ași mai adăuga  sa fiți atenți la soiuri ,pentru ca, pe plic, veți găsi densitatea de plantare pe mp a plantei.

Dupa plantarea  ardeiului  se uda bine pe șanțuri , apoi nu se mai uda 2 săptămâni, pentru  a favoriza înrădăcinarea puternica a plantei.

La doua săptămâni de la plantare, prăsim ,și mușuroim planta  cu gunoi de grajd,după care udam bine.De la o luna de la plantare ,fertilizam plantele din doua în doua săptămâni cu diluție de urzica pe Frunze, și diluție de gunoi de grajd la tulpina.Udarea se face ori de câte ori este nevoie.,și numai dimineața.

Sfat:udați bine după ce faceți fertilizarea, și nu înainte de a face fertilizarea.

Cârnitul și copilitul ardeiului

copilitul și cârnitul plantelor, are ca scop obținerea unor fructe mai mari, mai timpurii, sau pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui număr mai mare de fructe .

Eliminați lăstari laterali până la apariția primelor fructe ,pentru a avea legume mari. Apoi, lăsați  planta să crească în voie.. Pentru a creste  maturitatea fructelor, tăiați  doar capetele în mijlocul verii,(luna august)ajuta foarte mult la coacerea mai rapida a fructelor.Acest lucru îl practicam mai ales dacă stam în zona de nord a tari ,în zonele de deal și de munte,unde frigul vine mai repede iar plantele nu reușesc sa ajungă la maturitate.

 

Palisarea

Se practica mai ales în zonele cu vânt și curenții foarte puternici ,majoritatea legumicultorilor plantează câte 2 fire de ardei la fiecare cuib , pentru o mai buna stabilitate,dar,nici asa, nu ajuta foarte mult..Mai jos o sa vedeți un model de palisare,care este absolut necesar mai ales în ce privește vremea neprielnica din ultimi ani.Când  furtunile,vânturile puternice și ploile din abundenta, au făcut adevărate ravagii în recoltele de ardei.

Publicitate