Zucchini


Sunt o varietate foarte mare de soiuri la ora actuala chiar si pe piata din Ro,atat ca dimensiune culoare,forma,dar si ca timpuri-etate.

 

Cultura

Samanta de dovlecel se pune incepand cu luna aprilie direct in pamant ,sau dupa jumatatea luni aprilie se pun rasaduri care au fost deja calite,asta pentru zona de sud,pentru celelalte zone se pune incepand cu luna mai.

Dupa o luna de la semanare ,la unele soiuri ne putem bucura deja de fructele lor,pentru ca ei produc foarte mult,este bine ca plantarea lor sa se faca esalonat,din aprilie si pana in luna iulie si ne putem bucura de ei pana la primul inghet.

Este bine ca primul buchet floral pe care il fac sa fie indepartat,pentru ca acestea nu vor produce fructe deoarece florile sunt de ordin masculin,indepartarea lor duce la stimularea mai multor flori de ordin feminin decat masculin.

La primi dovlecei aparuti se incepe desfolierea plantei ,vom  indeparta doar primul rand de frunze de la baza,apoi treptat  in vegetatie desfolierea se mai face de 2 ori si ori de cate ori este necesar indepartam frunzele moarte si ingalbenite.

Pentru ca ei produc foarte mult este bine sa nu lasam fructe mature pe planta,cel mult una care o lasam pentru a recolta semintele,deorece daca nu veti faceti recoltarea la timp, ritmul de producere  al plantei va scadea ceea ce va duce la o imbatranire prematura a plantei ,respectiv la sterilitate.

 

Nevoi

Pentru a creste  dovlecelul are nevoie de lumina soarelui ,caldura,sol fertil ,si apa.

Inainte de plantarea lui ne asiguram ca pamantul este destul de afanat ,are compost vegetal cat si compost de natura organica

Intretinere

Pe langa prasitul usor la maxim 5 cm adancime,se musuroieste de 2 ori,apoi doar se pliveste de buruieni si ne asiguram ca nu sufera de apa.

Aveti grija atunci cand udati dovlecelul,nu-l udati prin aspersie deoarece lui nu ii place apa pe frunze si astfel preveniti  si atacurile de mucegai.

 

Rotatia culturi

Cel mai bun randament dau daca ii veti planta dupa ridichi si praz

 

Asociatii

Se planteaza in imediata apropriere de :busuioc,varza,fasole ,salata verde ,cimbru,galbenele si garoafe.

 

Tratament

Pentru prevenirea mozaicului castravetelui dar si atacurilor de mucegai,facem stropiri pe baza de dilutie de urzica,coada calului,si apa de cenusa .

Ingrasaminte

La plantare,se pune doua mani de mranita vegetala si doua maini bune de materie organic a veche de 2-3 ani.

La primele frunze adevarate se stropeste cu dilutie de urzica in combinatie cu apa de cenusa atat pe frunze cat si pamantul.

Cand apar si primele fructe se folosete dilutie de gunoi de grajd sau cel de pasare este excelent,nu se da mai mult de 150 ml la o tufa.

Apoi la interval de 2 saptamani stropim cu dilutie din apa de cenusa si lapte de zer.

Ingrasamintele pe baza organica se face la interval de 3 saptamani nu mai putin,ca este suficient.

In schimb pentru atacurile de mucegai dupa fiecare ploaie facem 3 tratamente  pe baza de coda calului,urzica si cenusa la interval de 3 zile.

 

Cam asta este tot in ceea ce priveste cresterea si ingrijirea acestor  minunate legume care nu trebuie sa lipseasca din gradina dumneavoastra.

Nu uitati insa nici de congelarea lui,cel mai bine se patreaza in congelator atunci cand sunt taiati feli,si astfel va veti bucura de ei si pe timp de iarna.

Sa aveti o zi minunata!

Pe curand

Maria

 

 

Publicitate