Spuneti “Nu” Chimicalelor din alimentatia voastra partea a- Il


Masuri de combatere pentru anumiti daunatori din gradina

sorecii de camp

-sunt foarte distrugatori,ei rod  radacinile pomilor fructiferi,in special puietii ,lasa mici musuroaie ce ingreuneza foarte tare lucrarile pamantului.

-rod coaja pomilor,trandafirilor,capsunilor si a unor legume radacinoase

Cum putem scapa de ei:

curse: cu ajutorul unor boluri de pamant(strachina denumire traditionala),nuci si cateva betisoare puteti scapa de rozatoare.

-puneti fiecare bol inclinat, cu ajutorul unui betisor , sau a unei scobitori,le infigeti adanc in nuca,sprijiniti  varful de scobitoare ramas liber de bolul inclinat,avand grija ca nuca sa ramana in interiorul bolului.

Atunci cand rozatorul va incerca sa manance nuca,el va fi prins automat in interiorul acestui bol.

in galerii se introduc:frunze de nuc,frunze de usturoi,resturi de peste,excremente de capra

Sorecii sunt foarte sensibili la zgomote,cu ajutorul unor sticle implantate oblic in sol,scapam de ei ,cel putin de pe proprietatea noastra 😀 ,deoarece sticlele astfel implantate produc niste vuite sub actiunea vantului deloc pe placul acestor rozatoare,si astfel ei cu greu mai revin in galeriile din zona.

Coropisnita

sapa galerii la mica adancime si iese la suprafata doar atunci cand este intuneric,sau atunci cand prasim terenul,ataca toate radacinile de legume, si tuberculi.

capcane:cu ajutorul sticlelor de plastic la 2l,sau borcane de 800 ml

Taiati rand pe rand sticlele,lasati aproximativ trei sfeturi din sticla,umpleti recipientele cu apa si ingropatiile in sol,avand grija ca suprafata recipientului sa fie la baza solului,in incusiunile lor nocturne coropisnitile vor cadea rand pe rand in aceste capacane.

Cautati sa distrugeti cuiburile ,turnati ulei comestibil sau apa multa , procedand astfel  insectele mici si oualele se distrug.

Larvele noctuide prezente cu precadere in sol primavara si toamna,combaterea lor se poate face atat manual, cat si cu ramuri de ferigi maruntite pe care le incorporam in sol.

Combaterea Coleopterelor

alimentele preferate : sunt varza si alte crucifere: ridichi, napi,ataca in mod special plantele tinere si rasaduri,perioada de invazie este foarte putenica in lunile mai si iunie.

Familia Coleopterele sunt specii din tot regnul animal, cuprinzand aproape jumatate din speciile cunoscute de insecte. Grupul coleopterelor este remarcabil din punct de vedere al variatiunii formelor si culorilor reprezentantilor sai si concureaza, ca numar de specii, cu acarienii.

Putem planta salata verde in zona infectata de acesti paraziti,de asemenea mai putem cultiva,fasole,mazare,varza,se intoarce mai des pamantul(se praseste mai des),si se incorporeaza terenul cu ingrasamant de grajd.

Nematozii

Sunt cunoscuti in general in termen popular cu denumirea de viermii de sarma .

Se intalnesc cu precadere in culturlie din spatiile protejate,dar ne confruntam cu ei si in camp,de obicei se boala se tranzmite prin materialul insamantat ,sau a solului infestat.

Combaterea lor se poate face prin anumite rotatii si asocieri diverse.

In caz de infestare puternica se planteaza toata brazda cu tagetes(craite),

larvele  nu se mai pot hrani cu radacinile acestor flori si atunci mor.

Aveti grija si la pamantul pe care il introduceti in rasadinte,el trebuie sa fie dezinfectat inainte de a pune semintele la germinat.Deoarece daca puneti pamant infestat cu larvele feminine,ve-ti infesta tot solul la plantarea acestora.

Melci fara cochilie(licmasi)

au o preferinta mare pentru plantutele tinere

Sunt de doua feluri:

licmasi   lungi de aproximativ  15 cm de culoare galben ocru, maro rosiatici

licmasi mici  de pana la 6 cm lungime de culoare cenusii sau rosiatici,acestia insa nu rezinta la ger si seceta.

capacane: borcane cu bere, 😀

se aplica maceratul pentru limacsi

gainile sunt si ele un bun combatant al acestor paraziti

Mare atentie la composturi!!!, ele contin oua de licmasi,trebuie sa avem grija sa dezifectam ori de cate ori folosim compost.

-plantarea imprastiata a usturoiului ,

-se mai poate folosi extract de Begonia :,-o planta intreaga maruntita la 10 l de apa se lasa la macerat 2 ore ,trateaza cu succes  rasadurile inaintea plantari lor in camp.

sa nu uitam nici de pasari !!!

gainile

si ratele

sunt mari consumatoare de licmasi,asadar inainte de plantare poftiti aceste vizitatoare sa se infrupte din plin in gradina dumneavoastra.

-mai puteti pune frunze in stare cruda direct pe sol,acestea au rolul de a depozita licmasi,cand sunt aproape uscate se strang se se depoziteaza in locul unde facem compostul,pentru ca licmasi sunt un excelent ingrasamant Bio.

In cazul de infestare grava de licmasi ,putem arunca pe sol cenusa,sau var nestins.

Melci cu cochilie pot produce daune destul de grave recoltelor,dar daca sunt in numar mic atunci ii putem lasa pentru ca ei pun pe fuga licmasi, deoarece se hranesc cu oualele lor.

Musca morcovului

Este o musca micuta de 3,4mm , apare cu precadere in lunile aprilie  si iunie, si  cam pe la sfarsitul luni august.

Musca dezvolta oualele in sol chiar langa radacinile de morcov,urmand ca mai tarziu sa se dezvolte formand asa numitele galerii.

Combaterea:putem asocia culturile de ceapa cu morcovul,usturoiul cu prazul.

Se poate semana in functie de zona mai devreme  in intervalul martie,aprilie, sau mult mai tarziu se pot semana morcovi in luna iulie.

De asemenea putem musuroi putin fiecare radacina de morcov,asejonare excelenta cu marar,craite,lavanda.

ATENTIE:Cultivati morcovul intr-un loc bine aerisit si luminos.

Puricii

Afidele produc pagube direct perin tranzmiterea virusilor,dar si prin acoperirea cu fumagina a plantelor si fructelor,aceasta ciuperca saprofita  se dezvolta ca urmare a secretiilor dulci ale afidelor.

Combatere

Prin prezenta Coccinellei(gargarita),

ichneumoida  (este o insecta )

forificulida(urechelinta_)

In caz de infestare puternica se stropesc plantele cu decoct de coada calului sau  solutie facuta  din sapun de casa.

alte masuri:irigarea abundenta a solului,

pulverizarea de var,

cenusa de lemn sau faina de roca,

stropirea plantelor cu jet puternic de apa,

extract de usturoi,

macerat de urzici

macerat craite

Stropirea are loc 3 zile consecutiv.

stropirea plantelor cu infuzie din foi de ceapa sau coji de cartofi,

Asta a fost tot pentru astazi, in articolul urmator voi vorbi in special despre mana .

Pe curand

Maria.


Publicitate