Spuneti “Nu” Chimicalelor din alimentatia voastra partea a- Il
Masuri de combatere pentru anumiti daunatori din gradina
–sorecii de camp
-sunt foarte distrugatori,ei rod radacinile pomilor fructiferi,in special puietii ,lasa mici musuroaie ce ingreuneza foarte tare lucrarile pamantului.
-rod coaja pomilor,trandafirilor,capsunilor si a unor legume radacinoase
Cum putem scapa de ei:
curse: cu ajutorul unor boluri de pamant(strachina denumire traditionala),nuci si cateva betisoare puteti scapa de rozatoare.
-puneti fiecare bol inclinat, cu ajutorul unui betisor , sau a unei scobitori,le infigeti adanc in nuca,sprijiniti varful de scobitoare ramas liber de bolul inclinat,avand grija ca nuca sa ramana in interiorul bolului.
Atunci cand rozatorul va incerca sa manance nuca,el va fi prins automat in interiorul acestui bol.
in galerii se introduc:frunze de nuc,frunze de usturoi,resturi de peste,excremente de capra
Sorecii sunt foarte sensibili la zgomote,cu ajutorul unor sticle implantate oblic in sol,scapam de ei ,cel putin de pe proprietatea noastra 😀 ,deoarece sticlele astfel implantate produc niste vuite sub actiunea vantului deloc pe placul acestor rozatoare,si astfel ei cu greu mai revin in galeriile din zona.
Coropisnita
sapa galerii la mica adancime si iese la suprafata doar atunci cand este intuneric,sau atunci cand prasim terenul,ataca toate radacinile de legume, si tuberculi.
capcane:cu ajutorul sticlelor de plastic la 2l,sau borcane de 800 ml
Taiati rand pe rand sticlele,lasati aproximativ trei sfeturi din sticla,umpleti recipientele cu apa si ingropatiile in sol,avand grija ca suprafata recipientului sa fie la baza solului,in incusiunile lor nocturne coropisnitile vor cadea rand pe rand in aceste capacane.
Cautati sa distrugeti cuiburile ,turnati ulei comestibil sau apa multa , procedand astfel insectele mici si oualele se distrug.
Larvele noctuide prezente cu precadere in sol primavara si toamna,combaterea lor se poate face atat manual, cat si cu ramuri de ferigi maruntite pe care le incorporam in sol.
Combaterea Coleopterelor
alimentele preferate : sunt varza si alte crucifere: ridichi, napi,ataca in mod special plantele tinere si rasaduri,perioada de invazie este foarte putenica in lunile mai si iunie.
Familia Coleopterele sunt specii din tot regnul animal, cuprinzand aproape jumatate din speciile cunoscute de insecte. Grupul coleopterelor este remarcabil din punct de vedere al variatiunii formelor si culorilor reprezentantilor sai si concureaza, ca numar de specii, cu acarienii.
Putem planta salata verde in zona infectata de acesti paraziti,de asemenea mai putem cultiva,fasole,mazare,varza,se intoarce mai des pamantul(se praseste mai des),si se incorporeaza terenul cu ingrasamant de grajd.
Nematozii
Sunt cunoscuti in general in termen popular cu denumirea de viermii de sarma .
Se intalnesc cu precadere in culturlie din spatiile protejate,dar ne confruntam cu ei si in camp,de obicei se boala se tranzmite prin materialul insamantat ,sau a solului infestat.
Combaterea lor se poate face prin anumite rotatii si asocieri diverse.
In caz de infestare puternica se planteaza toata brazda cu tagetes(craite),
larvele nu se mai pot hrani cu radacinile acestor flori si atunci mor.
Aveti grija si la pamantul pe care il introduceti in rasadinte,el trebuie sa fie dezinfectat inainte de a pune semintele la germinat.Deoarece daca puneti pamant infestat cu larvele feminine,ve-ti infesta tot solul la plantarea acestora.
Melci fara cochilie(licmasi)
au o preferinta mare pentru plantutele tinere
Sunt de doua feluri:
licmasi lungi de aproximativ 15 cm de culoare galben ocru, maro rosiatici
licmasi mici de pana la 6 cm lungime de culoare cenusii sau rosiatici,acestia insa nu rezinta la ger si seceta.
capacane: borcane cu bere, 😀
se aplica maceratul pentru limacsi
gainile sunt si ele un bun combatant al acestor paraziti
Mare atentie la composturi!!!, ele contin oua de licmasi,trebuie sa avem grija sa dezifectam ori de cate ori folosim compost.
-plantarea imprastiata a usturoiului ,
-se mai poate folosi extract de Begonia :,-o planta intreaga maruntita la 10 l de apa se lasa la macerat 2 ore ,trateaza cu succes rasadurile inaintea plantari lor in camp.
sa nu uitam nici de pasari !!!
sunt mari consumatoare de licmasi,asadar inainte de plantare poftiti aceste vizitatoare sa se infrupte din plin in gradina dumneavoastra.
-mai puteti pune frunze in stare cruda direct pe sol,acestea au rolul de a depozita licmasi,cand sunt aproape uscate se strang se se depoziteaza in locul unde facem compostul,pentru ca licmasi sunt un excelent ingrasamant Bio.
In cazul de infestare grava de licmasi ,putem arunca pe sol cenusa,sau var nestins.
Melci cu cochilie pot produce daune destul de grave recoltelor,dar daca sunt in numar mic atunci ii putem lasa pentru ca ei pun pe fuga licmasi, deoarece se hranesc cu oualele lor.
Musca morcovului
Este o musca micuta de 3,4mm , apare cu precadere in lunile aprilie si iunie, si cam pe la sfarsitul luni august.
Musca dezvolta oualele in sol chiar langa radacinile de morcov,urmand ca mai tarziu sa se dezvolte formand asa numitele galerii.
Combaterea:putem asocia culturile de ceapa cu morcovul,usturoiul cu prazul.
Se poate semana in functie de zona mai devreme in intervalul martie,aprilie, sau mult mai tarziu se pot semana morcovi in luna iulie.
De asemenea putem musuroi putin fiecare radacina de morcov,asejonare excelenta cu marar,craite,lavanda.
ATENTIE:Cultivati morcovul intr-un loc bine aerisit si luminos.
Puricii
Afidele produc pagube direct perin tranzmiterea virusilor,dar si prin acoperirea cu fumagina a plantelor si fructelor,aceasta ciuperca saprofita se dezvolta ca urmare a secretiilor dulci ale afidelor.
Combatere
Prin prezenta Coccinellei(gargarita),
ichneumoida (este o insecta )
forificulida(urechelinta_)
In caz de infestare puternica se stropesc plantele cu decoct de coada calului sau solutie facuta din sapun de casa.
alte masuri:irigarea abundenta a solului,
pulverizarea de var,
cenusa de lemn sau faina de roca,
stropirea plantelor cu jet puternic de apa,
extract de usturoi,
macerat de urzici
macerat craite
Stropirea are loc 3 zile consecutiv.
stropirea plantelor cu infuzie din foi de ceapa sau coji de cartofi,
Asta a fost tot pentru astazi, in articolul urmator voi vorbi in special despre mana .
Pe curand
Maria.
Daca tot sunteti atat de pasionate de „bio” ar trebui sa stiti ca mult repudiatele cartite, care ridica niste musuroaie ce pot fi usor nivelate, se hranesc cu coropisnite, larve de carabusi si multe alte insecte daunatoare culturilor. Asa ca faceti bine si n-o mai combateti! Din ignoranta unora ca voi, care se mai pretind si cunoscatoare, si-i sfatuiesc si pe altii, s-a redus foarte mult numarul de reptile si ca o consecinta a acestui fapt s-au inmultit extraordinar rozatoarele.
Nu te contrazic,sincer nu am cunostinte ca ele chiar consuma printre altele si coropisnetele,dar dupa parerea mea, atat,cartitele ,cat si coropisnitele trebuie eliminate din gradinile noastre.
Sa intreb, daca stii vreun leac ce poate combate gindacii puturosi, sint unii verzi si altii cafenii. Imi inteapa rosiile si lasa pe ele semne urite …
Ma cam doare sufletul cand scriu de chimicale,dar din pacate acesti gandaci din rengul animal familia Coleopterele, sunt foarte greu de combatut pe cale Bio cel putin pana in prezent nu am cunostinta de un preparat minune pentru distrugerea lor.
Dar daca nu sunt foarte invazivi poti planta salata verde in zona infestata de acesti paraziti,de asemenea mai poti cultiva,fasole,mazare,varza,se intoarce mai des pamantul(se praseste mai des),si se incorporeaza terenul cu ingrasamant de grajd.
In cazul in care ai mare invazie la legume cu acesti parazitii poti cumpara un insecticid pe baza chimica,,,offffffff.
Triazofos 48% CE de gandaci de control insecticid,are o actiune foarte buna impotriva lor,acest insecticid provine din China,il gasesti la raionul de insecticide de gradina.Ambalaj: 500ml ~ 200L pentru lichide, 500G ~ 50kg pentru solide.
Nu dau cu chimicale, ar fi usor, dar prefer sa ii adun zilnic … Ma gindeam, poate ai auzit de vreun leac natural. Multumesc, Maria !
Este foarte bine ca procedezi astfel,mai ales ca plantezi cantitati micute de legume,si sunt mai usor de intretinut.
Maine voi pleca la casuta unde am gradina,voi intreba astfel pe vecinii de acolo,poate mai stiu ceva in plus fata de ce stiu eu in prezent.
O seara frumoasa
hihi,mai bine fara cartite decat cu pamant fin si cu ele cu tot 😛
Ai pus niste poze de mi s-a facut pielea de gaina 😛 🙂
Da 😀 , sunt dizgratioase intradevar,dar trebuie sa facem si cunostinta cu ele mai ales ca ele sunt atat de invazive.
Mie vecinii imi tot spuneau aia face asa , cealanta asa,si habar nu aveam de ce imi vorbesc,boala unora o stopezi asa etc.
Pai sincer degeaba imi tot spuneau ei,pentru ca eu nu le cunoasteam si nu stiam cand,cum sa actionez,doar le faceam stropiri naturale de prevenire. 😀
Asa ca m-am gandit ca facand un atas foto denumire, ajuta foarte mult pe cei care nu prea stiu cum arata. 😀
Maria, ai primit un premiu de la mine:
http://gradinareasa.wordpress.com/2012/03/20/premiu-lobster/
Multumesc forte mult pentru premiu.
Am fost foarte incantata de acest premiu venit din partea ta,asta m-a facut sa apreciez foarte mult prietenia noastra fie ea si virtuala.
Multumesc inca- o data pentru ca m-ai considerat unul dintr-e prieteni tai speciali.
Iti doresc o zi minunata.
Maria
Cu gargarite am incercat si eu la muscate si hibiscus , dar nu au facut fata numeric masei mari de purici . Am vazut si un film facut in Austria in care strangeau intai gargarite in saci si le dadeau drumul intr-o gradina, deci numai in numar mare gargaritele sunt cu adevarat de folos in combaterea purecilor de plante.
Asa este, gargaritele trebuie sa fie intr-un numar mare pentru a actiona benefic,la noi nu stiu daca acestea se cumpara dar stiu cateva sfaturi pentru atragerea lor in gradina.
1. Lasă urzicile sa cresca in gradina ta. Aceste plante contin in mod natural afide necesare, ceea ce atrage gargaritele.
2. In timpul iernii, poti atarna pungi de plastic umplute cu fibre de lemn ,de copacii si lasati-le intredeschise. Acest lucru va face un mic adapost pentru gargaritele tale.
3. Toamna , arunca pungi de plastic. Prezenta lor va atrage alte gargarite si vor putea sa doarmă acoperite toata iarna.
Ma uimesti cat de multe solutii ai si cum ai metode bune de folosire a unor materiale , altfel deseuri pagubitoare pentru mediu , cum sunt pungile, sticlele , solutii pentru impiedicarea daunatorilor .
Ideea cu punga pentru gargarite mi-a placut; daca nu voi uita pana iarna urmatoare, poate incerc si eu sa le fac culcus catorva buburuze :). Urzici oricum las sa creasca, la mine in gradina urzica e monument al naturii .Nu ii smulgem radacinile, numai ii taiem tulpinile cu frunze pe care le folosesc fie ca ingrasamant natural pentru flori macar o data pe sezon, fie pentru hrana pasarilor de curte, tocate in mancare . O zi frumoasa sa ai, ca vremea de afara! 🙂
Inca de cand visam sa am o gradina eram pasionata de legume,in mod special legumele Bio,am strans de-a lungul anilor mai multe informatii pe care le-am pastrat asa ca pe o mare speranta.Ele ma impulsionau intr-un fel, si imi dadeau speranta ca intr-o zi voi avea si eu o casuta de vacanta cu o gradina micuta ,unde sa pot cultiva legumele mele Bio. Iata ca timpul a trecut, si eu am acum gradina mea minunata unde cultiv cu drag legumele mele Bio.
O mare parte din informatii, am spus, si o mai repet, le am de la dragi mei vecini din zona unde am casuta de vacanta,care se ocupa din tata in fiu cu comercializarea legumelor,,daca ei folosesc asemenea metode an de an ,pentru combaterea diferitelor boli ,sau parazitii ,pentru legumele pe care ei le folosesc doar pentru uz familiar ,si au reusita in combaterea lor,noi de ce nu am avea. 😀
Sunt multi care nu stiu diferite metode,sau alti stiu prea multe 😀 , nici eu nu stiu foarte multe ,de aceea ne aflam aici sa ne ajutam si sa impartasim cu alti cunostintele noastre.
Urzica sa fie cea pe care am vazuto eu in postul tau,ca mai este si alta urzica care este denumita popular „porceasca ” si aia desi inteapa foarte tare nu este buna de nimic.
Sper sa iti fie de folos si sa imultesti cat mai multe buburuze.
O seara superba.
Foarte interesanta postarea! Am sa urmez cateva sfaturi de aici! Cred ca toata lumea se lupta cu astfel de daunatori! Pe mine ma streseaza soarecii de camp si cartitele cel mai tare! Primii imi mananca florile cu bulbi(lalele, zambile, muscari) si-mi fac curtea si gazonul numai gauri si cartitele mi-au facut musuroaie toata gradina-i plina!!
Ma bucur ca iti poate fi de folos,si eu am probleme de genul ,in special cu soarecii si cartitele.
La cartite eu le mai pun si bere in apa,deorece sunt atrase de miros, nu ca le-ar tenta un pahar cu bere 😀
La sorecii puneam inainte doar capcane cu boluri si nuci prin gradina ,asta pana cand acum 1 an ,au patruns in podul casutei prin 20 cm de vata de sticla,plus alte izolatii,asa ca le-am montat niste dispozitive in priza cu ultra sunete,de atunci nici urma de ei.
Iar metoda cu implantarea oblica a sticlelor in sol am facuto asta vara,sincer nu am mai vazut nici-un soricel de camp,decat tarziu in toamna ,dar atunci nu ma mai interesa sa verific daca sticlele sunt sau nu deranjante.
Pentru cartita este cam greu sa o elimini chiar daca folosesti fel de fel de chimicale speciale gasite in piata,tot nu scapi de ea,eu in post am vorbit despre coropisnita care iti afecteaza toate rasadurile din gradina,prin retezarea radacini.
Eu sincer am folosit fel de fel de capacane si tot mai sunt,pentru indepartarea cartitei (dar nu eliminarea),se gasesc in comert niste dispozitive cu ultrasunete pe baza de bateri sau solare,undele sunt deranjante doar pentru animale,tot in comert se mai gasesc dispozitive anticartita cu generator de sunete de joasa fregventa ,astea actioneaza si la o anumita distanta in subsol.
Ar mai fi capcane tip cleste ,capcane tip tunel,capcana cu percutor,capcana cu arc.
Si binenteles ar mai fi berea,poti ingropa borcane de 800 ml in sol in care pui bere(poti lua bere la bidon de plastic ca este mai ieftina) .
Am sa mai caut eu prin listele mele si daca mai gasesc si altceva legat de coropisnita te anunt., poate cine stie se gaseste cineva pe aici sa stie alte metode de combatere a coropisnitei, 😀
A, si am uitat un amanut la cartite,mai exact despre pamantul care ele il scot.Aduna acest pamant de la fiecare musuroi in parte,este un pamant excelent, atat pentru flori ,cat si pentru amestecarea acestui pamant cu compost .Se poate folosi pentru viitoarele rasaduri de flori sau rasaduri de legume. 😀
Asta-i singurul lucru care imi place la ele! pamantul fin pe care-l scot!!
Macar sunt si ele utile la ceva,dar parca tot mai bine ar fi daca am scapa definitiv de ele 😀