Am revenit!
Stiu ca am lipsit o lunga perioada de timp ,timp in care nu am reusit sa ma mai alatur voua,si vreau sa va multumesc pentru mesajele voastre primite atat pe blog cat si pe e-mail.Vreau doar sa va mai spun ca nu am renuntat deloc la a creste legume bio in gradina mea, si chiar daca nu am timp asa de mult experimentez lucruri noi in continuare.Pentru ca nu am foto mai recente le postez pe cele din 11 Mai cu gradina
mazarea arata in 11 Mai asa
si prima recolta pe 19 Mai din cauza caldurii excesive ,care practic a accelerat nivelul de maturitate mult mai rapid.
anul acesta patrunjelul m-a speriat efectiv,il tot tund nici nu prea vede apa si tot creste de nu se mai opreste
primi fusti la ceapa de frunze
Si asa cum v-am obisnuit la final flori,anul acesta ceva mai multe fata de anul trecut.
mana Maici Domnului,sau aroma din fereastra cum ii spun ei,este primul an can mi-a inflorit
Buna! Ai putea sa explici mai pe intelesul unui incepator cum faci cu polenizarea manuala. Am si eu anul acesta in gradina rosii de la Banca de Gene si, fiind primul an in care cultiv rosii, vreau sa le mearga cat mai bine si sa nu le irosesc.
Am scris aici un articol referitor la acest procedeu,daca respecti sfatul meu vei observa diferenta in cateva zile,mult succes!
https://ingradinamariei.wordpress.com/2012/07/03/secretele-furate-ale-bondarului/
Bine ai revenit.De-ai sti ce dor ne era de voi…Sunt superbi trandafirii tai…
Da,anul acesta am mult mai multi tradafiri si sunt tare bucuroasa,abia astept sa va ce culori vor avea si cei pe care i-am pus sub pet in toamna ca ei inca nu mi-au inflorit.Si la capitolul flori stau mult mai bine anul acesta, si se cunoaste ca am pe cineva acolo care se ocupa cu udatul nu mi-au mai pierit deoloc ba din contra.
O saptamana superba!
Se anunta recolte frumoase, felicitari!
Asa speram si noi!
Bine ai revenit Maria! ca de fiecare data gradina ta arata impecabil. Daca la inceputul lunii mai arata asa, cred ca acum este o splendoare.
Multumesc Aurelia!
Ei,nu chiar impecabil,inca ne mai luptam cu buruienile,si pentru ca acum are cine sa o ude mereu acolo trecem foarte rar pe la gradina si asta doar pentru cateva ore,sau 2,3 zile in functie de timp.Anul acesta nu sunt foarte multumita de gradina,in sensul ca de exemplu la rosii, au ajuns buchetul floral la etajul 3,fara a lega insa si rosioare jos,doar la cateva tufe am rosioare,vecina mi-a spus ca din cauza temperaturilor foarte mari ,eu mai zic ca si din cauza udatului excesiv au ajuns sa creasca atat de mult,le-am pus si mult mai devreme datorita temperaturilor ridicate iar lipsa insectelor care apar mai tarziu si-a spus zic eu cuvantul,pentru ca anul trecut le-am pus tot devreme doar ca am avut si timp sa le pot poleniza manual cu mana.
Acum nu stiu daca am dedus eu bine sau nu aceste aspecte,cert este ca niciodata nu vei avea o gradina la fel ca in alti ani,si mereu v-a exista ceva nou indiferent de experienta sau ingrijire.Oricum mai am o speranta ca vor intra totusi pe rod atata timp cat florile sunt inca vioaie si nu s-au scuturat.
O saptamana frumoasa!
La mine problema la rosii este ca au ajuns cam de 50cm si nu au inca flori, altele au ceva flori si legaturi tot cam pe la 50cm. Acuma, de ce unele au si altele nu? Vad ca mai sus au flori ceva mai multe. Oricum ale tale sunt viguroase si au verdele ala inchis dar acum daca nu avem rod este cam neplacut.
Stai linistita ca atat cat florile nu cad vor baga si ale tale.
Au crescut nefiresc de mult din cauza temperaturile ridicate dar si a udarilor dese si repetate pe care am fost nevoiti sa le aplicam.
La mine au inceput deja sa lege datorita faptului ca nu au mai vazut apa decat cat sa nu moara de sete,speram sa ajungem si noi in acest week”la gradina sa le polenizam si manual pe cele care inca nu au legat, sa le poata stimula mai repede legarea, si sa nu isi mai canalizeze energia pe cresterea tufei.
Nu disting prea bine in fografiile tale, ai pus cumva cate doua fire la cuib? E posibil acolo unde am pus cate doua la cuib sa se incomodeze si asta sa fie cauza pentru care nu infloresc? Sau are legatuta cu soiul? Eu nu am pus deloc hibrizi, am numai soiuri traditionale romanesti si probabil ca nu au cine stie ce productivitate.
Da,unele care erau mai firave le-am pus si doua ,dar nu asta este cauza.Atata timp cat se respecta o distanta minima pe rand,palisarea corecta,copilirea si apoi desfolierea plantelor nu are ce sa le afecteze.Si sa nu uitam ca in general atunci cand vorbim de soiuri la ele se formeaza buchetul floral mult mai tarziu fata de hibrizi,mai conteaza si varsta de insamatare a plantelor,dar si maturitatea soiurilor.Tinand seama de aceste aspecte eu am facut supozitii legate de toamtele mele cu privire la legarea florilor,pentru ca desi se aflau in grafic au avut o legare a rodului mult mai lenta.
Eu cred ca la tine tine de varsta plantelor,iar cresterea nefireasca o pun pe seama temperaturilor ridicate ceea ce le-au facut sa isi canalizeze energia doar spre cresterea plantei si mai putin pe rod.Stai linistita ca de rodit vor rodi ,si te contrazic putin cu privire la productivitatea soiurilor,si ele pot avea o productivitate foarte buna daca sunt hranite natural,ingrijite si udate,poate nu vom scoate noi de la un fir 10-15 kg cat scot cei care au hibrizi profesionali la vanzare,dar sunt soiuri care produc si 8-10 kg pe fir de la prima rosie pana toamna tarziu,exemplu la rosiile inima de bou de la banca de gene si sunt multe altele la care am avut in majoritatea cazurilor intre 5 si 10 kg pe fir,sunt teste facute de mine pe anumite soiuri de rosii,cele mai scazute randamente le-am avut la rosiile cherry,dar daca stai sa analizezi dimensiunea lor nu este foarte departe de celelalte ca si productivitate.
Nici eu nu am deloc hibrizi in gradina este primul an cand am doar soiuri,chiar daca nu mai mananac rosii atat de devreme nu mai vreau hibrizi prin gradina.
M-am linistit putin. Eu as fi multumita si cu 2-3kg la fir. Primele care au ceva legaturi sun puse in a doua jumatate a lunii februarie, celelalte care nu au flori inca sunt puse pa 11 martie cred. In gradina primele le-am pus in aprilie si celelalte la o diferenta de o luna.
Incearca si polenizarea manuala chiar daca nu au flori,le poti scutura,la mine le-a lasat si o perioada in seceta cei drept ale mele aveau flori numai ca nu vroiau sa lege.Cele din solar mereu trebuie polenizate,cei care baga numai chimicale folosesc foliare si nu au probleme nici in camp si nici in solar,noua ecologistilor nu ne mai ramane decat sa folosim scuturarea manuala a florilor pentru polenizare.