Secretele furate ale Bondarului!


Nu de mult am vazut un reportaj la National Geographic despre utilizarea cu succes a bondarilor in sere ,nu am apucat sa vad de la inceput,dar cred ca era vorba de olandezi .

Cum insa eu nu pot cultiva decat in spatiu deschis ma vad oarecum nevoita sa o fac eu pe bondarul,pentru ca polenul sa stea lipit si sa nu cada.

O problema foarte des intalnita in gradina este polenizare florilor,fluctuatiile de temperatura,vremea capricioasa ne face sa avem unori pierderi .

Pentru a gasi cele mai bune solutii la aceasta problema grava trebuie sa stim si cauzele care duc la caderea florilor si chiar a fructelor.

-temperaturile scazute sub 10 grade

-temperaturi ziua 30grade  ,noaptea 15grade

-temperaturi peste 35 grade,la acesta temperatura planta numai poate produce carbohidranti necesari pentru hranirea fructelor si a florilor noi formate si astfel se produce avortul fructelor recent legate cat si al florilor.

-o hranire deficitara si aici vorbesc despre calciu si magneziu  mai ales in perioada de inflorire masiva,daca nu au suficient calciu si magneziu,plantele devin firave,si fructele si florile vor cadea

pentru a preveni deficitul de calciu si magneziu,faceti stropiri urgente cu concentrat din urzica,si apa de zer sau chiar lapte nefiert diluat si apoi stropiti atat planta cat si la baza.

-Apa insuficienta

mai ales in zilele caniculare cauzeaza stoparea alimentarii in primul rand a florilor,apa fiind redistribuita  catre frunze pentru tanspiratie.

o cantitate foarte putina de apa,duce in prima faza la inchiderea florii,apoi la caderea ei

-Insectele ca afidele ,trhipsul ,paienjenii,musculita alba,pot salbi foarte mult planta si aceasta duce tot la caderea florilor

-Stropirea foliara cu produse fito-sanitare

daca nu se respecta dozele fie ele si produse eco ,nu mai spun de cele pe baza chimica,care desi sunt dozate ca la carte tot induce caderea florilor,deci mare atentie folosirea in exces a produselor fito-sanitare fie ele naturale sau chimicale le poate induce o fitotoxicitate severa plantutelor si astfel ve-ti ramane fara flori la ele.

Ei bine ,acum ca stim exact cauzele vom sti si sa combatem,cum insa nu poti controla vremea de afara,vom lua noi masuri asa cum se impun.

=nu scoate plantutele cand afara sunt sub 10 grade,chiar daca ele iti vor rezista ,productia lor v-a fi compromisa,uda cand este foarte cald doar dimineata ,este bine sa te scoli cam pe la 5 dimineata daca ai gradina mai mare,ca pana la ora 8 sa fie deja ud.

Poti uda si seara  dupa ora 20  doar daca esti intr-o zona de sud,pentru ca daca temperatura noaptea scade mai mult si ziua este foarte cald,nu este deloc indicat sa uzi,si inca ceva nu uda rosiile seara, ele nu numai ca vor creste foarte mari dar ele sunt cele mai suferinde dupa o zi caniculara si daca le vei face si dus rece se streseaza si avorteaza din flori sau chiar fructe,plus ca udatul seara la rosii aduce cu sine diverse viroze.

Si acum sa aflam si din tainele bondarului,si sa ni-le insusim si noi,cei care nu au nici bondarii dar nici solar,trebuie sa faca musai pe BONDARUL”!

Eu incercasem de mult varianta pe care o fac cu totii ,aceia a scuturatului la plante..

cum faceam?

nimic mai simplu prindeam bine toata crenguta de florii de ex la rosii si o scuturam bine,apoi le dam cate un bobarnac la fiecare in parte.

Anul acesta insa am incercat alta varianta mult mai eficace si cu rezultate mult mai bune ,,,secretul bondarului””!

cum facem?

luam un evantai,daca nu aveti nu trebuie sa dati fuguta la magazin il confectionati si singure,dintr-o revista sau orice hartiuta mai grosuta care va prisoseste si apoi cu evantaiul in mana dati fuguta in gradina.

Apucati cu mana de ex,la rosii tot chiorchinele de flori si faceti aerarea de cateva ori,sus jos ,jos sus,stanga, dreapta,si apo in x,nu este nevoie sa dati de multe ori,apoi apucati tulpina de la mijloc si scuturati energic de cateva ori si gata este o metoda foarte buna deoarece duce la eliberarea granulelor de polen ,nu uitati ca procesul trebuie mereu repetat de fiecare data cand apar flori noi.

Daca stiam si eu de la inceputul primaverii de metoda asta nu mai aveam probleme de polenizare,oricum este buna si prima varianta dar ,eu am facut experimentul la acelasi soi una cu varianta 1 si cealalta cu varianta 2 si cele mai multe flori si fructe am de la secretele bondarului.

Nu uitati nici de celelalte legume,scuturatiile bine si nu uitati nici-o  floare neaerata.

Cam asta a fost tot ce stiu eu,sper sa va ajute varianta mea,pe mine m-a ajutat foarte mult,astept pareri de la cei care fac varianta mea si cum se prezinta apoi plantutele  in gradina.

Pe curand

Maria

Publicitate