Tutorial Rosii


Însămânțare roșii
Când le însămânțam:

Pentru sere, germinarea se face după jumătatea luni decembrie(se folosesc doar soiuri extra timpuri cu maxim 4 etaje pentru prima recolta din martie).

Pentru solar, se începe însămânțarea intre 1 ianuarie și 28 februarie.

Pentru câmp, zona de sud ,se începe însămânțarea la  începutul luni februarie pentru cultura timpurie,și începutul luni martie pentru cultura de toamna.

Pentru câmp, zona de nord,de deal și de munte,însămânțarea începe de la finele luni februarie în spatii acoperite și încălzite pentru cultura timpurie,sau după 15 martie însămânțare pe platforme reci.

Cum să procedați?

Mai presus de toate, aduna materialele necesare:

semințe de tomate

ladă pentru plantare (în mod ideal, cu capac transparent)

compost

Apa (infuzie de macerat de urzica sau sulfat de cupru 1%

Gunoi de grajd(opțional ,este necesar doar dacă aveți un pământ slab  îmbogățit  nutritiv)

etichete (pentru a distinge sortimentele de roșii.)

nisip

Pregătire

Ca de obicei, se recomandă punerea semințele în apă cu o zi înainte de semănat. Acesta nu este esențial, dar facilitează germinarea mai repede a plăntuțelor.

Acoperă partea de jos a lădiței cu un strat de nisip de 2 cm grosime, pentru a asigura un drenaj bun. Puneți deasupra compostul pregătit si udați bine.

Însămânțare

Pentru delimitarea spatiilor dintre rânduri, trasează linii fine ,cu ajutorul unei rigle .

Semeni semințele una câte una cu ajutorul unui con de plastic sau de hârtie, dacă acestea par greu de manevrat. Spațiul trebuie sa fie de 4 sau de 5 cm intre semințe, Apoi se presară un strat fin de compost (aproximativ 3 mm grosime).

Presați ușor suprafața, cu podul  palmei sau mai bine, cu o placă de lemn de mici dimensiuni. Semințele sunt astfel aduse în contact cu pământul.

Udare

Este  necesar să se pună apă pentru a începe germinarea. Pentru asta utilizează  doar un pulverizator (un accesoriu foarte util pentru grădinari).

Punerea în aplicare

Dupa realizarea acestui lucru, acoperă cutia cu capacul acesteia, folie sau coli de hârtie.

Pune  aceste recipiente intr-un loc cu efect de seră încălzită, sau într-o cameră luminată puternic din  casa si calduroasa.. Atunci când apar răsadurile, scoateţi capacul.

Temperatura optima de incoltire a roșiilor

-24 grade Celsius , semințele  vor germina  – după 4-6 zile

– intre 18 … 19 ° Celsius, semințele de roșii vor germina  – după  8-9 zile

-intre 28…30  °Celsius , semințele de roșii vor germina -după   2-3 zile

Etichete

Dacă ați semănat în mai multe cutii, nu uita sa pui etichetele mici, care le va recunoaște soiurile de la transplantare.

Când răsadurile  au două frunze adevărate, este timpul să trecem la repicarea lor.

Repicarea răsadurilor de roșii

Repicare se face cand la rosii se dezvolta al doilea rand de Frunze,la 2-3 trei saptamani de la rasarire (de fapt acesta este primul rand de Frunze adevarat).In noul recipient avem grija sa le plantam pana la primul rand de Frunze cele cotilodene.(sunt primele Frunze pe care le are plantuta in momentul rasariri).

 

La repicare vom folosi ace-las amestec de pământ la fel ca la însămânțare,dar il mai îmbogățim în mod special,cu coji de banane uscate și coji de oua.Transplantare lor se poate face  în vase de turba (care poate fi pus direct în sol), sau în pahare de plastic bine curățate.

Tratamente

-căderea plăntuțelor :infuzie de ceai pur de mușețel

Dacă doriți roșii frumoase , sănătoase, cu tulpina și frunze „verzi” și o producție foarte buna de legume  , faceți  un îngrășământ perfect pentru ele 100% natural cu ” urzica și gunoi de grajd.

Îngrășământ

Alege doar urzici-le   fără semințe,ideal cele de maxim 10 cm.

Dozare  Urzica

Adaugă 10l de apă pentru fiecare kilogram de urzică proaspătă (sau 100gr urzici uscate.).(o folosim atât pentru stropirea solului de jur împrejurul plantei cât și pe frunze,insistând și pe spatele frunzei).

Acoperiți recipientul și asigurați-vă că se amestecă la  fiecare 2 zile. Când va apar bule mici, atunci  știm ca fermentația sa infuzarea  este completa. Aceasta durează una sau două săptămâni, în funcție de temperatura mediului ambiant (mai repede, în vreme calda). Acest lichid nu se mai face diluția.

Dozare Gunoi de Grajd

Pregătire:

Gradul de diluție a dejecțiilor lichide este de 1/3 dejecții  fața de apă.

Mod de folosire:

1 la 10 (1l 10l dejecti fata de apa)(dilutia de dejecti o folosim la hranirea tulpinei).

Rezultate foarte bune s-au obținut la la legume , preparând acest amestec din gunoi de pasări, și gunoi de cal.

Cropmax   este un îngrășământ ecologic se poate folosi cu succes la hranirea plantutelor.

ATENȚIE: folosirea în exces a acestor tratamente naturale, duce la dezvoltarea foarte mare a frunzelor în de-trimetrul fructelor.Este suficient un tratament la doua săptămâni într-o cantitate mica,pentru o dezvoltare și o producție cât mai buna a legumelor.

Transplantarea în câmpRăsadul pentru solar trebuie sa aiba varsta de 40.45 zile,rasadul pentru transplantarea in camp de 55-60 zile

(atenție aceste date variază in funcție de soi,sunt hibrizi extra timpuri care dau primele rosiaoare la 70 de zile de la rasarire,dar sunt si soiuri de roșii tarzi care dau in parg la 140 de zile de la răsărire,dar și acelea extra-timpuri  nu se transplantează mai devreme de 35 -40 de zile de la însămânțare,deci mare atenție și la soi sa calculați bine .)

Înaintea plantari în câmp, rupem primele Frunze coti-lodene,și plantam răsadul adânc pana la primul rând de Frunze adevărat.Asta ajuta planta sa dezvolte noi rădăcini puternice, și o mai buna înrădăcinare necesara  răsadului de roșii.

 

Înainte de a trece la aceasta operație , atunci când vreme ne permite ,scoatem plăntuțele la aerisit,la început câte 10 minute,apoi treptat le lăsam toata ziua .Cu câteva zile înaintea transplantări lăsam plăntuțele și noaptea afara,având grija sa le acoperim pentru inceput cu o folie apoi ,treptat le lăsam neacoperite.(  plăntuțele trebuie ferite de vânt și curenții puternici)

Cultura

Pune răsadurile  într-un sol ideal afânat în toamna sau iarna, înainte de plantare și  apoi îmbogățit prin așternuturi de gunoi de grajd,pământ chisai etc, (nu prea bogat in azot).

Cele mai bune rezultate a fost la plantarea pe biloane,unde udarea se face numai pe șanțuri,astfel ca planta isi trage apa cat are nevoie,fara sa avem grija ca vom îneca plăntuța.(și aici ași mai adăuga  sa fiți atenți la soiuri ,pentru ca, pe plic, veți găsi densitatea de plantare pe mp a plantei.

 Aracitul si legatul TomatelorPentru asta putem folosi un tutor fabricat din diverse materiale, Lemn, Bambus, Metal,Fibra de sticla, Tutor simplu,

sau legarea pe spalieri.Dupa aceasta operatiune ,treptat, in functie de crestere,vom trece la legarea sub fiecare nod a plantutei.

Luați în considerare eliminarea lăstarilor laterali care cresc la axila frunzei , atunci când acestea depăşesc 5 cm lungime.. Acest lucru va concentra seva în fructe: aceasta se numește metoda de cârnire .

 Cârnitul tomatelor

Aceasta incepe, de obicei, la jumatatea luni mai pentru cei care pun rasadurile in camp dupa 20 aprilie Dacă doriţi roade bogate , faceti aceste ciupituri foarte simple şi regulate ori de cate ori este necesar este necesar acest lucru.

Noi nu vom lăsa planta să crească ca tulpina principala (sau o sucursală-mamă).

Prin observarea tulpinelor tale, vei vedea că pe fiecare axila de frunze de la tulpina principală creste boboci de muguri falsi. Dacă nu intervi la timp , după caz, vei avea alte ramificati cu tulpine,care duce la o dezvoltare proasta a rosiilor(rosii mai mici),si o insuficienta in dezvoltarea tuturor ramificatiilor.

Ciupiturile la rosii se mai pot face si pentru stoparea cresteri in inaltime a plantei.Constau in ciupirea varfului plantei,  în funcţie soiul de rosii, dupa 5 etaje se elimina varful plantei.Conţinând un  număr mai mic de flori, va limita numărul de fructe suportate de fiecare tulpina . Aceasta va produce rosii mai mari si mai gustoase.

Daca cunoasteti si alte metode  naturale pentru legume, nu ezitati si postati aici un link,care sa duca la pagina respectiva.

In continuare vor urma alte tutoriale despre legume.

Acest tutorial l-am făcut la sugestia Magdalenei Stroie  .

https://ingradinamariei.wordpress.com/2012/02/24/ingrijirea-plantulor-din-rasadnita/

Publicitate