In gradina cu Ardei
V-ati intrebat poate ca de multe ori de ce samanta colectata de la soiurile noastre de ardei din gradina nu mai produc asa de mult???!!!!
Explicatia este mai mult decat simpla,trebuie sa stim cum sa colectam samanta de ardei, cum sa plantam ardeiul,si nu in ultimul rand cum sa ingrijim ardeii!
Spun acest lucru deoarece foarte multi dintre noi din nestiinta sau pur si simplu din lipsa de spatiu ,nu respecta aceste lucruri foarte importante,ei nu nu va asteptati ca eu respect 100% chiar toate aceste lucruri,dar macar atunci cand colectez samanta o fac cum trebuie,pentru a nu avea surprize la viitoarea recolta.
Asa ca le vom lua pe rand,vom incepe cu plantarea ardeiului
-cele mai bune seminte de la soiurile voastre le puteti obtine daca plantati acelasi soi pe 3 randuri paralele
-samanta o veti colecta doar de la fructele din randul din mijloc,acest rand pastreaza cel mai bine soiul respectiv.
-daca nu aveti spatiu suficient,puteti face intr-un colt de gradina cateva patrate unde veti planta soiurile de ardei
doar pentru samanta.
sfaturi utile pentru ardeii de samanta si nu numai!
-indepartati ori de cate ori vedeti la tufele respective,ardei vatamati,strambi sau mici(sunt acei ardei care nu ajung sa mai creasca si se ingalbenesc,inrosesc dupa caz)
-la cele oprite pentru samanta multi lasa tufele neatinse este foarte gresit,chiar daca acele tufe au ardei frumosi sanatosi,tot trebuie indepartati din ei,nu se lasa mai mult de 3-4 la primul etaj,fiind mai putini veti da posibilitatea ca cei ramasi sa fie hraniti mai mult si astfel sa creasca mai mari
-astfel procedati mereu , chiar daca nu toti ii veti opri pentru samanta
-pentru ca nu poti consuma tot ce produc ei,trebuie sa culegem treptat din ei,astfel pe langa faptul ca avem posibilitatea de a conserva pentru iarna,vom ajuta ardeii sa produca mult mai multe flori,deci vom avea mai multe fructe la tufa,dar mai ales cei ramasi fiind mai putini ,sunt hraniti mai bine si se vor dezvolta corespunzator.
Cum colectati semintele?!
-ardeiul se culege cand se inroseste bine,se pune 4-5 zile la umbra pana se inmoaie bine,se rupe cu mana si se scoate cotorul
-pentru a avea plantute mari si anul viitor alegem doar semintele din primul rand de la cotor,nu spun ca celelalte nu sunt bune,dar productia lor v-a fi mult mai slaba.
-aceste seminte le punem intr-un vas cu apa de cenusa si le lasam la decantat,semintele viabile vor ramane pe fundul vasului,dupa care lasam semintele la scurs intr-o sita
-dupa scurgere le punem imediat la uscat tot la umbra
-dupa uscarea lor le vom tine pentru cateva ore in soare,astfel veti avea seminte sterilizate si viitoare plantute mai puternice la boli.
sunt metode naturale pentru cei care au gradini bio,stiu ca mai sunt probleme atunci cand sunt plantate, pentru ca sunt o hrana buna pentru inamici cand sunt insamantate direct afara,dar mai stiu ca si cei care pun la greu substantele acelea otravitoare pe seminte,tot sunt papate si asa!
A si inca un amanunt important,cand alegeti samanta, mai ales la ardei alegeti doar samanta cea mai mare,in general semintele mari fac si plante mari ,dar cel mai important este faptul ca sunt mai rezistente in camp si vor produce si mai mult,pe cand cele care provin de la seminte mai mici,chiar daca sunt viabile produc plantute firave,care se adapteaza mai greu si implicit duc si la o productie muult mai slaba.
Astazi am dat siu eu iama prin gradina de ardei,asa ca am cules tot ce era stramb,mai mic sau prea mult la tufa si le-am spalat bine,curatat si le-am lasat bine la scurs,o parte le-am rupt cu mana(astfel rupti pastaram mai bine calitatea si nu distrugem vitaminele), si le-am insirat pe ata,vor sta asa la umbra pana se vor usca bine,apoi le voi trece prin masina si cu celelate legume amestecate vor deveni o vegeta excelenta pe timpul ierni
restul le-am tocat si le-am pus in pungute la congelator
anul acesta este primul an cand pun toti ardeii separat,de obicei in mare parte puneam amestecati cu telina rasa pastarnac si morcov si le foloseam la ciorbite sau supe crema.
acum le pun seaparat,pentru ca nu am timp sa scriu pe fiecare ce contine si in iarna trecuta s-au mancat mai bine pungutele in care am pus ardei copt cu ardei crud tocat,sunt deliciosi pe timpul ierni la tocanita de ardei cu aripioare de pui sau ciocanele.
Ei si pentru ca astazi am scris doar despre ei,va invit sa ii vedeti si in habitatul lor,pentru ca pana acum numai rosiile au fost vedetele verii,acum am zis ca si ardeii merita si ei o baie foto,chiar daca nu sunt asa frumosi ca cei hibrizi,pentru ca eu am doar soiuri romanesti merita si ei toata lauda pentru cum s-au descurcat mai ales pe canicula asta
soiurile mele sunt ,cornel si cozmin sunt cumparate de la Brico ,mai am unele tot acelasi soi de la vecini,dar care sau polenizat in timp cu alte soiuri,si mai am un soi de ardei gras si capia tot samanta colectata de prin vecini dar nu stiu cum se numesc
si acum cateva imagini cu ei
si cei adunati pana in sesiunea foto,sunt cei mici,strambi,patati, sau prea multi in tufa, pentru a da voie si celor ramasi sa se dezvolte bine
Cam atat pentru astazi,va doresc gradini frumoase,sanatoase si pline de rod bogat!
Pe curand
Maria
i mi place ce citesc.V-as putea ajuta cu cateva informatii dobandite prin practica (din 99).Am investit nu intotdeauna cu succes foarte multi bani in solarii si seminte de tot soiul inclusiv de la sarlatani (ex:dc care vand capsuni cataratori inexistenti pe planeta la rosii gigant de 2kg vax! cumparate de la o firma din bucuresti 19.5lei plicul care pana la domiciliu s-au trnsformat in 34.8lei si din cele minimum 20 plante nu am gasit in plic decat 12 seminte in plic).Singura persoana care m-a ajutat cu seminte fara sa platesc vreun ban a fost d-na Silvia Strajeru directoarea bancii de gene Suceava despre care am aflat de pe un forum si sincer in momentul in care m-am adresat acestei institutii nu credeam ca voi fi bagat in seama.(ca la noi nu?)Vreau sa va spun ca am niste rosii de nu va vine sa credeti cat sunt de mari si multe ,greseala mea ca am plantat foarte tarziu rasadurile dar sper ca macar sa apuc sa opresc seminte si eventual sa trimit si altor persoane care doresc sa cultive tomate romanesti adevarate.Am soiul Inima de bou si inca doua soiuri care nu au ca denumire decat niste numere de cod dar din cate am inteles sunt din zona Moldovei si sunt foarte mari dar cu o alta forma decat Inima de bou.Am si niste ardei si gogosari dar sa vedem ce va iesi.(voi pune folie pe ei fiindca e deja frig)Deja am scris prea mult ,daca sunteti interesati de multele mele experiente abia astept sa le impartasesc celor care vor sa faca ,cat mai putine greseli.
Orice sfat este foarte bine venit atat pentru mine, cat si pentru toti cititorii mei,cu siguranta si eu, si ei, ne-am bucura sa ne impartasiti din experientele dumneavoastra.
Asteptam cu mare interes sfaturile dumneavostra,numai bine!
Ce bine arata ardeii insirati pe ata la uscat. Mi-ai adus aminte de vremurile cand punea bunica ardei intregi la uscat pe ata pentru umplut iarna.
Ehe inseamna ca de la dansa am furat instinctiv modelul 😀 ,glumesc eu am vazut o vecina ca ii tot insira pe o chestie facuta din nuiele si ii punea asa mari la uscat pentru iarna 😀
Eu ardei de umplut nu am incercat sincer sa ii pun asa,am sa pun 2 bucati sa vad ,eu ii bag doar ii oparesc putin si ii bag la congelator,am sa incerc si varianta bunici tale sa vad ce iese,multumesc de informatie 😀
Se usuca fara cotor si seminte, iar cand ii folosesti se pun la rehidratat cu cateva ore inainte. Asa tin minte 🙂
Multumesc mult pentru idee , am sa incerc si eu sa vad ce iese 😀 ,si am sa te tin la curent in functie de rezultat 😀
Experienta mea in gradinarit este foarte mica vreo 3-4 ani si drept sa spun cultivam numai ceapa, usturoi si rosii, „asa sa avem acolo cand mergem la tara „cum spuneam noi, dar in fiecare an am tot adaugat cate o bucatica de pamant, cate o leguma noua. Anul trecut a aparut ardeiul gras, salata, morcovul, dovlecelul, iar anul acesta ardiul gogosar si vinetele. Ba nu si cateva bame.Trebuie sa recunosc ca toate sunt de un singur soi. Tot umbland prin gradina ta, cu ajutorul pozelor, mi-ai trezit dorinta de a pune mai multe soiuri din fiecare, chiar daca vor fi din fiecare cate putine. Dar trebuie sa recunosc ca ardeii tai sunt minunati si ca mi-as dori sa am in gradina mea din soiurile tale, asa ca daca te induri langa cateva semnite de rosii, te rog pastreaza-mi si mie cateva din cele de ardei.
Cu siguranta ii voi vraji eu sa dea recolta buna, cum ar zice sotul meu cand ma vede ca le prepar tot felul de leacuri din plante pentru plante. Desi drept sa spun vrajitoriile mele sunt cam urat mirositoare dar care poate au facut sa supravietuiasca rosiile, in conditiile acestei veri toride. Eu ma straduiesc sa le intretin iar cand plec de la tara le spun „eu m-am straduit cum am stiut mai bine, acum e randul vostru sa va straduiti sa ma asteptati cum se cuvine” Si chiar o fac. E uluitor. Dar tu esti cea mai tare. Imi place si ideea ta cu insiratul pe ata pentru vegeta, anul asta daca am din ce o fac si eu. Sa ai spor.
Stai linistita ca nici a mea nu este mai mare decat a ta,aici vorbesc doar de practica,ca teoretic ma documentez de foarte muuulti ani,numai ca doar de catva ani am reusit sa cumparam casuta.
Am sa iti pun si semintele de ardei,dar asta numai din septembrie ca acum suntem blocati aici cu conservele 😀
Pai ideea cu insiratul am preluato de la o babuta de peste gard,dar ea nu ii insira ii punea pe o nu stiu cum sa ii zic,plasa,cam asa ceva era facuta din nuiele din acelea din care se confectioneaza si maturile de curte si le usca acolo.Asa ca mie nu mi-a mai ramas decat sa insir la ele si sa le agat la umbra 😀 si se usuca foarte bine asa.
Acum vreau sa incerc la rosii,ca anul trecut nu mi-a iesit varianta,am pus din nestiinta rosii cu zeama muuulta si sau uscat rau,si am observat ca am mai avut cateva care le foloseam la bulion cele cu pulpa groasa si acelea aratau mai bine. 😀
In rest am insirat de toate,de la dovlecei,la morcovi,pastarnac,ceapa si usturoi,le pun separat pe fiecare apoi cand se usuca le trec prin masina si lea amestec pe toate le pun sare si le tin la rece
Intr-adevar minunate sfaturile.Nici eu nu le stiam,si chiar e logic ce spui.Anul asta le voi urma.
Oricum,la capitolul ardei stau prost anul asta,pentru ca a fost foarte frig in primavara si nu mi-au crescut rasadurile de ardei decat foarte greu,deci inca mai am o multime de fire doar cu flori sau cu ardeii inca mici.Dar ii ud la greu si sper sa faca ceva macar pana in Octombrie,daca tot se spune ca va fi o vara lunga.
iar din semintele luate de pe net din Olanda,mai am doar din cei iuti Habanero,cei grasi negri,ciocolatii si uriasi s-au topit pur si simplu cand i-am pus in gradina 😦
Dar o sa iau din nou de la prietenii mei de pe net,iar la anul imi fac rasadurile din Februarie,in casa.
Multumesc foarte mult!
Eu am un fix cu observarea excesiva a plantutelor,de aceia nici nu ma incumet sa pun foarte multe soiuri pentru ca nu asi avea timp sa le urmaresc evolutia si nici timpul neceasar sa ma documentez pentru fiecare soi nou in parte.Asa imi pun doar cateva soiuri intr-o cantitate mai mare cat sa ne ajunga de consum,si am timp mai mult sa le observ evolutia.=,cand voi fi eu asa sigura ca cunosc de ajuns soiurile atunci ma aventurez sa mai pun si altele.
Un exemplu destul de clar l-am avut cu ardeiul gogosar,il tot ingrijeam eu ,ascultam sfaturile vecinilor mei si tot nu aveam productie,iar cand ii intrebam de ce ai lor acelasi soi au mai multi si ai mei mai putin imi tot ziceau ca asa fac ei uni mai multi uni mai putini.
Asa ca totul era de la samanta nu o colectam pe cea de langa cotor care este si cea mai buna,asta am aflato de la vecina,iar cu privire la rodul lor am descoperit singura.Mi-am dat seama ca eu la gogosar nu umblam deloc la tufe,ii lasam sa se inroseasca si ii pastram doar pentru zacusca si muraturi.Pana cand am intrat o data in cateva tufe si i-am cules pe cei mici si patati,mai tarziu aveam sa gasesc si explicatia logica,ceilalti ardei imi produceau mereu pana toamna tarziu si flori si fructe pentru ca mereu culegeam din ei,pe cand la gogosari nu.
Concluzia este ca cu cat semintele sunt mai mari cu atat plantele vor fi si mari dar si productive,si cu cat culegem mai mult din ei,tufa nu v-a mai imbatrani,si dam posibilitatea fructelor ramase sa fie hranite mai bine si sa creasca mai mari, si mai mult decat atat ii stimulam sa produca alte flori si viitoare fructe. 😀
Iar in privinta ardeilor tai nu te intrista ,vor avea timp suficent sa se dezvolte,asa ca te vei bucura cu siguranta de ei,eu anul trecut am avut ardei pana la sfarsitul lui septembrie,si inca mai ereau probabil si dupa dar nu am mai dat pe la gradina sa vad,ca era gaby in Afganistan si greu mai gaseam pe cineva sa ma duca ,ma crezi ca nici gradina nu am stranso deloc totul asa a ramas pana in primavara 😀
M-AI LASAT FARA CUVINTE… DESI RAR SE INTIMPLA ASTA (EU FIIND O VORBAREATA INNASCUTA).MA VAD IN SITUATIA DE A-TI PROPUNE SA FII CONSILIERA MEA PE PROBLEME DE GRADINARIT PENTRU LA ANUL.VA PUPAM.
😀
Asa cum am mai spus si in alte posturi,mie chiar imi place ceea ce fac in gradina,este o pasiune pe care o am de muuult timp,si de cand am reusit sa ne luam casuta imi exercit din plin tot ceea ce stiu si mereu detectez lucruri noi in gradina.
Incerc pe cat posibil sa reduc din volumul de munca in gradina ecologica,cam greu stiu,dar imi face o deosebita placere sa experimentez lucruri noi si aici tine atat de logica, cat si de faptul ca sunt atenta de fiecare data la evolutia plantutelor mele si la nevoile lor permanente, cred ca mi-am gresit meseria 😀
pupici muulti si pentru voi.
Uau, Maria, ce ai tu acolo! Super frumosi :)!
Foarte bune sfaturile tale, habar n-aveam de asa ceva.
Multumesc mult iuliana!
Sa sti ca meritul este doar al lor si mai putin al meu,avand in vedere ca au fost perioade cand am trecut chiar si o data la 2 saptamani pe la gradina,in rest doar in week,de week-end venim si doar luna august pot sta sa ma ocup cum trebuie de gradina,dar mai mult fac conserve si mai strang din ele pentru congelator si nu numai. 😀
Soiurile noastre roamnesti sunt mai rezistente cel putin la seceta,ca la boli nu prea ,mai ales ca am gradina ecologica ma confrunt destul de des cu diverse boli si danuatori ,dar cu rabdare si munca trec si astea,ma rog ce se poate,ca au mai fost si cazuri cand am smuls practic plantele foarte afectate pentru ca boala sa nu se propage si la celelalte.
Tot ce am testat eu sau am aflat de la alti scriu despre asta,unde doar am aflat specific ca nu am testat,asta ca sa se stie.
Mie mi-au prins foarte bine aceste lucruri,nu le fac eu mereu ca la carte pe toate,dar macar aleg semintele cele mai bune,ca sa am pentru anul viitor tot plante productive,pentru ca mie nici spatiul dar nici timpul nu imi permite sa pun haotic prin gradina si la final sa nu fac mai nimic 😀