Tutorial Ceapa@Usturoi
Tutorial Ceapa @ Usturoi
-Cultura de vara
-Cultura de toamna
Cultura de toamna
– materialul de plantat, arpagic de ceapa, bulbi de usturoi (caței) – trebuie sa fie sănătos, fără codite și frunze.
Perioada optima de infintare a culturi este :
-10-20 octombrie pentru ceapa
– 10 septembrie – 30 noiembrie pentru usturoi.
Pregătirea ternului
Arătură 60 cm
-Prășire
Desenează linii paralele cu ajutorul unui bat, sau o bara de metal,pune bulbi de ceapa și usturoi la o distanta de 10 cm pe rând și 15cm într-e rânduri.
Pune-ți bulbul cu rădăcina în jos, și presați aproximativ 1 cm,nivelați pământul cu ajutorul unei greble și udați bine.
La usturoi distanta pe rând este de 5-6 cm și într-e rânduri de 10 cm
Pentru a feri de îngheț ,faceți mulcirea culturi.
Se recoltează începând cu luna martie
în funcție de zona,pentru legume verdeață,
și în luna iunie pentru bulb.
Aceasta recolta înființată nu poate fi păstrată timp îndelungat,recolta se consuma pana toamna târziu.
Pentru recolta de iarna a legumelor de ceapa si usturoi infintam cultura din primavara.
Cultura de vara
Plantarea incepe la jumatatea luni martie
Se pregătește terenul la fel ca la cultura de toamna.
Îngrijire
Plivit de buruieni
-udat prin aspersare
–sapat
-3-4 stropiri cu zeama bordeleza pentru combaterea manei, precum și ruperea fușților florali,dacă este cazul.
-împrăștiere pe sol, praf de cenușă
-împrăștiere pe planta, var nestins.
Recoltarea, se face în luna august.
Înainte de recoltare, culcam foile de-o parte și de alta,pentru a ajuta la înmuierea tulpinilor de la baza legumelor.
Scoaterea legumelor se face prin smulgere,sau cu ajutorul unei sapaligi.
Se pune la uscat
Este bine ca ,atât ceapa cât și usturoiul sa fie păstrate în funii , adăpostite și ferite pe timp de iarna de îngheț.
Sfat:
dacă ceapa v-a degerat nu o aruncați,ea poate fi folosita primăvara în loc de arpagic.O plantați în câmp după jumătatea luni martie,și mâncați atât ca verdeața, cât și bulbi de ceapa, pana toamna târziu.
Abundentă de recoltare
Nu este nevoie de o grădină imensă să creșteți ceapa. Randamentul mediu de ceapa galbena este de 2 kg pe metru de cultură!
Daca doriți ceapa verde sau chiar bulbi de ceapa,usturoi, și locuiți la bloc,puteți face recolta direct în balcon.Plantați bulbi de ceapa și usturoi în jardiniere sau găletușe,puneți recipientele pe pervaz și oferiți-le căldură.
Va doresc o recolta foarte bogata.
Maria
ei mi-am făcut temele 🙂 Am plantat ceapa și usturoiul și pentru că la noi e mai frig am pus și un strat de frunze uscate peste straturi (pentru orice eventualitate). .. acum abia aștept primăvara să văd rezultatul 🙂
Eu inca mai astept,la noi inca este cald ziua si astfel risc sa imi iasa inainte de vreme 😀
si eu acopar straturile cu cocenii ramasi de la porumbul dulce, au mai multe frunze cand se usuca, si le tine de cald pe timp de iarna,eu mai introduc si foarte adanc arpagicul mai ales usturoiul sa nu inghete, si primavara avem verde devreme.Vreau sa pun mai putin ca anul trecut am pus prea multa si imi place mai mult verde la mancare decat uscata,si eu abia astept sa vina Primavara! 😀
Am gasit ceva interesant aici!Cred ca o sa devin un bun gradinar urmandu-va sfaturile !Multumesc
Ma bucur ca ti-am putut fi de ajutor,numai bine!
superb articol ai aici.
Eu duc lipsa de usturoi verde. O sa cumpar o cununa de usturoi din Ro, si o sa pun cativa catei in pamant. Dupa ‘recolta’ de patrunjel, 1 castravete, cateva rosioare, 1 ardei si mai sunt vreo 4 acolo, am curaj, haha.
Intrebari:
1. cum alegem cateii de usturoi pt insamantat? De obicei imi raman cei mai mici din caciulie, ca na, lenea la curatzat….
2. daca seman in toamna, va creste peste iarna? temperaturi ar fi ( ii iau in casa, haha), dar lumina este putina, 6 -7 ore pe zi, soare ciuciu. Am ferestre cat tot peretele.
3. in cat timp germineaza?
4. cat de des se uda? ca ploaie nu pot genera in casa…
1.Pai cei mai buni sunt cei din primul rand,eu ii verific sa fie viabilili,numai pe cei mai mari ii pun,cei mici sau cei din mijloc nu se dezvolta sufiecient si astfel nu sunt indicati de insamantat.
2.3.Cu siguranta va creste,doar daca ii pui in spatiu incalzit gen sere,sau solarii incalzite,sau chiar in casa pe balcon,nu le trebuie soare mult,in schimb au nevoie de lumina,germinatiea este in functie de mediu,cu cat este mai cald germineaza mai repede,eu in casa nu am incercat niciodata.Pun pentru usturoi verde de primavara, incepand cu luna noiembrie pentru ca la noi este mult mai cald in aceasta perioada,ii fac bine mulcirea sa reziste peste iarna si am usturoi verde pe la sfarsit de februarie inceput de martie.In martie mai pun pentru cel de iarna,in functie de temperatura incolteste intre 5 zile si 8 zile maxim in aceasta perioada.La caldura mare iti poate germina si dupa 2-3 zile,numai ca trebuie udat bine cand il pui,ii pui o folie deasupra si numai uzi decat daca este nevoie in general dupa o saptamana de la insamantat
4.Iti spune si singur cand trebuie sa-l uzi,pamantul se usuca la suprafata si uneori se crapa,nu trebuie sa-l inunzi ca nu are nevoie de prea multa apa ca se strica capatana.
Multa bafta!
Mie nu imi ies santurile foarte drepte cu coltul sapei,dar nici ca ma preocupa prea mult asta 😛 Doar pe Marius , ca el e cu armata in cap :))
Am pus si eu in toamna arpagic si usturoi,si acum astept sa se zvante putin pamantul sa pun din nou.Abia astept sa ma pot apuca de treaba
Da,si la mine Gaby la fel,eu ma limitez doar sa-i spun cum imi doresc sa fie 😀
Ehe,….. ce bine este de noi,daca ar avea toate femeile sotii ca ai nostri,ce bine ar fi. 😀
Eu maine o tai la casuta de la tara,intru in curetenie generala,doar prin casa,ca,afara lasam pentru alta data.
Mi-a spus vecina care are grija de casa noastra ,ca se poate sapa deja in gradina la noi,dar ca ,inca nu poti pune nimic pentru ca noaptea este foarte frig.Si eu abia astept sa pun ceapa si cartofi,anul trecut pe 1 martie sotul mi-a pus deja cartofi,acum din cauza zapezi si-a frigului nu am putut planta nimic.Vecina mi-a zis ca ea sanbata viitoare pune ceapa si cartofi,ei au un calendar babesc,ceva cu fundul pe pamant :D,si nu stiu mai ce….:D ,eu nu pot saptamana viitoare ca are cea mica spectacol,dar nu este tarziu nici daca le pun la sfarsitul luni.
Abia astept sa vad toata curtea si gradina plina de flori si verdeata.
Am sansa sa vad asta,poate dupa sfarsitul primaveri 😀
Super interesante si folositoare tutorialele tale.
Mulțumesc foarte mult,și mai mult decât atât, va doresc sa aveți o recolta cât mai bogata.
Ce pofta mi-ai facut de ceapa verde, dar de-aia crescuta in gradina la timpul ei, nu grabita in solarii ! Desi noi avem deja in solar ceapa de asta toamna si are codite, in scurt timp s-ar putea sa putem deja culege, dar tot mai mult imi place cea culeasa din gradina pe la sfarsitul lui mai , cand e bine facuta, crescuta si crantane in dinti :).
Asa este,ceapa crescuta în câmp deschis este cea mai buna.
Noi suntem mari consumatori de ceapa,o consumam atât în stare cruda, dar și gătită.Mai cumpăr și eu câte-o salata,ceapa și ridichi din piață,dar îmi pare ca are un gust fad,este incomparabil gustul celor crescute în bătaia soarelui.
ce sa te chinui sa faci rigole cu bara de fier,da-i bine cu coltul sapei si gata.
in rest totul e super ok
Probabil ca aveți mai multa experiență cu sapa decât mine,eu încă nu o mânui asa corespunzător de bine cât sa fac rigolele atât de drepte.
Mai mult decât atât,folosesc și sfoara sa am siguranța ca rândurile îmi vor ieși drepte.