Spuneti nu Chimicalelor din alimentatia voastra partea a III-a „Mana”


Dusmani Tomatelor

Daunatorii majori ai rosiilor sunt insectele,afidele,molii,acarieni,nematozii dar si afectiunile pe cale virala sau bacteriene

larva trips

frunza rosie  infestata de larva trips

Prevenirea

Prevenirea se bazează pe un principiu simplu: se uda! Thrips nu se dezvolta atunci cand  umezeala este suficienta. Din luna mai si pe tot parcursul verii, vremea calda si uscata, pulverizati frunzele de plante in mod regulat,poate fi suficienta pentru a preveni invaziile cu aceste insecte.

Atentie nu folositi apa rece direct pe frunze,in loc de apa puteti folosi cu succes si dilutie din macerat de urzica,nu numai ca indeparteaza aceste insecte dar este si un ingrasamant excelent pentru plante.

Daca plantele sunt invadate intr-un numar mare de aceste insecte,putem folosi cu succes un cocktail din usturoi si sapun de potasiu,se stropesc frunzele cu aceasta solutie

Mana la tomate’

simptome pe frunze la rosie

simptome pe tulpini

simptome pe fructe

Mana, mucegaiul  este o ciuperca care ataca plantele din familia Solanacee :rosii,vinete,ardei,castraveti,cartofi

Boala se caracterizeaza prin mai multe simptome in toate etapele de crestere ale plantelor.

In prima faza putem observa pete negre circulare dispuse pe frunze.Aceste leziuni netratate si lasate pe un termen lung,duc  mai tarziu la desfolierea plantei.

Nu recomand folosirea produselor chimice pe planta,si nici pe sol , cel putin la noi in Ro nu exista o solutie chimica care sa stopeze mana ,ci doar de prevenire.

Lupta impotriva boli se poate face prin diverse metode :

-rotatia culturi se recomanda de specialisti o data la 3 ani

-eu o fac anual rotatia culturi este mai benefica pentru cultura de legume Bio

-inlaturarea frunzelor,fructelor,ori de cate ori este nevoie

-aerarea plantelor,se stie ca intr-un spatiu foarte mic, mana se propaga cu repeziciune.

-evitati stropirea cu apa pe plante,pentru ca ciuperca nu germineaza  pe porii uscati ai frunzei

-folositi saptamanal macerat de urzica si coada calului, se aplica direct pe frunze si tulpina, cat si pe sol de jur imprejurul plantei.

Tulpinile si fructele sunt de asemnea afectate de boala.

Recomand ca semintele din aceste plante sa nu le folositi pentru germinare,chiar daca boala a fost in stadiu incipient si ati reusit stoparea boli,pentru ca indiferent de cate dezinfectari ati  face semintelor boala se va tranzmite viitoarelor plantute.

-practicati atat in solar cat si in camp deschis desfolierea treptata a plantelor pe etaje pe masura ce acestea se coc (frunzele chiar daca nu sunt bolnave aflate pe etajele inferioare se indeparteaza),nu numai ca ve-ti lasa sa circule aerul printr-e plante  impedicand ciuperca sa-se instaleze, dar procedand astfel ve-ti avea rosii la fel de mari si de frumoase pe etajele superioare.

-in faza incipienta a boli faceti stropiri  cel putin 5 zile (atat timp, ii ia manei ,sa distruga toata recolta) cu lapte si zer,plantele au nevoie de un aport mai mare de calciu in aceasta perioada.

-apa fiarta:,ca masura de prevenire a ciuperci

-puneti 1l de apa fiarta la 48 gr Celsius,in fiecare gropita unde ve-ti planta viitoarea planta ,lasa-ti sa se scurga apa in sol,puneti  apoi mranita care trebuie sa aiba in componeta ei neaparat gunoi vechi de grajd,si cenusa de lemn ,apoi puneti plantuta,presarati iar cenusa de lemn,dupa care udati de jur imprejurul plantei cu un cokteil de  macerat de urzica ,ceai de musetel si coada calului.

Din pacate timpul, nu prea imi este prielnic astazi, ma pregatesc pentru plecarea la casuta de la tara,voi reveni cu noi amanute.

Pe curand .

Maria