Un Timp Pretios pentru Gradina Ta!
Sau anuntat zile mai calduroase si ploi foarte putine,este timpul sa iesim in gradinile noastre si sa ne ocupam de urgentele legumelor pentru prevenirea anumitor boli.
Pentru ca ceapa a fost foarte afectata de interminabilele ploi din ultima perioada ,are nevoie de urgenta de o ingrijire speciala
-curatati foarte bine ceapa de orice buruiana,trebuie lasat locul curat ca pamantul sa reuseasca se se zvinte
-faceti un amestec de 1/1 din cenusa de lemn si var nestins si imprastiati cu generozitate atat prin ceapa cat si prin usturoi,are ca efect prevenirea putregaiului.
rosiile
au nevoie in primul rand de indepartarea tuturor frunzelor moarte,faceti completarea lor daca mai exista goluri
indiferent de alegerea pe care o faceti in legarea rosiilor este timpul sa le asigurati acest lucru,odata cu venirea calduri cresterea lor va fi foarte accelerata si este bine sa aiba o buna sustinere.
-faceti copilirea urgenta a rosiilor,in primul rand este foarte importanta pentru ca planta sa nu ramifice foarte mult si atunci sa avem tufe destul de generoase ,pentru ca plantele vor sta inghesuite ,aerul nu poate circula printre ele si asta duce deseori la pierderea multora dintre ele atunci cand mana se propaga.
-in al doilea rand la fel de important este ca atunci cand amanam sa facem copilirea,copili rezultati din tufa mama vor produce la randul flori si mai tarziu fructe.
si atunci planta mama va trebui sa hranesca si acesti pui ceea ce va duce la rosii foarte mici si de proasta calitate,si o insuficienta in dezvoltarea tuturor ramificatiilor.
lastar rosii
indepartarea lastarului
-dupa ce ati terminat operatia de legare ,copilire,indepartarea tuturor funzelor moarte treceti la indepartarea tuturor buruienilor ,este foarte important sa le indepartati din toata gradina pentru ca ele nu face decat sa va imbatraneasca plantele.
”O gradina curata face ca plantele sa ramana tinere mai mult timp in vegetatie si sa rodeasca frumos”!!!
-faceti din timp dilutie de urzica,este un bun stimulet natural pentru plante cat si cu o actiune benefica pentru prevenirea boli la legume.
Alege doar urzici-le fără seminte,ideal cele de maxim 10 cm.
Dozare Urzica
- Adauga 10l de apa pentru fiecare kilogram de urzica proaspătă (sau 100gr urzici uscate.).(o folosim atât pentru stropirea solului de jur împrejurul plantei cât și pe frunze,insistând și pe spatele frunzei).
- Acoperiți recipientul și asigurați-vă că se amestecă la fiecare 2 zile. Când va apar bule mici, atunci știm ca fermentația sa infuzarea este completa. Aceasta durează una sau două săptămâni, în funcție de temperatura mediului ambiant (mai repede, în vreme calda). Acestui lichid nu se mai face diluția.
alternati ingrasamantul de urzica cu ingrasamantul de grajd o data pe saptamana la interval de-o saptamana unul de celelalt,pentru ca acum au nevoie si de o hranire suplimentare sa ramana in continuare sanatoase
Dozare Gunoi de Grajd
-
Pregătire:
- Gradul de diluție a dejecțiilor lichide este de 1/3 dejecții fața de apă.
-
· Mod de folosire:
- 1 la 10 (1l 10l dejecti fata de apa)(dilutia de dejecti o folosim la hranirea tulpinei).
- Rezultate foarte bune s-au obținut la la legume , preparând acest amestec din gunoi de pasări, și gunoi de cal.
Nu uitati nici de suplimentarea legumelor cu calciu,maruntiti coji de oua si incorporatile putin primprejurul plantelor,dar cu rezultate foarte bune puteti folozi dilutia de zer sau lapte semidegresat,stropiti cu aceasta cu generozitate plantele in special ardeii ca ei au nevoie foarte mult de acest dus important.
La dilutia de zer in loc de apa puneti ,dilutia de la apa de cenusa este mult mai buna si stropiti apoi cu ea plantele,apoi presarati cenusa de lemne prin toata gradina de legume este fiarte important sa presarati atat pe plante cat si pe tot pamantul din gradina.
ardeii
au nevoie de mai multa stimulare duapa aceasta vreme rea
indepartati la fel toate frunzele moarte,chiar si pe cele mai putin galbene ,nu va temeti o sa vedeti ca ei va ramifica imediat,oricum atunci cand va ajunge la maturitatea primelor fructe trebuie sa treceti la desfolierea plantei.
Stropiti din abundenta cu dilutie din lapte semidegresat combinat cu apa de cenusa,puneti neaparat dilutie din gunoi de grajd ca are mare nevoie sa fie stimulata planta.
indepartati intodeauna primul fruct,nu il lasati sa ajunga la maturitate
indepartati orice buruiana,mai ales cele de langa tulpina si imprastiati din nou cenusa de lemn
Nu uitati aceste tratamente naturale se fac de 2 ori pe saptamana la ardei,si o data pe saptamana la celelalte legume pe o perioda de 3 saptamani.
Dupa acesata perioada facem hranirea 1 data la 2 saptamani la ardei si vinete, 1 data la 3 saptamani la rosii asta este valabil in ceea ce priveste gunoiul de grajd
Dilutia de urzica,dilutia de cenusa si dilutia de lapte de zer se va aplica alternativ 1 data la o saptamana si mai des ori de cate ori avem ploi.
Pentru a fi siguri ca dilutia va hrani corespunzator planta,fierbeti apa bine si apoi adugati paste fainoase,dupa ce acest amestec sa racit,folositi aceasta apa in prepararea dilutiei.
Nu uitati atunci cand udati cu dilutie de gunoi de grajd in special cu dilutie din gunoiul de pasare,sa puneti exact cantitatile scrise pentru ca daca puneti mai mult nu faceti decat sa ardeti planta.
Si cand udati aveti grija sa nu stropiti si tulpina ,se uda bine de jur imprejurul tulpinei.
Sper ca v-au fost de folos aceste informatii,va doresc gradini de vis si fara probleme.
Sa aveti o zi minunata!
Pe curand
Maria
de capsuni, de la mamaia, stiam asa: ca lastarii ( puii noi) nu rodesc pana nu implinesc varsta de 1 an.
Mamaia ii lasa sa se mute singuri, erau prin vie, ba urcau si dadeau 1-2 ani rod bun in susul viei, ba veneau spre casa. Intindeau lastari, cat erau aia mici, nu aveam sanse. Primavara, tataia le taia legatura cu planta mama, cica asa ii ajuta sa rodeasca. In locurile goale, de unde plecau, ii completa cu ce mai scotea de unde erau prea inghesuiti.
Voiam sa te intreb daca sstii vrei solutie naturala pt merii plini de viermi.
Acum depinde si de soi,daca sunt cei romanesti sunt bine venite sfaturile tale!
Eu inca nu am stolni romanesti voi face rost abia in toamna,ai mei sunt 2 soiuri diferite din Italia si Spania,sunt pentru tutori dar eu ii las asa pe jos in tufa.
La mine din primul an mi-au rodit,anul trecut am facut si dulceata,anul acesta chiar daca sunt la cel de-al doilea an abia avem sa papam din ei,si banuiesc ca de la frig au rodit asa putin mai ales ca eu toamna trecuta nu le-am facut mulcirea si iarna asta a fost mai grea fata de zonele de unde ei provin.
Eu le rup de fiecare data puii ca se fac padure si nici nu mai poti sa-i cureti cum trebuie,nu las decat catva care imi plac sa pot sa-i presadesc.
In privinta merilor nu stiu ce sa iti zic ca eu nu am stropit niciodata,din pacate agendele imi sunt la tara si nu am cum sa te ajut,cand voi merge in week am sa caut si am sa intreb si satenii despre asta.
Eu din fericire nu am probleme cu pomi fructiferi pana acum ,ai mei sunt mici 1 an respectiv 3 ani si mai am doar vreo 11 de la vechi proprietari,pe care i-a curatat sotul foarte bine si le dau de 2 ori pe an cu var,in rest nu i-am stropit cu nimic.
Multumim mult pentru sfaturi sunt bine venite” ca de fiecare data!
Am intrebat prin vecini cu privire la problema ta,dar din pacate nu au un remediu naturist.
La pomi fructiferi ,folosesc zeama bordeleza cu mai mult var pe care o aplica primavara devreme,apoi la muguri,la floare inca o data atunci cand fructele nu sunt copate.Varuiesc toti copaci de 2 ori pe an si curata manual daunatori si distrug panzele.
La invazie puternica pentru daunatori ei folosesc din pacate produse pe baza chimica de la magazinele fito sanitare,pentru ca spun ei , pomi fructiferi care se cresc acum in pepiniere si pe care si ei ii detin in gospadariile lor ,sunt tratati numai cu chimicale pe toata perioada de crestere,si atunci ca sa reusesti sa te bucuri de rodul lor,trebuie facute neaparat aceste stropiri cu chimicale pentru ca astfel nu iti va rezista in livada.
Oricum tu nu te descuraja, ca poate sunt alte persoane care stiu remedii naturiste in aceasta privinta. si poate nu este necesar sa ajungi sa le stropesti cu produse chimicale.
Succes!
a, nu era pt mine, eu am 3 ghivece pe balcon( si 6 pastai haha), am prins o cunostinta care se plangea de viermi la mere – dar a zis ca o sa stropeasca cu ceva din comert.
Aprecieri maxime pt toate informatiile ce le strangi de la vecini/la tara – si mai ales ca le oferi cu atata generozitate.
Multumesc frumos,am sa le transmit si vecinilor mei!
Ma faci sa devin dependenta de blogul tau…Azi am fost la tara am curatat gradina de buruieni si pot spune ca toate aratau minunat mai putin capsunii care sunt abia anul acesta plantati, si sa zicem ca au o scuza.Si VICTORIE …am plantat 9 pui de liliac, sper sa se prinda,ca-i iubesc rau…O zi minunata.
Cred ca toti depindem intr-o mica sau mai mare masura uni de alti,important este ca avem ce impartasi iar din toate experientele unora sau altora putem alege ceea ce este mai bun pentru noi.
Ma bucur ca ai reusit sa pui gradina la punct,chiar au nevoie acum de foarte multa ingrijire dupa ploile astea interminabile.
In primul an la capsuni sa sti ca si ai mei si-au dat drumul mai tarziu si au rodit multi dintre ei.Anul acesta din cauza vremi nu sau dezvoltat prea bine,apoi dupa venirea brusca a caldurii au crescut ca fat-frumos dar putini au mai si rodit.
Eu in primavara i-am rarit si ar fi trebuit sa fie plini de capsuni dar sunt multi care nu au nici acum o floare,fata de anul trecut nu sau facut nici macar la jumatate recolta.Asa ca nu iti face probleme prea mari in privinta lor.
Dar ai luat nu gluma puiuti din liliac,. vrei sa iti faci o adevarata gradina cu ei?!!!
Ce culori ai gasit?,si eu vreau sa mut puiuti dar la toamna ,daca nu iti prind ai tai sa imi spui ca iti dau de la mine,dar eu sper sa se prinda ca ei sunt foarte invazivi,stiu de la al nostru care l-am avut pana sa-l rupa vijelia ca mereu ii taia sotul puisorii de jur imprejur si ei tot dadeau la loc.
Anul acesta daca l-am pierdut pe cel mare i-am lasat toti puiuti ca sa pot sa pun iar liliac,imi place foarte mult mirosul aproape ca, concureaza cu trandafirul care are prioritatea numarul 1 pentru mine.
pupici multi si pentru printesa ta!
Am gasit liliac alb si mov cu flori duble (batut) si am luat asa multi pentru ca vreau sa pun un fel de gard viu unde se termina pomii fructiferi plantati anul acesta.Am vazut pe net ca exista si galben si roz dar deocamdata atit am gasit. Iar trandafiri am inceput deja sa pun butasi, cum vad unul mai deosebit il cumpar si-l pun sub pet.Va pupam.
Bravo de unde i-ai cumparat ? au mai adus ceva la Brico?
Sunt deosebiti cei pe care i-ai luat acum si eu vreau sa iau prin toamna dar alb,in primavara am luat 5 butasi de trandafiri si toti sau prins,mai astept prin august sa mai pun mai multi.
Fug sa le fac mancare ,ca sotul este cu Karina la canto si eu nu le-am preparat nimic pentru cina.
Te pup, o seara frumoasa sa aveti!
Din pacate la noi nu este Brico…Liliacul l-am luat din piata, am gasit un nene si am profitat de ocazie.Pofta buna…
E foarte bine ca ai reusit sa ii procuri,mult succes cu ei ,si sa iti prinda toti.
ms la fel si voua!
Cum prepari dilutia de lapte?As vrea sa incerc si eu.
Lapte degresat ,zer de lapte
Zer si lapte proportie de 1/1 se amesteca bine,se stropeste saptamanl plantele nediluat
este foarte bun si pentru combaterea bolilor foliare, si ale fructelor la tomate ,virusuri la rosii.
scz ca ti-am raspuns asa tarziu dar ieri am avut o zi foarte incarcata.
pupici multi!