Un Timp Pretios pentru Gradina Ta!


Sau anuntat zile mai calduroase si ploi foarte putine,este timpul sa iesim in gradinile noastre si sa ne ocupam de urgentele legumelor pentru prevenirea anumitor boli.

Pentru ca ceapa a fost foarte afectata de interminabilele ploi din ultima perioada ,are nevoie de urgenta de o ingrijire speciala

-curatati foarte bine ceapa de orice buruiana,trebuie lasat locul curat ca pamantul sa reuseasca se se zvinte

-faceti un amestec de 1/1 din cenusa de lemn si var nestins si imprastiati cu generozitate atat prin ceapa cat si prin usturoi,are ca efect prevenirea putregaiului.

rosiile

au nevoie in primul rand de indepartarea tuturor frunzelor moarte,faceti completarea lor daca mai exista goluri

indiferent de alegerea pe care o faceti in legarea rosiilor este timpul sa le asigurati acest lucru,odata cu venirea calduri cresterea lor va fi foarte accelerata si este bine sa aiba o buna sustinere.

-faceti copilirea urgenta a rosiilor,in primul rand este foarte importanta pentru ca planta sa nu ramifice foarte mult si atunci sa avem tufe destul de generoase ,pentru ca plantele vor sta inghesuite ,aerul nu poate circula printre ele si asta duce deseori la pierderea multora dintre ele atunci cand mana se propaga.

-in al doilea rand la fel de important este ca atunci cand amanam sa facem copilirea,copili rezultati din tufa mama vor produce la randul flori si mai tarziu fructe.

si atunci planta mama va trebui sa hranesca si acesti pui ceea ce va duce la rosii foarte mici si de proasta calitate,si o insuficienta in dezvoltarea tuturor ramificatiilor.

lastar rosii

indepartarea lastarului

-dupa ce ati terminat operatia de legare ,copilire,indepartarea tuturor funzelor moarte treceti la indepartarea tuturor buruienilor ,este foarte important sa le indepartati din toata gradina pentru ca ele nu face decat sa va imbatraneasca plantele.

”O gradina curata face ca plantele sa ramana tinere mai mult timp  in vegetatie si sa rodeasca frumos”!!!

-faceti din timp dilutie de urzica,este un bun stimulet natural pentru plante cat si cu o actiune benefica pentru prevenirea boli la legume.

Alege doar urzici-le   fără seminte,ideal cele de maxim 10 cm.

Dozare  Urzica

  • Adauga 10l de apa pentru fiecare kilogram de urzica proaspătă (sau 100gr urzici uscate.).(o folosim atât pentru stropirea solului de jur împrejurul plantei cât și pe frunze,insistând și pe spatele frunzei).
  • Acoperiți recipientul și asigurați-vă că se amestecă la  fiecare 2 zile. Când va apar bule mici, atunci  știm ca fermentația sa infuzarea  este completa. Aceasta durează una sau două săptămâni, în funcție de temperatura mediului ambiant (mai repede, în vreme calda). Acestui   lichid nu se mai face diluția.

alternati ingrasamantul de urzica cu ingrasamantul de grajd o data pe saptamana la interval de-o saptamana unul de celelalt,pentru ca acum au nevoie si de o hranire suplimentare sa ramana in continuare sanatoase

Dozare Gunoi de Grajd

  • Pregătire:

  • Gradul de diluție a dejecțiilor lichide este de 1/3 dejecții  fața de apă.
  • · Mod de folosire:

  • 1 la 10 (1l 10l dejecti fata de apa)(dilutia de dejecti o folosim la hranirea tulpinei).
  • Rezultate foarte bune s-au obținut la la legume , preparând acest amestec din gunoi de pasări, și gunoi de cal.

Nu uitati nici de suplimentarea legumelor cu calciu,maruntiti coji de oua si incorporatile putin primprejurul  plantelor,dar cu rezultate foarte bune puteti folozi dilutia de zer sau lapte semidegresat,stropiti cu aceasta cu generozitate plantele in special ardeii ca ei au nevoie foarte mult de acest dus important.

La dilutia de zer in loc de apa puneti ,dilutia de la apa de cenusa este mult mai buna si stropiti apoi cu ea plantele,apoi presarati cenusa de lemne prin toata gradina de legume este fiarte important sa presarati atat pe plante cat si pe tot pamantul din gradina.

ardeii

au nevoie de mai multa stimulare duapa aceasta vreme rea

indepartati la fel toate frunzele moarte,chiar si pe cele mai putin galbene ,nu va temeti o sa vedeti ca ei va ramifica imediat,oricum atunci cand va ajunge la maturitatea primelor fructe trebuie sa treceti la desfolierea plantei.

Stropiti din abundenta cu dilutie din lapte semidegresat combinat cu apa de cenusa,puneti neaparat dilutie din gunoi de grajd ca are mare nevoie sa fie stimulata planta.

indepartati intodeauna primul fruct,nu il lasati sa ajunga la maturitate

indepartati orice buruiana,mai ales cele de langa tulpina si imprastiati din nou cenusa de lemn

Nu uitati aceste tratamente naturale se fac de 2 ori pe saptamana la ardei,si o data pe saptamana la celelalte legume pe o perioda de 3 saptamani.

Dupa acesata perioada facem hranirea 1 data  la 2 saptamani la ardei si vinete, 1 data la 3 saptamani la rosii asta este valabil in ceea ce priveste gunoiul de grajd

Dilutia de urzica,dilutia de cenusa si dilutia de lapte de zer se va aplica alternativ 1 data la o saptamana si mai des ori de cate ori avem ploi.

Pentru a fi siguri ca dilutia va hrani corespunzator planta,fierbeti apa bine si apoi adugati paste fainoase,dupa ce acest amestec sa racit,folositi aceasta apa in prepararea dilutiei.

Nu uitati atunci cand udati cu dilutie de gunoi de grajd in special cu dilutie din gunoiul de pasare,sa puneti exact cantitatile scrise pentru ca daca puneti mai mult nu faceti decat sa ardeti planta.

Si cand udati aveti grija sa nu stropiti si tulpina ,se uda bine de jur imprejurul tulpinei.

Sper ca v-au fost de folos aceste informatii,va doresc gradini de vis si fara probleme.

Sa aveti o zi minunata!

Pe curand

Maria

 

 

Publicitate