SALVIA,REMEDIU EXCELENT IN AGRICULTURA ECO”


Salvia officinalis,Melissae herba, Melissae folium.

salvia gradina

Producerea  plantelor medicinale si aromatice in sistemul agriculturii

ecologice reprezinta o alternativa  la sistemul convenţional de producţie agricola, prin

promovarea tehnologiilor agricole nepoluante, care exclud substanţele chimice de

sinteza, dar  si prin promovarea produselor agricole sanatoase.

Printre aceste plante miraculoase se numara si Salvia,nu numai ca este cunoscuta inca din actichitate ca o planta medicinala,dar de catva ani  incoace a devenit un remediu excelent in agricultura ecologica.

Salvia este o specie perena care se menţine în cultură 5-6 ani, se cultivă pentru frunze Salvia  folium) sau partea aeriană (Salvia herba).

In agricultura ecologică, salvia se asociaza foarte bine cu rozmarinul, ardeiul,varza si morcovul,  nu suporta sa se cultive langa busuioc, castraveti si dovlecei. Astfel plantata langa aceste specii mentionate mai sus actioneaza ca o bara protectoare pentru daunatorii acestor legume,fiind astfel un excelent paznic al acestor legume este de nepretuit in agricultura ecologica.

Mai mult decat atat ,salvia este ecelenta in  prepararea composturilor,deorece  este un activator al bacteriilor de descompunere.

Asa ca daca va doriti ca,compostul dumneavoastra sa fi mult mai repede descompus,nu ezitati sa puneti cateva brate de salvie pentru a accelera mai repede descompunerea .

Si pentru ca vorbim de 3 tipuri de salvie pe care trebuie neaparat sa le aveti in gradina dumneavoastra,am sa va fac si o scurta descriere despre fiecare.

Melisa (Melissae folium)

salvia Melissae folium

este originară din sudul Europei,la noi in tara se cultiva intensiv in zonele Dambovitei, Constanta,Girugiu,Buzau,Prahova si Timis.

Melisa se cultiva doar pentru frunze,in agricultura ecologica aceasta  este un bun comanion pentru o multitudine de plante,asi spune ca aproape pentru toate legumele pe care noi le cultivam in gradina,dar rezultate cele mai bune au fost obtinute in agricultura ecologica cu tote speciile din familia Brassicaceae.

Melisa (Melissae herba)

salvia Melissaherb

se cultiva doar pentru partea aeriana ,dar la fel ca si surata ei este un bun comanion si o excelenta baza pentru compostul nostru natural.

Rezultate excelente in agricultura ecologica se obtine si cu Salvia officinalis,care este un excelent comanion in special pentru plantele ce provin din familia Capsicum annuum,

Solanum melongena.

salvia officinalis

Daca ne dorim un ingrasamant excelent pentru o productie ridicata a legumelor din gradina noastra atunci Salvia este una dintre cele mai bune solutii.

Este nevoie ca salvia sa fie pusa intr-un recipient separat de celelate plante,dupa compostare se amesteca ¼ din cantitate cu ½ gunoi de grajd si restul compost vegetal.

Acest amestec  constituie o hrana ecelenta pentru micile rasaduri,dar si pentru plantele transplantate in gradina.

Se mai poate folosi ca si ingrasamant natural la legume,macerate in combinatie cu alte plante le folosim pentru stropiri foliare ,dar si pentru protectia preventive a bolilor si diversilor daunatori.

 

Salvia are un miros intepator, usor si racoritor, este bogata in vitamina A, fier, calciu si potasiu, este si o sursa excelenta de vitamina K,este o planta care nu trebuie sa lipseasca din gradina dumneavoastra.

In articolele urmatoare am sa va mai povestesc si de alte plante la fel de mirculoase pentru legumele din gradina dumneavoastra.

Pe curand,

Maria.

Publicitate