SALVIA,REMEDIU EXCELENT IN AGRICULTURA ECO”
Salvia officinalis,Melissae herba, Melissae folium.
Producerea plantelor medicinale si aromatice in sistemul agriculturii
ecologice reprezinta o alternativa la sistemul convenţional de producţie agricola, prin
promovarea tehnologiilor agricole nepoluante, care exclud substanţele chimice de
sinteza, dar si prin promovarea produselor agricole sanatoase.
Printre aceste plante miraculoase se numara si Salvia,nu numai ca este cunoscuta inca din actichitate ca o planta medicinala,dar de catva ani incoace a devenit un remediu excelent in agricultura ecologica.
Salvia este o specie perena care se menţine în cultură 5-6 ani, se cultivă pentru frunze Salvia folium) sau partea aeriană (Salvia herba).
In agricultura ecologică, salvia se asociaza foarte bine cu rozmarinul, ardeiul,varza si morcovul, nu suporta sa se cultive langa busuioc, castraveti si dovlecei. Astfel plantata langa aceste specii mentionate mai sus actioneaza ca o bara protectoare pentru daunatorii acestor legume,fiind astfel un excelent paznic al acestor legume este de nepretuit in agricultura ecologica.
Mai mult decat atat ,salvia este ecelenta in prepararea composturilor,deorece este un activator al bacteriilor de descompunere.
Asa ca daca va doriti ca,compostul dumneavoastra sa fi mult mai repede descompus,nu ezitati sa puneti cateva brate de salvie pentru a accelera mai repede descompunerea .
Si pentru ca vorbim de 3 tipuri de salvie pe care trebuie neaparat sa le aveti in gradina dumneavoastra,am sa va fac si o scurta descriere despre fiecare.
Melisa (Melissae folium)
este originară din sudul Europei,la noi in tara se cultiva intensiv in zonele Dambovitei, Constanta,Girugiu,Buzau,Prahova si Timis.
Melisa se cultiva doar pentru frunze,in agricultura ecologica aceasta este un bun comanion pentru o multitudine de plante,asi spune ca aproape pentru toate legumele pe care noi le cultivam in gradina,dar rezultate cele mai bune au fost obtinute in agricultura ecologica cu tote speciile din familia Brassicaceae.
Melisa (Melissae herba)
se cultiva doar pentru partea aeriana ,dar la fel ca si surata ei este un bun comanion si o excelenta baza pentru compostul nostru natural.
Rezultate excelente in agricultura ecologica se obtine si cu Salvia officinalis,care este un excelent comanion in special pentru plantele ce provin din familia Capsicum annuum,
Solanum melongena.
Daca ne dorim un ingrasamant excelent pentru o productie ridicata a legumelor din gradina noastra atunci Salvia este una dintre cele mai bune solutii.
Este nevoie ca salvia sa fie pusa intr-un recipient separat de celelate plante,dupa compostare se amesteca ¼ din cantitate cu ½ gunoi de grajd si restul compost vegetal.
Acest amestec constituie o hrana ecelenta pentru micile rasaduri,dar si pentru plantele transplantate in gradina.
Se mai poate folosi ca si ingrasamant natural la legume,macerate in combinatie cu alte plante le folosim pentru stropiri foliare ,dar si pentru protectia preventive a bolilor si diversilor daunatori.
Salvia are un miros intepator, usor si racoritor, este bogata in vitamina A, fier, calciu si potasiu, este si o sursa excelenta de vitamina K,este o planta care nu trebuie sa lipseasca din gradina dumneavoastra.
In articolele urmatoare am sa va mai povestesc si de alte plante la fel de mirculoase pentru legumele din gradina dumneavoastra.
Pe curand,
Maria.
Buna ziua d-na Maria .sunt un incepator in ale agriculturii .Anul trecutr am imfiintat un solar .Am pus in el salata ridichi ceapa spanac marar etc .legumele bio sunt sanatoase numai ca in romania se vand f bine cele care iti fura ochii .Degeaba am insistat cu legumele mele ca nu au tratamente ca nu ma auzea nimeni .Asa ca in romania va mai trece catva timp pina ca,romanii sa inteleaga ,ca LEGUMELE CARE ITI IA OCHII ITIU IA SI SANATATEA .
Asa este,din pacate sunt in proportie mult mai mare acei care aleg legumele nesanatoase in locul celor sanatoase,dar de catva ani incoace am observat ca au inceput sa fie in crestere persoanele care isi doresc sa manance tot mai sanatos,dovada consta in migratia celor de la oras la sate,in sensul ca ori isi cumpara o bucatica de teren unde isi cultiva propriile legume sanatoase,ori vin si cumpara direct de la producator de acasa.Ceea ce inseamana ca romanul nu mai inghite orice ca in alti ani,iar produsele din import nu vor mai fi atat de cautate.
Incercati ceaiul de salvie solanum, este minunat si foarte aromat. Poza este corecta.
Multumesc,chiar am sa-l incerc !
Buna seara, sper sa nu deranjez cu observatiile mele dar cred ca din graba ati facut doua mici confuzii – prima este cea referitoare la melissa( roinita) si Salvia(jalesul) care chiar daca sunt din aceeasi familie – Lamiaceae nu sunt acelasi lucru(melissa nu este o varietate a salviei). A doau neconcordanta este cea referitoare la titlul fotografiei care prezinta salvia officinalis apare denumirea solanum melongena care este o specie din genul solanum – vanata, cartof sau tomate. In speranta ca am putut ajuta va doresc o duminica placuta.
Nu ,nu este nici un deranj din contra este bine venita corectarea dumneavoastra,numai ca eu nu tin sa va contrazic.Nu am cautat pe net sa vad exact daca este sau nu ceea ce spuneti,am notat exact ceea ce mi-au dat si am vazut in afara tarii la cei care o foloseau in agricultura eco cu rezultate foarte bune,si ei le spuneau Salvie exact la toate 3.Atat ce stiu sigur este ca roinita face parte tot din aceasi familie Lamiaceae.
La solanum aici tin sa va contrazic,adica mai bine spus,eu am dat ca exemplu rezultatele excelente ca si companion pe care le are salvia plantata langa plantele din speciile Capsicum cat si Solanum.
O seara placuta!
felicitari Maria,ptr.tot ce faci ptr noi …cei ce dorim sa avem o gradina frumoasa si cu tot ce trebuie.eu cand prepar carne de pui in tava sau tigaie ,pun cateva Frunze de salvie.un gust minunat si aparte.
Da,este minunata si in bucatarie,ca si remediu naturist,dar este la fel de buna si pentru legumele noastre din gradina.
Un week-end placut!