Rotatia culturilor in Agricultura Ecologica
O rotatie a culturilor este foarte buna ,fiind unul dintre elementele cheie ale oricarei agriculturi de succes.
Aceasta le permite celor care practica agricultura ecologica pentru a maximiza performanta lor si de a lupta impotriva daunatorilor. Se poate alterna pur şi simplu, două culturi diferite, sau pentru a stabili un plan pe o perioada de multi ani, oferind o succesiune de mai multe culturi de legume.
Noi trebuie sa luam in considerare mai multi factori atunci cand planificam rotatia culturilor de legume.
1- ce rasaduri de legume dorim sa cultivam
2-care sunt oportunitatile de a mai cultiva aceste legume in viitor
3-ce oportunitati avem in lupta bolilor si daunatorilor
4-cerintele pentru calitatea solului
Principiul este simplu:
In primul rand plantele au nevoi diferite, pregatiti-le cu succes un pamant cu o alimentatie echilibrata si corespunzatoare.
In al doilea rand, numarul de boli si paraziti sunt subordonati la o specie, nu puneti aceeasi cultura timp de doi ani consecutivi, intr-un singur loc.
Alternarea legumelor cu sisteme diferite:
vegetale – frunze:
usturoi, ţelina pentru frunza, cicoare, varza, spanac, fenicul, salata verde, ceapa, praz,
Atentie nu plantati ceapa langa usturoi,pentru ca nu se suporta!!!!!!!!.
Legume radacinoase şi tuberculi:
sfecla, morcovi, telina de radacina – gulii, napi, ridichi, pastarnac, cartofi,patrunjel de radacina
legume – fructe: castraveti, dovlecei, pepeni, rosii.
Leguminoase: fasole, fasole, mazare, soia, linte.
Evitati planatarea de:
ceapa alaturi de usturoi
sfecla alaturi de spanac
telina de frunze,langa telina de radacina,morcov,salata verde
Rosii langa cartofi
Rotirea culturi avem grija sa o facem anual sau cel tarziu o data la 2 ani.
Pe terenul unde a fost plantat ,mazarea,fasolea,lintea este recomandat sa plantam Ardei sau Vinete,deoarece aceste legume imbogateste foarte mult solul cu azot,necesar atat de mult rasadului de ardei.
Alternarea Culturilor de legume se face si in functie de necesarul pe care il au fiecare planta in parte,in functie de hranirea mai mult sau mai putin a solului.Mai jos aveti un tabel de ghidare in acest sens.
Hranirea Legumelor cu Materie Organica” |
||
Legume
Inaintea infintari culturi 15-20 kg de compost pe 10 m2 |
|
|
usturoi Varză de Bruxelles andive fasole boabe fasole teci ceapa mazare ridichi loboda patrunjel leustean coriandru busuioc cimbru |
sparanghel sfecla morcov salata verde pastarnac telina de radacina patrunjel de radacina |
vinete telina varza castravete spanac porumb dovlecel pepene rosu |
Un exemplu de rotaţie in 8 patrate de 4 ani:
patrat |
Anul 1 | Anul 2 | Anul 3 | Anul 4 |
|||
1 |
marar- varza de iarna
cartofi noi şi praz, urmate de varză de iarnă , salata verde si rosie, conopida |
Solanaceae (roşii, vinete, ardei, ), şi Cucurbitacee (dovlecel, dovleac, castraveti şi castraveciori, pepeni, dovleci.) | doar legume radacinoase
|
salate timpurii (salata verde, salata rosie , ridichi şi napi, urmate de fasole | |||
2 |
Solanaceae (roşii, vinete, ardei, ), şi Cucurbitacee (dovlecel, dovleac, castraveti şi castraveciori, pepeni, dovleci.) |
|
praz şi varză de toamnă varză, conopidă, broccoli. | mazare, fasole urmate de salate de toamna, ridichi,fenicul, varza creata | |||
3 |
mazare, fasole urmate de salate de toamna, ridichi,fenicul, varza creata. | conservare legume (morcovi, ţelină, andive) | salate timpurii (salata verde, salata rosie , ridichi şi napi, urmate de fasole | bulbi (usturoi, ceapa, ceapa), urmată de salate de iarna: andive, ridichi şi napi de iarnă, spanac, salata verde de miel, varză de Bruxelles | |||
4 |
doar legume radacinoase
morcovi, pastarnac, sfecla |
bulbi (usturoi, ceapa, ceapa), urmată de salate de iarna: andive, ridichi şi napi de iarnă, spanac, salata verde de miel, varză de Bruxelles | conservare legume (morcovi, ţelină, andive) | praz şi varză de toamnă varză, conopidă, broccoli. | |||
5 |
bulbi (usturoi, ceapa de apa ceapa), urmată de salate de iarna: andive, ridichi şi napi de iarnă, spanac, salata verde , varză de Bruxelles | praz şi varză de toamnă varză, conopidă, broccoli. | mazare, fasole urmate de salate de toamna, ridichi,fenicul, varza creata | marar- varza de iarna
cartofi noi şi praz, urmate de varză de iarnă , salata verde si rosie, conopida |
|||
6 |
praz şi varză de toamnă varză, conopidă, broccoli. | mazare, fasole urmate de salate de toamna, ridichi,fenicul, varza creata | bulbi (usturoi, ceapa, ceapa), urmată de salate de iarna: andive, ridichi şi napi de iarnă, spanac, salata verde de miel, varză de Bruxelles | conservare legume (morcovi, ţelină, andive) | |||
7 |
salate timpurii (salata verde, salata rosie , ridichi şi napi, urmate de fasole |
|
Solanaceae (rosii, vinete, ardei, ), şi Cucurbitacee (dovlecel, dovleac, castraveti şi castraveciori, pepeni, dovleci. |
|
|||
8 |
conservare legume (morcovi, ţelină, andive) | salate timpurii (salata verde, salata rosie , ridichi şi napi, urmate de fasole |
marar- varza de iarna cartofi noi şi praz, urmate de varză de iarnă , salata verde si rosie, conopida |
Solanaceae (rosii, vinete, ardei, ), şi Cucurbitacee (dovlecel, dovleac, castraveti şi castraveciori, pepeni, dovleci.) |
Avantajele de rotatie a culturilor
Rotatia culturilor ajuta pentru a rupe ciclul de viata al daunatorilor culturilor, daunatori, boli, buruieni, etc … In special, succesiunea de plante din familii diferite, se poate rupe ciclul de buruieni.
Rotatia culturilor inbunatateste structura si compozitia solului: in fapt, plantele colecteaza elemente diferite de sol la adancimi diferite, cu sisteme de radacini diferite.
Legume puse alternativ, pe baza cererii lor de nutrienti si de inradacinare in sol lasă timp sa se restructureze si sa intinereasca (limitarea compactarea si degradarea solului).
De fapt, in rotatia culturilor se poate limita consumul de ingrasaminte naturale, insecticide si fungicide.
Acest articol l-am conceput ca urmare a unui comentariu primit de la unul din cititori mei.
mihaela 14 martie 2012 la 16:02 Edit #
din comentariul ăsta merită să faci un articol. chiar mă întebam cum e cu “prieteniile” dintre legume și ce companie preferă fiecare dintre ele https://ingradinamariei.wordpress.com/2012/03/13/ce-mai-putem-semana/
Multumesc Mihaela pentru ideea ta.
Sper ca acest articol sa va fie util pentru cultivarea legumelor ecologice din gradina voastra.
Pe curand.
Maria
Interesante articole,interesant tot ce faceti.M_as bucura daca vreodata mi-ati raspunde la intrebari.Am aprox.500m teren pt a cultiva leg.cat mai ecologic.intr-o com in jud. Giurgiu.Va rog sa-mi spunet cu ce sa incep . Va multumesc.
Pentru inceput va sfatuiesc sa faceti rasadurile dumneavoastra,numai ingrijindu-le dumneavoastra veti fi sigura ca mancati ceva natural.
Indiferent de priceperea dumneavoastra in gradinarit,puteti pune inca din primul an cam tot ce ati dori dumneavoastra,adica tot ceea ce consumati.Poate ca la unele nu veti avea destul cat sa va ajunga toata iarna mai ales daca aveti o familie mai mare,dar simplu fapt ca sunt produse de dumneavoastra va da o satisfactie enorma si binenteles ca vor fi si cele mai gustoase.
Pentru o familie de 2 persoane,sunt suficente 160 de fire de rosii,400 de fire de ardei(capia,gras,gogosar,ardei iute),300 de fire de vinete,70 de fire de varza,40,60 fire de castraveti pusi in transe.Acum sunt mai multe legume depinde si de dumneavoastra ce va place.
Va recomand sa incepeti sa faceti rasaduri de la inceputul lui Februarie pentru salata verde,spanac,ceapa verde,pe pat cald putin inaltat apoi acoperit cu folie tip tunel,pe masura ce consumati din ele spre sfarsitul luni Februrie inceputul luni Martie,incepeti cu ridichi,loboda,stevie.Ceapa de iarna,usturoi le puteti pune inca de la inceputul luni Martie ,acum depinde si de zona dumneavoastra si de vreme.Dupa ceapa de exemplu,puneti varza de toamna si deci scutiti din spatiu,la fel dupa mazarea de primavara se pune varza,sau se lasa locul pentru a planta ardei,veti avea cei mai frumosi ardei dupa mazare, deoarece masarea,fasolea, in general secreta foarte mult azot in pamant fix ceea ce ii trebuie ardeiului.Va recomand sa puneti doar cateva tufe de fasole oloaga,este indicat sa puneti fasole de arac pentru ca productia este mai mare si scutiti din spatiu.Daca parcelati si cateva randuri de cartofi,puneti dupa recoltarea cartofilor imediat mazare,nu numai ca veti avea 2 recolte,dar mazarea hraneste pamantul dupa cartof,in general cartofi saracesc mereu pamantul de aceea se ingrasa mereu pamantul suplimentar cu gunoi de grajd dupa recolta de cartofi.Pe margininiile gradini puneti dovlecei,aveti grija sa nu puneti soiuri diferite unul langa altul ca se polenizeaza.Puteti pune si dovleci de copt,placintari,pe langa copaci sau un gard mai zdravan sa aiba unde sa se urce ca sa nu ocupe spatiu.La noi nu ramane nici un petic necultivat,pe fiecare suprafata lucrata scotem minim 2 producti in fuctie de soi si de ceea ce cultivam.Adica de exemplu,am pus spanac,am pus salata,pun si ceapa verde si imi ramane timp sa pun si rasadurile de rosii pe acel lot.
Si nu uitati de verdeturi,nu trebuie sa fi mare Inginer sa arunci cateva seminte de,marar,leustean,patrunjel,e.t.c,plantati printre legume cat mai multe plante aromatice,nu numai ca veti scuti din spatiu dar le veti face si un mare bine,deorece plantele companion nu trebuie sa lipseasca din gradina.Inconjurati gradina cu porumb dulce,porub de copt,nu numai ca veti avea porumb de conserve dar si de consum,dar va veti scuti de tutori la fasole.Aveti grija sa nu puneti fasolea odata cu porumbul deoarece fasole se dezvolta mai repede si tinde sa sugrume firele de porumb,este indicat sa puneti fasolea in acelasi cuib odata ce vedeti ca porumbul a rasarit.
Si nu in ultimul rand daca nu aveti solar si vreti recolta timpurie ar trebui deja de pe acum sa puneti o parte din rasaduri pentru o recolta timpurie si spre sfarsitul luni februarie pentru o recolta de vara-toamna.Rasadurile le faceti la temperaturi 18-25 rosii ,20-25 pentru vinete ardei.La doua saptamani de la rasarire temperaturile se micsoreaza treptat,16-18 grade la rosii,18-20 grade la ardei si vinete,asta ca sa nu le grabiti cresterea pentru ca nu este nevoie deorece trebuie sa asteptati pana le scoateti in camp.
Spor la gradinarit!
Mulțumesc pentru articol! Abia aștept să vină timpul să pun în practică tot ce am învățat de la tine. Îmi doream de muuultă vreme grădina mea, dar anul ăsta visul meu a devenit realitate 🙂
Cu multa placere.
Ma bucur foarte tare ca articolele mele iti sunt de folos,si eu visam nu de mult la o gradina ca mai toti oraseni care locuiesc la bloc,dar acolo unde exista speranta si implicarea infaptuiri acelui vis,nu mai ramane decat un pas pentru a iti ideplini dorinta.
De catva ani am gradinuta mea si pun in aplicare toate informatile pe care le-am strans de-a lungul timpului in cultivarea legumelor ecologice,de aceea am decis sa deschid acest Blog pentru a ajuta si impartasi cu alti pasionati de gradinarit ecologic.
Vreau sa arat ca se poate avea legume ecologice,fara a le distruge cu chimicalele care afecteaza atat mediul, dar mai ales sanatatea noastra.
Un week-end minunat
Maria