Rotatia culturilor in Agricultura Ecologica


O rotatie a culturilor este foarte buna ,fiind unul dintre elementele cheie ale oricarei agriculturi  de succes.

Aceasta le permite celor care practica agricultura ecologica pentru a maximiza performanta lor si de a lupta impotriva daunatorilor. Se poate alterna pur şi simplu, două culturi diferite, sau pentru a stabili un plan pe o perioada de multi ani, oferind o succesiune de mai multe culturi de legume.

Noi trebuie sa luam in  considerare mai multi factori atunci cand planificam   rotatia  culturilor de legume.

1- ce rasaduri de legume dorim sa cultivam

2-care sunt oportunitatile de a mai cultiva aceste legume in viitor

3-ce oportunitati avem in  lupta bolilor si daunatorilor

4-cerintele pentru calitatea solului

Principiul este simplu:

In primul rand plantele  au nevoi diferite, pregatiti-le  cu succes un pamant cu o alimentatie echilibrata  si corespunzatoare.
In al doilea rand, numarul de boli si paraziti sunt subordonati la o specie, nu puneti aceeasi cultura timp de doi ani consecutivi, intr-un singur loc.

Alternarea legumelor cu sisteme diferite:

vegetale – frunze:

usturoi, ţelina pentru frunza, cicoare, varza, spanac, fenicul, salata verde, ceapa, praz,

Atentie nu plantati ceapa langa usturoi,pentru ca nu se suporta!!!!!!!!.

Legume radacinoase şi tuberculi:

sfecla, morcovi, telina de radacina – gulii, napi, ridichi, pastarnac, cartofi,patrunjel de radacina

legume – fructe: castraveti, dovlecei, pepeni, rosii.

Leguminoase: fasole, fasole, mazare, soia, linte.

Evitati planatarea de:

ceapa alaturi de usturoi

sfecla alaturi de spanac

telina de frunze,langa telina de radacina,morcov,salata verde

Rosii langa cartofi

Rotirea culturi  avem grija sa o facem anual sau cel tarziu o data la 2 ani.

Pe terenul unde a fost plantat ,mazarea,fasolea,lintea este recomandat sa plantam Ardei sau Vinete,deoarece aceste legume imbogateste foarte mult solul cu azot,necesar atat de mult rasadului de ardei.

 

Alternarea Culturilor de legume se face si in functie de necesarul pe care il au  fiecare planta in parte,in functie de hranirea mai mult sau mai putin a solului.Mai jos aveti un tabel de ghidare in acest sens.

 

       Hranirea Legumelor cu Materie Organica”

            Legume

Inaintea infintari culturi

15-20 kg de compost

pe 10 m2

Legume

La infintarea culturi
20-30 kg de compost  pe 10 m2

Legume

In timpul in  vegetatie + 30 kg de compost pe 10 m2

usturoi
Varză de Bruxelles
andive
fasole boabe
fasole teci
ceapa

mazare

ridichi

loboda

patrunjel

leustean

coriandru

busuioc

cimbru

sparanghel
sfecla
morcov
salata verde
pastarnac

telina de radacina

patrunjel de radacina

vinete
telina
varza
castravete

spanac
capsuni

porumb
pepene galben
praz
ardei
cartof
tomate

dovlecel

pepene rosu

Un exemplu de rotaţie in 8 patrate de 4 ani:

 

 patrat

 Anul 1 Anul 2 Anul 3 Anul 4

1

marar- varza de iarna

cartofi noi şi praz, urmate de varză de iarnă  , salata verde si rosie, conopida

Solanaceae (roşii, vinete, ardei, ), şi Cucurbitacee (dovlecel, dovleac, castraveti şi castraveciori, pepeni, dovleci.) doar legume radacinoase

doar legume radacinoase

morcovi, pastarnac, sfecla

 /salate de iarna
salate timpurii (salata verde, salata rosie , ridichi şi napi, urmate de fasole

2

Solanaceae (roşii, vinete, ardei, ), şi Cucurbitacee (dovlecel, dovleac, castraveti şi castraveciori, pepeni, dovleci.)
doar legume radacinoase

morcovi, pastarnac, sfecla

 /salate de iarna
praz şi varză de toamnă varză, conopidă, broccoli. mazare, fasole urmate de salate de toamna, ridichi,fenicul, varza creata

3

mazare, fasole urmate de salate de toamna, ridichi,fenicul, varza creata.  conservare legume (morcovi, ţelină, andive) salate timpurii (salata verde, salata rosie , ridichi şi napi, urmate de fasole  bulbi (usturoi, ceapa, ceapa), urmată de salate de iarna: andive, ridichi şi napi de iarnă, spanac, salata verde de miel, varză de Bruxelles

4

doar legume radacinoase

morcovi, pastarnac, sfecla

bulbi (usturoi, ceapa, ceapa), urmată de salate de iarna: andive, ridichi şi napi de iarnă, spanac, salata verde de miel, varză de Bruxelles  conservare legume (morcovi, ţelină, andive)  praz şi varză de toamnă varză, conopidă, broccoli.

5

 bulbi (usturoi, ceapa de apa ceapa), urmată de salate de iarna: andive, ridichi şi napi de iarnă, spanac, salata verde , varză de Bruxelles  praz şi varză de toamnă varză, conopidă, broccoli. mazare, fasole urmate de salate de toamna, ridichi,fenicul, varza creata marar- varza de iarna

cartofi noi şi praz, urmate de varză de iarnă  , salata verde si rosie, conopida

6

praz şi varză de toamnă varză, conopidă, broccoli. mazare, fasole urmate de salate de toamna, ridichi,fenicul, varza creata bulbi (usturoi, ceapa, ceapa), urmată de salate de iarna: andive, ridichi şi napi de iarnă, spanac, salata verde de miel, varză de Bruxelles   conservare legume (morcovi, ţelină, andive)

7

salate timpurii (salata verde, salata rosie , ridichi şi napi, urmate de fasole
marar- varza de iarna

cartofi noi şi praz, urmate de varză de iarnă  , salata verde si rosie, conopida

Solanaceae (rosii, vinete, ardei, ), şi Cucurbitacee (dovlecel, dovleac, castraveti şi castraveciori, pepeni, dovleci.
doar legume radacinoase

morcovi, pastarnac, sfecla

 /salate de iarna

8

 conservare legume (morcovi, ţelină, andive) salate timpurii (salata verde, salata rosie , ridichi şi napi, urmate de fasole  

marar- varza de iarna

cartofi noi şi praz, urmate de varză de iarnă  , salata verde si rosie, conopida

 

Solanaceae (rosii, vinete, ardei, ), şi Cucurbitacee (dovlecel, dovleac, castraveti şi castraveciori, pepeni, dovleci.)

Avantajele de rotatie a culturilor

Rotatia culturilor ajuta pentru a rupe ciclul de viata al daunatorilor culturilor, daunatori, boli, buruieni, etc … In special, succesiunea de plante din familii diferite, se poate rupe ciclul de buruieni.

Rotatia culturilor inbunatateste  structura si compozitia solului: in fapt, plantele  colecteaza elemente diferite de  sol la adancimi diferite, cu sisteme de radacini diferite.

Legume puse alternativ, pe baza cererii lor de nutrienti si de inradacinare  in sol lasă timp sa  se restructureze si sa  intinereasca  (limitarea compactarea si degradarea solului).

De fapt, in rotatia culturilor se poate limita consumul de ingrasaminte naturale, insecticide si fungicide.

 

Acest articol l-am conceput ca urmare a unui comentariu primit de la unul din cititori mei.

mihaela 14 martie 2012 la 16:02 Edit #

din comentariul ăsta merită să faci un articol. chiar mă întebam cum e cu “prieteniile” dintre legume și ce companie preferă fiecare dintre ele :)    https://ingradinamariei.wordpress.com/2012/03/13/ce-mai-putem-semana/

Multumesc Mihaela pentru ideea ta.

Sper ca acest articol sa va fie util pentru cultivarea legumelor ecologice din gradina voastra.

Pe curand.

Maria

 

 

 

 

 

Publicitate