Tutorial Vinete


                Tutorial Vinete

Dragi cititori,germinarea se face  în lunile ianuarie-februarie (pentru cei care locuiesc în partea de sud  și vest,și din februarie în martie (pentru cei din nord),.

Vinetele se cultiva numai prin răsad.

Germinare optima 26 grade Celsius

20-26 grade Celsius,germinare acceptata

minim15 grade Celsius

maxim 35 grade Celsius

Vegetația de creștere

20-27 grade Celsius ,perioada optima

13-15grade Celsius, minima

40-45grade Celsius, maxima

Înflorire și rodire

20-30 grade Celsius

Germinare este destul de lenta, care necesită 10-14 zile pana la apariția răsadului, la temperaturi de peste  25 de grade Celsius.

La temperaturi apropiate de minim biologic (10-12 ° C) sau mare (40-45 ° C), procesele biologice sunt reduse, determinând retard de creștere și înflorirea este afectata și, ulterior, fertilizarea și dezvoltarea de fructe. Sol este înghețat, la temperaturi sub 0 ° C

 Cum procedam?

Mai presus de toate, aduna materialele necesare:

-semințe de vinete

-ladă pentru plantare (în mod ideal, cu capac transparent)

-compost

-Apa (infuzie de macerat de urzica sau sulfat de cupru 1%

-Gunoi de grajd(opțional ,este necesar doar dacă aveți un pământ slab  îmbogățit  nutritiv)

-etichete (pentru a distinge sortimentele de vinete.)

-nisip

Pregătire

Ca de obicei, se recomandă punerea semințele în apă cu o zi înainte de semănat. Acesta nu este esențial, dar facilitează germinarea mai repede a plăntuțelor.

Acoperă partea de jos a lădiței cu un strat de nisip de 2 cm grosime, pentru a asigura un drenaj bun. Puneți deasupra compostul pregătit si udați bine.

     Însămânțare

Pentru delimitarea spatiilor dintre rânduri, trasează linii fine ,cu ajutorul unei rigle .

Semeni semințele una câte una cu ajutorul unui con de plastic sau de hârtie, dacă acestea par greu de manevrat. Spațiul trebuie sa fie de 4 sau de 5 cm intre semințe, Apoi se presară un strat fin de compost (aproximativ 3 mm grosime).

Presați ușor suprafața, cu podul  palmei sau mai bine, cu o placă de lemn de mici dimensiuni. Semințele sunt astfel aduse în contact cu pământul.

Pentru ca răsadul de vinete este la fel de sensibil ca și răsadul de ardei recomand ca însămânțarea sa fie făcuta individual în recipient.Pentru ca la fel ca și ardeiul, vânata, nu prea suporta repicarea,dar din lipsa de spațiu putem însămânța și într-un recipient mai mare și apoi putem repica.

La sămânța de hibrid se pune doar o sămânță în fiecare recipient(se știe ca semințele de hibrid au o putere de germinare de peste 90%)

-La sămânța hobby folosim într-un recipient 3 semințe,apoi când răsar smulgem ,și păstram o singura planta mai viguroasa

Punerea în aplicare

Dupa realizarea acestui lucru, acoperă cutia cu capacul acesteia, folie sau coli de hârtie.

Pune  aceste recipiente într-un loc cu efect de seră încălzită, sau într-o cameră luminată puternic din  casa si calduroasa.. Atunci când apar răsadurile, scoateți capacul.

     Etichete

Dacă ați semănat în mai multe cutii, nu uita sa pui etichetele mici, care le va recunoaște soiurile la transplantare.

. Tratamente

-căderea plăntuțelor :infuzie de ceai pur de mușețel

Dacă doriți o recolta bogata de vinete , faceți  un îngrășământ perfect pentru ele 100% natural cu ” urzica și gunoi de grajd.

Repicarea

Când răsadurile  au  1-2 rând de frunze, este timpul să trecem la repicarea lor

Repicarea se face întocmai ca la roșii,diferența consta ca răsadul de vinete îl vom planta doar pana la jumătatea tijei.

Transplantarea

Atunci când sunt răsaduri de la 12 la 15cm

  • Vârsta răsadurilor de este de 60 zile
  • La fel ca și la roșii , se scot răsadurile afara treptat,pentru călirea lor.

Cultura

CREŞTERE

Vinetele cresc cel mai bine într-un pamant bine-drenat de nisip, sau argila sol lutos, destul de ridicat în materie organică. Vinetele  sunt destul de rezistente la secetă şi nu ar trebui să fie udate prea des, deoarece este susceptibila la putregaiul de rădăcină.

Cele mai bune rezultate a fost la plantarea pe biloane,unde udarea se face numai pe șanțuri,astfel ca planta isi trage apa cat are nevoie,fara sa avem grija ca vom îneca plăntuța

Distanța

Plantarea răsadurilor se face la începutul lunii mai, la 60 zile de la semănare, când au 6-7 frunze, la 60-70 cm între rânduri și 30 cm pe rând, la aceeași adâncime la care au stat în răsadnița.

La plantare este necesar sa puneți mraniță la cuib. Dupa plantare se uda fiecare planta cu 1-1,5 litri apa și se trage pământ mărunțit în jurul plantei.

Plantarea se face la o adâncime de 10-15cm și la o temperatura a solului de minim 15 ° C.

Hrănire

La două săptămâni după transplantare, se acoperă baza de jos a plantelor cu  de 4-5 cm gunoi putrezit de grajd.,după care udam bine.

De la înflorire, prindeţi tufe mici de frunze, care se formează la naştere,prin legare

sau prin palisare

Se sapa și se plivește de buruieni,ori de câte ori este nevoie,nu lăsați buruienile sa abunde,îmbătrânește plantele.

Opțional putem copili și vânata ,lăsând doar 2 brate la tulpina principala,dacă doriți legume mari.