Ce mai putem semana
Am dat o raiata astazi prin hipermarchet,sa vad ce seminte imi mai fac cu ochiul.
Asta e tot ce am luat astazi ,doar pepenele galben si verde il voi semna aici in balcon restul merg direct in camp la tara.
Erau puzderie de pliculete si pliculete,momentan am luat doar ce imi foloseau acum pentru semanat,si binenteles nu ma puteam aptine si am luat si ce nu imi trebuia.
Ce seman direct in gradina peste 2 saptamani(mai devreme nu pot ca in week-end are Karina spectacol si nu putem pleca la tara )
Voi semana direct in gradina:
-morcov(am 2 soiuri unul traditional,si unul mi-a placut mie cum arata)
-salata creata verde
-salata creata rosie
-dovlecel
-patrunjel de radacina
-cartofi
-usturoi
-ceapa bulbi
-seminte de ceapa rosie
-ridichi
si cateva floricele
-zorele bleu
-frumoasa zilei
-garoafe dubla amestec
-garoafe
-fasole pitica
-fasole mare
-marar ,asta il pun direct in brazdele de ceapa
-cimbru
-busuioc
De la fasole in jos toate semintele le am asa ca nu mai este nevoie sa le cumpar.
Este destul zic eu pentru un week-end ,dar pana atunci mai merg la cumparaturi si cine stie pe ce mai pun ochi 😀
Pingback: Rotatia culturilor in Agricultura Ecologica « In Gradina Mariei Un Blog pentru toti pasionatii de legume Ecologice
ce frumoasa sedinta de shopping 😉
Multumesc.
Maine am programata alta sedinta de shopping asta este destinata exclusiv pomisorilor de fructe.
Cum vecina din bloc are casuta de vacanta tot in zona unde o am si eu, profit de ocazie sa iau catva pomisori ,pentru ca vecinul e super tare la plantat copacei.
Norocul nostru este ca ei pleaca vineri la tara, si le dau si pomisori mei sa ii planteze. 😉 😀
E bine ca aveti gradina mare, eu la legume am renuntat pe parcurs, casa noastra de la tara e la 700m altitudine si nu se face orice, Dupa ani de experimente am ramas doar la cateva : ceapa, usturoi, salata verde , ridichii pentru primavara, cartofi, rosii, sfecla rosie pentru toamna! Cam atat se face!! Si teren am putin!!
Gradina foarte mare nu avem,dar suntem inventivi si punem doar ce consumam ,de exemplu cimbrul,busuiocul,coriandrul,menta le plantez printre randurile de rosii, nu numai ca scutesc un spatiu suficient de mare,dar imi feresc si rosiile de anumite boli.La fel procedez si cu salata verde,o plantez printre randurile de ardei si vinete.Fac de exemplu randuri cu distante mici de morcov cu ceapa verde,pe masura ce cosum ceapa verde, morcovul are timp sa se dezvolte suficient de bine.Porumbul dulce de fiert il pun de obicei la margine si o data cu semanatul lui pun si fasolea uscata,nu recomand insa ca porumbul de floricele sa fie pus impreuna cu fasolea uscata.Deoarece el este mult mai firav si in momentul cand rasar,fasolea tinde sa-l sugrume sau chiar sa-l elimine total.(asta am patito pe pielea mea 😀 ) La spalieri de rosii pun mereu fasolea teci urcatoare,se impaca foarte bine cu rosiile si ma scutesc si de suporti pentru ele.La mazare de exemplu palisez doar pe o parte,pe cealanta parte pun castravetii de toamna,pe masura ce mazarea este aproape pe terminate castravetii sunt numai buni de pusi pe plasa.Si in zonele unde seman seminte,odata cu trecerea repicari lor si scoaterea in gradina,acel pamant ramane liber si il folosesc de ex,pentru rasadul de ceapa de apa,pentru mararul pe care eu il pun special pentru al toca de micut pentru iarna.Sau in locul ramas liber la ceapa pentru iarna eu pun imediat varza pentru toamna.Si la ceapa si usturoi inainte de a asterne stratul de deasupra bulbilor am grija sa seman marar,nu numai ca mi-o fereste de boli dar imi ramane si destul tije de marar pentru muraturi.Avem si un avantaj cei din sud la noi ajunge caldura mai repede si putem beneficia de rotarea acestor culturi intr-un singur an.
din comentariul ăsta merită să faci un articol. chiar mă întebam cum e cu „prieteniile” dintre legume și ce companie preferă fiecare dintre ele 🙂
Este o idee buna,deoarece legumele au antipatiile, sau simpatiile lor.
Mersi de idee Mihaela, cat de curand am sa fac un articol de genul acesta :-*
Cam aceeasi sitatie ii si la mine .. numai ca eu stau la 750 m altitudine.
Eu am mai pus si s-a facut si ardei gras, ardei iute, vinete, castraveti si fasole
Acest comentariu al tau sper sa-l citeasca si elisaelianna,daca la tine sau facut, musai trebuie sa se faca si la ea.
Am pus de toate, nu se fac, nu e pamant de calitate, trebuie sa bag mult gunoi si nu prea mai am de unde sa fac rost, e un pamant lutos, pietros, care nu retine apa, abia de doi ani avem si apa curenta si mai putem uda, dar vara, cand e seceta apa se opreste!
Fasole se face si la mine, am uitat sa o mentionez, pun din aceea fideluta, ca aceea ne place, nu mai cumpar deloc si am si pentru iarna!
Si mai este o problema, nu stau acolo, merg doar la sfarsit de saptamana si se mai intampla sa nu pot sa merg saptamanal, ceea ce vara e dezastru!!
Da, trebuie imbogatit pamantul cu gunoi de grajd si nisip pentru a avea legume .
Nici noi nu stam decat aproximativ 2 luni,putin din iulie si toata luna august cand fac zarzavaturile,zacusca,muraturile,bulionul si conservele pentru iarna.
In rest la fel mergem si noi saptamanal,pentru ca plantam legumele doar pe biloane,avem rigole adanci, si astfel au apa in cele 5 zile,nu suficient dar nici nu se usuca.Iulie si August sunt cele mai solicitante in gradina,atunci imi fac mai mult timp sa ma ocup de gradina.
Daca insa mergi foarte rar,este mai greu intradevar sa ai o gradina cu multe legume,pentru ca indiferent de legumele cultivate, au nevoie si de multa ingrijire.
și eu am dat o raită ieri pe la raionul cu semințe de flori 🙂 Singurul meu regret este că grădina nu este chiar atât de mare precum mi-aș dori (cred că am cumpărat deja prea multe semințe și nu știu dacă o să am loc de toate)
O sa ai cu siguranta loc suficent, o floare isi gaseste mereu locul 😀 , eu niciodata nu am suficent de multe flori pe cat imi doresc,le mai fac ronduri si in gradina de legume,binenteles pun cateva,sa imi poata ramane si pentru curte.Anul asta am decis sa aloc mai mult timp si florilor ,am foarte putine si trebuie musai sa le imultesc.
Sunt o incantare pentru mine atunci cand merg la casuta de la tara, nu ma mai satur sa le privesc ,desi sunt foarte putine, imi dau o stare nemaipomenita de bine si frumos .
La noi e zona de deal si am pus si eu intr-un an pepeni galbeni. S-au facut, dar de marimea unei piersici fiecare . 🙂
Eu locuiesc intr-o zona de sud ,am avantajul ca aici pot cultiva aproape toate legumele,dar ma rezum strict la ce noi consumam.Acum doi ani am pus mazare foarte multa,am tot fiert la borcane pentru iarna,am bagat si la congelator am mai si daruit din ea ,si tot am aruncat destula.Ai mei nu o manaca decat in salata si fac de 2 ori mancare pe an si asta numai vara,la fel patesc si cu fasolea fie ea pastai sau boabe,asa ca am invatat lectia pun doar ce consumam si in cantitati rezonabile 😀
In privinta pepenilor nu stiu ce sa iti spun,incearca sa le faci cuiburi intr-o zona cu mult soare,la fiecare cuib pune 2 cani de gunoi de grajd vechi de 2-3 ani amestecat cu 1 cana de nisip, si udai o data pe saptamana cu dilutie de gunoi de pasare.
Ar trebui sa mearga varianta asta, eu stiu ca daca ei au o caldura optima la dezvoltare,un pamant afanat si sunt stimulati constant cu ingrasaminte naturale se fac destul de marisori numai buni de mancat. uite aici la mine pepene din gradina,desi din lipsa de spatiu au fost pusi saracuti mai mult la umbra printr-e copaci tot sau facut,pentru ca am avut grija sa-i stimulez cu ingrsaminte din gunoiul de pasare.
aici gasesti link
https://ingradinamariei.wordpress.com/category/gradina-2011/
Si din semintele de ceapa rosie se face bine ceapa? Are timp sa creasca?
Eu am pus pana acum tot arpagic.
Eu ceapa rosie o pun de obicei dupa 10 martie,acum am mai intarziat cu semanatul din cauza zapezi.
Cand rasadul meu are are 2-3 frunze,este numai bun de plantat la locul definitiv,la fel procedez si cu prazul.
Si eu pun arpagic,doar la ceapa alba si galbena,ceapa de apa eu o fac doar prin rasad.
Are timp sa se dezvolte suficient pana in luna august,e super buna,singura problema cu ceapa rosie o reprezinta sensibilitatea ei in privinta depozitari pe timpul ierni.
Pai si la mine este acum zapada destul de mare. Eu stau intr-o zona de munte. Oricum am sa incerc sa pun si eu ceapa rosie seminte direct in pamant.
Daca ai inca zapada te sfatuiesc sa nu sameni inca,pamantul nu trebuie sa inghete pe timpul nopti.
Find intr-o zona de munte,ideal ar fi sa semeni dupa 1 Aprilie,in luna septembrie vei putea strange recolta numai buna de depozitat pe timpul ierni.
Ceapa rosie este foarte buna si are si un mare avantaj la repicare,pentru ca o poti planta in locul unde ai avut deja ridichi,sau salata verde,care pana atunci cu siguranta o vei consuma.