Spuneti „Nu” Chimicalelor din alimentatia voastra partea I
Cu toti ne confruntam in gradina noastra cu diferiti daunatori si boli ale legumelor, asta ne face uneori sa alegem calea cea mai usoara, si anume, stropirea lor cu substante chimice foarte daunatoare atat mediului inconjurator ,cat mai ales sanatati noastre.
Exista insa si metode traditionale pentru stoparea lor, care ori sunt ignorate cu desavarsire, ori nu sunt cunoscute de anumiti legumicultori.
Pesticide naturale
Spuneti NU” produselor chimice sintetice,pesticide si ingrasaminte, se poate si fara ele,folositi in gradina voastra doar ingrasaminte si pesticide naturale,si ve-ti fi rasplatiti cu roade bogate si santoase.
Prevenirea bolilor la legume
Pentru a preveni boala si atacurile daunatorilor,trecem direct la eliminarea ei,de exemplu:
Frunzele moarte,ingalbenite, se indeparteaza automat pentru ca ele produce foarte multe ciuperci
Curatati in mod constant legumele ,nu lasati decat frunzele pline de seva .
Lupta impotriva daunatorilor si bolilor la legume ,se face folosind si pesticide naturale care pot fi:
Substante active de origine animala sau vegetala
-gunoi de pasare
-gunoi de grajd
-urzica
-uleiuri vegetale
Alte substante utilizate în mod traditional în agricultura ecologica (inclusiv cupru, sulf, ulei de parafina, etc) si alte substante, cum ar fi hidroxid de calciu ,sapun de potasiu, bicarbonat de potasiu..
Nu folositi zeama borde-leza decat maxim 3 ori pe o cultura
Folosirea in exces a cuprului este foarte daunatoare solului si legumelor.
Va prezint in continuare cateva asocieri ale legumelor care ajuta in combaterea bolilor
-plantati salata verde langa ridichi si varza,salata este un obstacol contra atacului de afide
-morcovi,ceapa si prazul cultivate alterantiv sunt protejati contra parazitilor specifici ,ca musca morcovului si a prazului
-usturoiul si ceapa protejeaza capsuni si patrunjelul contra bolilor criptogamice
-telina si tomatele tin afidele departe de varza
-prazul ataca telina de atacul de rugini
-hreanul tine departe de unele culturi afidele,larvele si cartitele
-craitele si galbenelele alunga nematozii de exemplu la ceapa si usturoi
Asocieri care influienteaza gustul
-patrunjelul cultivat pe sub tomate le face mai gustoase
-menta cultivata printre cartofi ii face mai aromati
-ridichile vecine cu nasturelul,devin mai picante daca nu sunt asociate cu salata
Nasturelul este o planta de gradina ,(a nu se confunda cu macrisul ,care creste prin paduri si este o planta salbatica)frunzele lui proaspete se foloseste in special in medicna,mai exact extractul nasturelului contine o substanta ce protejeaza lanturile ADN din celulele sanguine de actiunea radicalilor liberi din organism. Aceste leziuni sunt un indicator al riscului de a face cancer.
Cercetatorii de la Universitatea Southampton din SUA au descoperit ca o portie zilnica de 85 g de nasturel proaspat previne cancerul.
In bucatarie se foloseste frunzele doar in stare proaspata pentru creme tartinabile cu branza de vaci ,salate.etc.
Cobaterea bilologica metode fitoterapeutice de prevenire si combatere
-funingilor
-bacteriilor
-virusilor
Coada calului
Este un remediu excelent pentru combatere si fortificare
-afide
-acarieni (paianjanul rosu)
-fortificarea plantei
-macerat: se foloseste toata planta fara radacina,stropirea se face direct pe planta/1 kg la 10 l apa,planta proaspata diluat de 5 ori
-infuzie : se foloseste pe sol, //150 gr la 10l de apa planta uscata plus 0.3% sapun de potasiu diluat de 5 ori
-fierbere: se foloseste atat pe planta cat si pe sol,//150 gr la 10 l de apa planta uscata,dupa racire adaugam in plus macerat de urzica,plus 1-2% silicat de sodiu,amestecam si tinem asa 30 de minute . diluat de 5 ori
Urzica
macerat se folosete 1kg la 10 l apa planta proaspata, pe funze si la incoltirediluat de 20 de ori
sau 150 gr la 10 l apa planta uscata, pe teren diluat de 10 ori
se stropeste:
-pe planta
-la incoltire
-pe tern
Este un tratament excelent impotriva funzariozei,este un ingrsamant natural,prin udarea direct pe planta favorizeaza cresterea,se uda bine planta la baza pentru favorizarea radacinilor,dar este si un excelent dezinfectat pentru inmaierea semintelor optinute din gradina noastra.
Macerat deja fermentat
Macerat urzica se amesteca cu macerat coada calului:1 l macerat urzica cu 1/2 l de macerat coada calului
-stropire:inainte de formarea frunzelor,la incoltire,diluat de 50 de ori
-pe frunze,la inflorire se stropeste nediluat
Este un excelent cocktail impotriva afidelor,deoarece combinate au un spectru mai larg de combatere.
Vetrice – Tanacetum vulgare
Denumire populara: vetricea; aurata, brancarta, buruiana de ceas rau, buruiana matricii, calapar, creata brostelor, crucea pastii, ferece, hodolan, iarba dulce de munte, iarba raiului, jolteala, marunca neagra, minta romaneasca creata, poarta raiului.
-Infuzie 300 gr planta proaspata la 10 l de apa,sau 30 gr planta uscata la 10 l apa.
stropire :prin pulverizare pe planta dupa inflorire,diluata de 2 ori ,
contra acarienilor
contra ruginilor fainarii
contra unor boli pe frunze la tomate
Feriga de padure
-5gr pulbere mare la 1/2l apa de ploaie ,pe planta si pe sol diluat 1/10,combate cu eficienta
afide
melci
licmasi
Tomate
2 pumni de frunze maruntite si frecate bine in 2 l de apa se tin infuzate la rece 2 ore se folseste concentrat contra fluturelui verzei.
Tutun
frunze,cotoare,tulpini,resturi de la fabricile de tutun
infuzie: 200 grame tutun la 1 l de apa fierbinte, se tine 24 de ore dupa care se filtreaza se aduga 9 l de apa plus 100 ml de spirt de 2% pe planta ,nediluat
decoct:400 gr tutun la 10 l de apa ,se lasa la fiert timp de 3-4 ore,dupa fierbere adugam 12 l de apa ,1 kg de sapun de rufe ,1 l spirt denaturat.
Se folste direct pe plante,contra larvelor,a gandacului de colorado,alte larve si omizi.
Lapte degresat ,zer de lapte
Zer si lapte proportie de 1/1 se amesteca bine,se stropeste saptamanl plantele nediluat
combaterea bolilor foliare, si ale fructelor la tomate ,virusuri la rosii.
Humus
extract
500 gr humus de padure vechi de 2-3 ani in 10 l de apa
tescovina
frunze de stejar,vita de vie ,nuc
nediluat se foloseste contra atacului de agenti patogeni,dar mai ales este un excelent ingrasamant complex si un excelent fortifiant.
Voi continua in curand cu celelalte informati.
Sa aveti un week-end cu mult soare si plin de bucurie.
Pe curand
Maria
Nasturelul de care vorbiti este Nasturtium officinale, nu? Eu il consumam in cantitati importante cand locuiam in UK, e delicios consumat simplu, ca salata, eventual o vinegreta turnata deasupra. SI mie mi s-a pus pata sa gasesc seminte si sa cresc pentru consum propriu, dar eu am vazut ca e planta acvatica/semiacvatica. Am un lighean imens pe balcon, se rezolva problema rapid. :)) Oricum, mi-a placut articolul, tineti-o tot asa!
Nu ii stiu denumirea latina,dar vecini mei il pun de ani de zile si asa il denumesc.
Apreciez articolele postate , voi recomanda blogul tau prietenilor si vecinilor care mai pastreaza acest obicei de a se hrani fara chimicale , nu numai din principiu ci si din motivul lipsei de fonduri pentru investitii in legumicultura
Multumesc foarte mult,sunteti tare dragut,eu nu fac altceva decat sa distribui si altora cunostintele unor oamenii deosebiti de la tara,care stiu atatea lucruri minunate despre cultivarea legumelor in sistem ecologic.
De-a lungul timpului am acumulat foarte multe informatii,si doar de 2 ani pot vorbi si din experienta mea.
Este intradevar mai multa munca la cultivarea legumelor in sistemul Bio,fata de cel stimulat cu chimicale,dar ai si o mare satisfactie cand sti ca tot ce consumi este 100% ecologic.
Sa aveti un week-end minunat.
Maria
O multime de sfaturi utile pentru cei ce se ocupa cu cresterea legumelor .Care este nasturelul la care te referi cand spui de asocierea lui cu ridichile? Ca nasturel eu stiu ca se spune mai multor fllori , chiar si google la cautare ”nasturel” a afisat cateva plante.
Nasturelul este o planta de gradina .(a nu se confunda cu macrisul ,care creste prin paduri si este o planta salbatica)frunzele lui proaspete se foloseste in special in medicna,mai exact extractul nasturelului contine o substanta ce protejeaza lanturile ADN din celulele sanguine de actiunea radicalilor liberi din organism. Aceste leziuni sunt un indicator al riscului de a face cancer.
Cercetatorii de la Universitatea Southampton din SUA au descoperit ca o portie zilnica de 85 g de nasturel proaspat previne cancerul.
In bucatarie se foloseste frunzele doar in stare proaspata pentru creme tartinabile cu branza de vaci ,salate.etc.
Am sa pun o poza in articol sa ai idee cum arata.Semintele de nasturel le gasesti la magazinele de bricolaj sau la farmaciile fito sanitare.
Sper ca aceste sfaturi sa fie si aplicate in practica din gradina,nu doar citite,pentru ca ele sunt preluate in mare parte de la legumicultori din zona unde am eu casuta,deci sunt testate,si eu am testat foarte multe dintr-e ele si deasta sunt convinsa ca ne putem baza pe ele.
Multumesc de aprecieri.
Nu am stiut ca are atatea calitati, o sa ma uit in magazine dupa seminte de nasturel :). Sfarsit de saptamana placut iti urez!
Nici eu nu stiam pana acum catva ani,dar am gasit un articol foarte interesant intr-o revista nu mai tin minte numele exact,parca Formula AS,acolo am citit despre cat de importanta este in prevenirea cancerului.
Studiul a fost facut parca pe 60 de respondenti cu 85 % rezultate foarte bune.
Se poate cultiva atat in gradina,in ghiveci,sau pur si simplu se pun semnitele intr-o tava mai adanca ,gen cum facem cu graul de safantul Nicolae cand il punem la incoltit,apoi avem grija sa nu ramana fara apa.
Se poate pune si in diferite feluri la mancare pentru ca dau un gust bun,dar astfel preparata planta isi pierde toate proprietatile.
Un week-end minunat si tie .
superb articol! ai adunat aici zeci de experiente testate!!
Des chapeaux!
Multumesc.
Sper doar sa fie puse si in practica,in limita timpului disponibil voi incerca sa public cat mai multe informatii, inca mai am destule 😀