Spuneti „Nu” Chimicalelor din alimentatia voastra partea I


Cu toti ne  confruntam in gradina noastra cu diferiti daunatori si boli ale legumelor, asta ne face uneori sa alegem calea cea mai usoara, si anume, stropirea lor cu substante chimice foarte daunatoare atat mediului inconjurator ,cat mai ales sanatati noastre.

Exista insa si metode traditionale pentru stoparea lor, care ori sunt ignorate cu desavarsire,  ori nu sunt cunoscute de anumiti legumicultori.

Pesticide naturale

Spuneti NU” produselor chimice sintetice,pesticide si ingrasaminte, se poate si fara ele,folositi in gradina voastra doar ingrasaminte si pesticide naturale,si ve-ti fi rasplatiti cu roade bogate si santoase.

Prevenirea bolilor la legume

Pentru a preveni boala si atacurile daunatorilor,trecem direct la eliminarea ei,de exemplu:

Frunzele moarte,ingalbenite, se indeparteaza automat  pentru ca ele produce foarte multe ciuperci

Curatati in mod constant legumele ,nu lasati decat frunzele pline de seva .

Lupta impotriva daunatorilor si bolilor la legume ,se face folosind si pesticide naturale care pot fi:

Substante active de origine animala sau vegetala

-gunoi de pasare

-gunoi de grajd

-urzica

-uleiuri vegetale

Alte substante utilizate în mod traditional în agricultura ecologica (inclusiv cupru, sulf, ulei de parafina, etc) si alte substante, cum ar fi hidroxid de calciu ,sapun de potasiu, bicarbonat de potasiu..

Nu folositi zeama borde-leza decat maxim 3 ori pe o cultura

Folosirea in exces a cuprului este foarte daunatoare solului si legumelor.

Va prezint in continuare cateva asocieri ale legumelor care ajuta in combaterea bolilor

-plantati salata verde langa ridichi si varza,salata este un obstacol contra atacului de afide

-morcovi,ceapa si prazul cultivate alterantiv sunt protejati  contra parazitilor specifici ,ca musca morcovului si a prazului

-usturoiul si ceapa protejeaza capsuni si patrunjelul  contra bolilor criptogamice

-telina si tomatele tin afidele departe de varza

-prazul ataca telina de atacul de rugini

-hreanul tine departe de unele culturi afidele,larvele si cartitele

-craitele si galbenelele alunga nematozii de exemplu la ceapa si usturoi

Asocieri care influienteaza gustul

-patrunjelul cultivat pe sub tomate le face mai gustoase

-menta cultivata printre cartofi ii face mai aromati

-ridichile vecine cu nasturelul,devin mai picante daca nu sunt asociate cu salata

Nasturelul este o planta de gradina ,(a nu se confunda cu macrisul ,care creste prin paduri si este o planta salbatica)frunzele lui proaspete se foloseste in special in medicna,mai exact extractul nasturelului contine o substanta ce protejeaza lanturile ADN din celulele sanguine de actiunea radicalilor liberi din organism. Aceste leziuni sunt un indicator al riscului de a face cancer.
Cercetatorii de la Universitatea Southampton din SUA au descoperit ca o portie zilnica de 85 g de nasturel proaspat previne cancerul.
In bucatarie se foloseste frunzele doar in stare proaspata pentru creme tartinabile cu branza de vaci ,salate.etc.

 

Cobaterea bilologica metode fitoterapeutice de prevenire si combatere

-funingilor

-bacteriilor

-virusilor

Coada calului

Este un remediu excelent pentru  combatere si fortificare

-afide

-acarieni (paianjanul rosu)

-fortificarea plantei

-macerat: se foloseste toata planta fara radacina,stropirea se face direct pe planta/1 kg la 10 l apa,planta proaspata diluat de 5 ori

-infuzie : se foloseste  pe sol, //150 gr la 10l de apa planta uscata  plus  0.3% sapun de potasiu diluat de 5 ori

-fierbere: se foloseste atat pe planta cat si pe sol,//150 gr  la 10 l de apa planta uscata,dupa racire adaugam in plus macerat de urzica,plus 1-2% silicat de sodiu,amestecam si tinem asa 30 de minute . diluat de 5 ori

Urzica

macerat se folosete 1kg la 10 l apa planta proaspata, pe funze si la incoltirediluat de 20 de ori

sau 150 gr la 10 l apa planta uscata, pe teren  diluat de 10 ori

se stropeste:

-pe planta

-la incoltire

-pe tern

Este un tratament excelent impotriva funzariozei,este un ingrsamant natural,prin udarea direct pe planta favorizeaza cresterea,se uda bine planta la baza pentru favorizarea radacinilor,dar este si un  excelent dezinfectat pentru inmaierea semintelor optinute din gradina noastra.

Macerat deja fermentat

Macerat urzica se amesteca cu macerat coada calului:1 l macerat urzica cu 1/2 l de macerat coada calului

-stropire:inainte de formarea frunzelor,la incoltire,diluat de 50 de ori

-pe frunze,la inflorire se stropeste nediluat

Este un excelent cocktail impotriva afidelor,deoarece combinate au un spectru mai larg de combatere.

Vetrice – Tanacetum vulgare

Denumire populara: vetricea; aurata, brancarta, buruiana de ceas rau, buruiana matricii, calapar, creata brostelor, crucea pastii, ferece, hodolan, iarba dulce de munte, iarba raiului, jolteala, marunca neagra, minta romaneasca creata, poarta raiului.

-Infuzie 300 gr planta proaspata la 10 l de apa,sau 30 gr planta uscata la 10 l apa.

stropire :prin pulverizare pe planta dupa inflorire,diluata de 2 ori ,

contra acarienilor

contra ruginilor fainarii

contra unor boli pe frunze la tomate

Feriga de padure

-5gr pulbere mare la 1/2l apa de ploaie ,pe planta si pe sol diluat 1/10,combate cu eficienta

afide

melci

licmasi

Tomate

2 pumni de frunze maruntite si frecate bine in 2 l de apa se tin  infuzate la rece 2 ore se folseste concentrat contra fluturelui verzei.

Tutun

frunze,cotoare,tulpini,resturi de la fabricile de tutun

infuzie: 200 grame tutun la 1 l de apa fierbinte, se tine 24 de ore dupa care se filtreaza se aduga 9 l de apa plus 100 ml de spirt de 2% pe planta ,nediluat

decoct:400 gr tutun la 10 l de apa ,se lasa la fiert timp de 3-4 ore,dupa fierbere adugam  12 l de apa ,1 kg de sapun de rufe ,1 l spirt denaturat.

Se folste direct pe plante,contra larvelor,a gandacului de colorado,alte larve si omizi.

Lapte degresat ,zer de lapte

Zer si lapte proportie de 1/1 se amesteca bine,se stropeste saptamanl plantele nediluat

combaterea bolilor foliare, si ale fructelor la tomate ,virusuri la rosii.

Humus

extract

500 gr humus de padure vechi de 2-3 ani in 10 l de apa

tescovina

frunze de stejar,vita de vie ,nuc

nediluat se foloseste contra atacului de agenti patogeni,dar mai ales este un excelent ingrasamant complex si un excelent fortifiant.

Voi continua in curand cu celelalte informati.

Sa aveti un week-end cu mult soare si plin de bucurie.

Pe curand

Maria