CULTIVAREA TELINEI DE RADINA


TELINA TOAMNA IN GRADINA

TELINA DE RADACINA

 

 

Cultura timpurie

 

Producerea rasadurilor se face in rasadnite calde, in luna februarie. Se seamana des, semanatul se poate face direct pe strat, in rasadnite, sau in ladite, care se aseaza in rasadnita. Amestecul de pamant este alcatuit din mranita, pamant de telina si nisip. Cand plantele au format prima frunza adevarata, se repica in cuburi nutritive cu latura de 5 cm. Rasadurile se pot produce si nerepicate, caz in care semanatul se face mai rar si se aplica lucrari de ingrijire obisnuite. Temperatura prielnica nu trebuie sa depaseasca 16-18°C in zilele cu soare. Rasadul este bun de plantat dupa 50-60 de zile. Plantarea rasadului este bines a fie facuta  pe brazde inaltate, se planteaza trei randuri pe brazda, la 37 cm si 20 cm intre plante pe rand.

 

Pentru ca telina are nevoie de un continut ridicat de potasiu in sol, este recomandat sa presari peste zona de plantare cenusa de lemn. Aceasta va oferi solului, si astfel legumei, necesarul de potasiu.

 

Cultura de toamna

Producerea rasadului se face in rasadnite reci sau pe strat neincalzit. Se seamana in luna aprilie, plantarea rasadurilor se face  in perioada 20 mai -10 iunie, recoltarea se face tarziu, inaintea venirii inghetului.

Sfaturi utile:

-pentru a avea o telina mare si rotunda, este bine sa fasonati radacinile de doua ori,prima fasonare se face la repicare atunci cand practic taiati ¼ din radacini,a doua fasonare se face la plantarea definitiva in gradina atunci cand rupeti si primele frunze ale rasadului,atentie sa nu rupeti si mijlocul rasadului este bine sa ii lasati cele 4 frunze dezoltate din mijloc.

-pentru telina de iarna este bine sa faceti rasad incepand cu lunile februarie pentru zona mai rece, si luna martie pentru zonele mai calde,deorece telina de radacina nu este ca cea de frunze care se dezvolta fara probleme in mustul zapezii,la telina de radacina pe langa faptul ca are nevoie de caldura pentru dezvoltarea capatanii are nevoie si de foarte mult timp sa ajunga la maturitate deplina,de aceea este indicat sa faceti rasaduri.

-la fasonarea radacini este bine sa taiati toate radacinile secundare,astfel stimulati radacina principala,respectiv foramarea unei capatani mai mari.

-atentie la fertilizarea in camp chiar daca este un ingrasamant natural cenusa nu este bine   sa fie data in exces in prima luna de la transplantare,deorece excesul de potasiu dauneaza.

-atentie si la vremea rece,

FLORI DE TELINA

daca temperaturile se mentin pentru o perioada de timp intre 4-14 grade acest lucru favorizeaza aparitia florilor inca din primul an al rasadului in detrimetrul dezvoltari radacinei.

-pentru seminte este indicat sa lasati 4 radacini  pe 2 cu 2 laturi (pentru o buna polenizare)inca din primul an in pamant,deorece samanta este mult mai buna,respectiv vom avea un viitor rasad de telina mai rezistent,puteti la fel de bine sa taiati capatana de telina 3/4 si 1/4 sa-l lasati in pamant,primavara veti constata infrunzirea telinei si mai tarziu emiterea de tije florale.

telina taiata

-tot pentru seminte se mai pot pune primavara cand pericolul de inghet a trecut direct in camp capatanile de telina care au stat ingropate pe    timp de iarna,la acestea le fasonam radacinile apoi le introducem pe randuri paralele cu o distanta apropiata una de cealalta pentru o buna polenizare,apoi trebuie mereu udate pana la inradacinare.

Fasonarea telinei se face foarte usor,se dezveleste capatana si se taie radcinile secundare laterale.

FASONAREA RADACINEI LA TELINA

Va doresc rasaduri frumoase si recolte de telina cat mai mari!

Pe curand,

Maria