Au dat startul la copt!
In sfarsit au dat startul la copt si tomatele mele pe care le astept de multa vreme,sunt un soi deosebit, traditional, din zona unde am casuta, v-am facut cunostinta cu el intr-un articol anterior.
Ei, daca acolo ati putut vedea doar fructele lui verzi, acum sa va fac cunostinta cu fructele lui copate.
Momentan sau copt doar 2 fructe la o singura tufa,eram foarte nerabdatoare sa vad ce culoare vor avea,m-am lamurit repede,la aceasta tufa, fructele sunt de culoare rosie.
Acum astept si fructele la cealalta tufa sa se coaca,si mai sper ca va avea fructele roze cum am vazut la vecina de unde le-am procurat.
O diferenta pe care am observato la cele 2 soiuri, este cu privire la miezul tomatei,daca primul soi de la tomatele primite de la vecina nu avea miez deloc,cel de la mine are putin miez dispus pe partea stanga,in schimb si unul, si celalat, tot putine semite au.
Din doua rosii abia am colectat 10 seminte,totalizate ca si numar, oricum nu ereau mai mult de 30 de seminte pe fruct,astept si celelalte sa se coaca sa mai pot lua samanta.
Spor la strans seminte si voua!
Pe curand Maria.
eu am inmultit un soi cu ajutorul copililor, cand au crescut de aproximativ 15cm, i-am rupt si i-am tinut in apa, au facut foarte repede radacini, astfel am obtinut mai multe plantute de rosii mov micute.
Rosia fiind o planta perena ar fi vesnic verde tot timpul daca ar avea conditiile necesare,copili la randul lor dau alti copili si tot timpul ai avea rosioare in gradina,numai ca la noi din pacate clima nu ne permite,si apoi cine si-ar mai dori rosii care pornesc de la o greutate de 200-500 de grame in functie de soi si sa ajunga din nenumarati copili la o greutate de nici un gram. 😀
Poti face si port altoi din primi 2 copili care ies de la baza plantei,pentru ca aceia sunt singuri care fac rosii aproape la fel de mari ca tomata mama,si ii poti baga direct in pamant,ca sa ai o reusita 100%,copili trebuie sa aiba cel putin 6 frunze adevarate,se rup primele 3 frunze si se introduc in pamant pana la urmatorul rand de frunze,ai grija sa uzi mereu si gata planta.
Eu am observat acest lucru in primul an de gradina cand imi manca coropisnitele firele de toamate,asa ca eu ma incapatanam si le tot bagam in pamant si ele se prindeau,cei drept ramaneau o buna perioada in urma fata de celelalte,dar isi reveneau in timp si le ajungea din urma.
A si inca un lucru pe care il stiu de la vecini mei cu solarii, ei fac 2 recolte pe an din aceleasi fire de rosii,dar,ei au hibrizi, probabil ca merg si la soiurile traditionale dar eu nu am incercat pentru ca nu am solar.
Tin soiul respectiv doar la 4 etaje,apoi le taie varful plantelor,plantele se coc intr-un ritm mai accelerat mai ales ca ei le baga si caldura,si odata culese rosiile, taie planta aproape de baza,din planta dau imediat copili,opresc cel mai mare copil si productia se pastreaza la fel de mare, ca si cum acel copil ar fi pus dintr-o noua samanta,diferenta este ca daca ar fi pus samanta timpul de asteptare ar fi fost mult mai mare,pe cand copili iesit cresc mai rapid si fructifica si mai repede.
Si tu ai procedat foarte bine,pentru ca el isi poate dezvolta radacinile si in apa,dar incearca direct in pamant ai sa vezi ca asa are posibilitatea sa se inradacineze mai repede, si nici nu va fi deranjat ca il vei mai muta.Rosiile sunt plante sensibile,si nu rade, se streseaza ori de cate ori sunt mutate ,pentru ca nu le prea plac schimbarile! 😀
Golase in interior ca niste ardei. Cumva se coc mai spre toamna si rezista pana tarziu? 🙂
Cele primele de la vecina sunt mai subtiri,putin plate si au forma unui ardei,acestea pe care le am acum in gradina sunt putin mai lungi,mai groase si dar tot lunguiete sunt.Si da ai dreptate, si unul si celalalt soi,se insamanteaza la noi in zona primavara devreme, si rezista in gradina pana toamna tarziu.