Zacusca Bio


 

Iata ca a venit timpul sa prepar si Zacusca,aceasta este prima tura,voi mai face o tura mai mica dar cu ciuperci, amandoua ies delicioase ,iar iarna cu siguranta si voi dati iama prin debaralele in cautarea unui borcanel cu zacusca.

Reteta mea este una simpla,nu o fac nici foarte condimentata,  si nici nu pun foarte multe mirodenii sa-i schimbe gustul natural al legumelor,dar cel mai important pentru mine este ca provine din legumele mele Bio din gradina, si nu din legumele pline de chimicale pe care cu ani in urma le cumparam din piata.

Iata ce am folosit la zacusca  mea Bio

-14 kg de vinete

-14 kg de gogosar

-4 l de bulion de rosii

-2 kg morcov

-6 kg ceapa

-2 l de ulei

-foi de dafin,sare si piper alb dupa gust

Vinetele si 12 kg de gogosar le-am copt,am curatat vinetele si le-am pus la scurs,am curatat gogosarii  si le-am indepartat cotorul si semintele.

Am tocat marunt cele 2 kg ramase de gogosar crud  ,intr-un alt vas separat am taiat marunt si gogosarul copt si curatat, si gata ,atat am facut cu o seara in urma .

Dimineata am trecut la curatat cu sotul la ceapa,morcov ,indepartat din semintele de la vinete,ceapa am tocato fin ,morcovul l-am dat prin razatoare iar vinetele le-am tocat marunt.

Am pus 2 l de ulei la incins in tuci,dupa care am adugat ceapa,treptat am adugat rand pe rand,morcovul,cele 2 kg de gogosar crud,si apoi gogosarul copt si vinetele,le-am lasat aproximativ 30 de minute sa se caleasca apoi am adugat sucul de rosii,dupa aceasta le-am fiert aproximativ 3 ore la foc mic,prepararea acestui deliciu pentru iarna,cu tot cu ajutorul sotului mi-a acaparat in total 7 ore si ceva,dar se merita cu siguranta !

Imagini

vinetele puse pe un gratar improvizat

si gogosari

si la fiert in tuci

 

incepe sa scada semn ca este gata

cand uleiul  se ridica la suprafata ,zacusca este gata

 

Concluzii finale:

-anul trecut am trecut toate legumele prin robot,vinetele le-am trecut si prin separatorul de seminte,iar la final a rezultat o pasta care nu a fost deloc pe placul meu.

-mie imi place la zacusca sa simt putin consistenta legumelor, pasta astfel obtinuta prin robot desi avea gust de zacusca cand o priveam imi parea o salata de vinete.

Concluzia este ca indiferent cate ore pierzi,important este sa faci ceva care iti place tie, si iti incanta ochiul,chiar

daca cu ajutorul tehnologiei ai reduce din pregatire la jumatate.

-alt amanunt in legatura cu ardeii folositi,de obicei eu pun 7 kg de capia si 7 de gogosar,dar anul acesta s-a copt foarte multi gogosari si nu prea am ce sa fac cu ei pana nu se face varza sa-i mai umplu,ca de bagat la borcane pentru murat bag prin septembrie,pun 2 kg crude pentru ca se simte mai bine gustul gogosarului,am facut zacusca si din gogsar crud ,dar nu iese la fel de bine ca cel copt,doar vinetele coapte nu au puterea de a da preparatului gustul acela inconfundabil de copt,asa ca am imbinat cele doua ,am si copt am pus si crud

-eu nu mai bag niciodata ardei gras la zacusca,pe langa faptul ca nu este dulce ca cel capia sau gogosar,o data cu trecerea timpului zacusca capata un gust ranced.

Concluzia este ca nu trebuie sa folositi ardei gras la zacusca daca conservati pentru iarna,iar ardeiul capia si ardeiul gogosar se completeaza de minune la acest preparat.

-morcovul in zacusca

Concluzia mea in acest sens este ca recomand cu caldura acesta leguma in zacusca,pe langa vitaminele cu care ne bucura in stare cruda sau preparata,da  si un gust dulce preparatului.

Vinetele

-pe acestea puteti sa le treceti prin separatorul de seminte fara probleme,daca nu doriti asta, puteti sa indepartati din seminte cu ajutorul unei lingurite.

Concluzia mea in acest caz este ca o mare parte din seminte trebuie eliminate, mai ales cand preparatul il pregatiti pentru iarna,deoarece  semintele,mai ales cele care sunt dispuse foarte jos ,mai tarziu vor da un gust amarui preparatului.

A..,si era sa uit inca un amanunt foarte important,aduci cand tocati vinetele gustati din fiecare vanata in parte,sunt convinsa ca voi alegeti vinetele bune, moi ,dar sunt si vinete care desi indeplinesc toate conditiile dupa coacerea lor,respectiv scurgere,au un gust amar,si acele vinete trebuie aruncate pentru ca v-a strica tot gustul preparatului.

Sucul de rosii

Concluzia mea in acest sens este ca recomand ca sucul sa fie in prealabil fiert, si putin grosut  inainte de al folosi la acest preparat,eu am pus sucul si nefiert, dar timpul de fierbere al preparatului a crescut foarte mult ,iar legumele aveam impresia ca sunt mai tari.

Iar concluzia mea finala este ca acest minunat preparat sa-l pregatiti la foc de lemne,mie asa imi place cel mai mult,are gustul acela autentic de copt,rascopt ,un pic de afumat, si se simte o aroma mai puternica de legume,o aroma autentica traditionala asa cum era o data ”’Zacusca Bio”””!

Spor la conservat si voua!

Pe curand

Maria