Zacusca Bio
Iata ca a venit timpul sa prepar si Zacusca,aceasta este prima tura,voi mai face o tura mai mica dar cu ciuperci, amandoua ies delicioase ,iar iarna cu siguranta si voi dati iama prin debaralele in cautarea unui borcanel cu zacusca.
Reteta mea este una simpla,nu o fac nici foarte condimentata, si nici nu pun foarte multe mirodenii sa-i schimbe gustul natural al legumelor,dar cel mai important pentru mine este ca provine din legumele mele Bio din gradina, si nu din legumele pline de chimicale pe care cu ani in urma le cumparam din piata.
Iata ce am folosit la zacusca mea Bio
-14 kg de vinete
-14 kg de gogosar
-4 l de bulion de rosii
-2 kg morcov
-6 kg ceapa
-2 l de ulei
-foi de dafin,sare si piper alb dupa gust
Vinetele si 12 kg de gogosar le-am copt,am curatat vinetele si le-am pus la scurs,am curatat gogosarii si le-am indepartat cotorul si semintele.
Am tocat marunt cele 2 kg ramase de gogosar crud ,intr-un alt vas separat am taiat marunt si gogosarul copt si curatat, si gata ,atat am facut cu o seara in urma .
Dimineata am trecut la curatat cu sotul la ceapa,morcov ,indepartat din semintele de la vinete,ceapa am tocato fin ,morcovul l-am dat prin razatoare iar vinetele le-am tocat marunt.
Am pus 2 l de ulei la incins in tuci,dupa care am adugat ceapa,treptat am adugat rand pe rand,morcovul,cele 2 kg de gogosar crud,si apoi gogosarul copt si vinetele,le-am lasat aproximativ 30 de minute sa se caleasca apoi am adugat sucul de rosii,dupa aceasta le-am fiert aproximativ 3 ore la foc mic,prepararea acestui deliciu pentru iarna,cu tot cu ajutorul sotului mi-a acaparat in total 7 ore si ceva,dar se merita cu siguranta !
Imagini
vinetele puse pe un gratar improvizat
si gogosari
si la fiert in tuci
incepe sa scada semn ca este gata
cand uleiul se ridica la suprafata ,zacusca este gata
Concluzii finale:
-anul trecut am trecut toate legumele prin robot,vinetele le-am trecut si prin separatorul de seminte,iar la final a rezultat o pasta care nu a fost deloc pe placul meu.
-mie imi place la zacusca sa simt putin consistenta legumelor, pasta astfel obtinuta prin robot desi avea gust de zacusca cand o priveam imi parea o salata de vinete.
Concluzia este ca indiferent cate ore pierzi,important este sa faci ceva care iti place tie, si iti incanta ochiul,chiar
daca cu ajutorul tehnologiei ai reduce din pregatire la jumatate.
-alt amanunt in legatura cu ardeii folositi,de obicei eu pun 7 kg de capia si 7 de gogosar,dar anul acesta s-a copt foarte multi gogosari si nu prea am ce sa fac cu ei pana nu se face varza sa-i mai umplu,ca de bagat la borcane pentru murat bag prin septembrie,pun 2 kg crude pentru ca se simte mai bine gustul gogosarului,am facut zacusca si din gogsar crud ,dar nu iese la fel de bine ca cel copt,doar vinetele coapte nu au puterea de a da preparatului gustul acela inconfundabil de copt,asa ca am imbinat cele doua ,am si copt am pus si crud
-eu nu mai bag niciodata ardei gras la zacusca,pe langa faptul ca nu este dulce ca cel capia sau gogosar,o data cu trecerea timpului zacusca capata un gust ranced.
Concluzia este ca nu trebuie sa folositi ardei gras la zacusca daca conservati pentru iarna,iar ardeiul capia si ardeiul gogosar se completeaza de minune la acest preparat.
-morcovul in zacusca
Concluzia mea in acest sens este ca recomand cu caldura acesta leguma in zacusca,pe langa vitaminele cu care ne bucura in stare cruda sau preparata,da si un gust dulce preparatului.
Vinetele
-pe acestea puteti sa le treceti prin separatorul de seminte fara probleme,daca nu doriti asta, puteti sa indepartati din seminte cu ajutorul unei lingurite.
Concluzia mea in acest caz este ca o mare parte din seminte trebuie eliminate, mai ales cand preparatul il pregatiti pentru iarna,deoarece semintele,mai ales cele care sunt dispuse foarte jos ,mai tarziu vor da un gust amarui preparatului.
A..,si era sa uit inca un amanunt foarte important,aduci cand tocati vinetele gustati din fiecare vanata in parte,sunt convinsa ca voi alegeti vinetele bune, moi ,dar sunt si vinete care desi indeplinesc toate conditiile dupa coacerea lor,respectiv scurgere,au un gust amar,si acele vinete trebuie aruncate pentru ca v-a strica tot gustul preparatului.
Sucul de rosii
Concluzia mea in acest sens este ca recomand ca sucul sa fie in prealabil fiert, si putin grosut inainte de al folosi la acest preparat,eu am pus sucul si nefiert, dar timpul de fierbere al preparatului a crescut foarte mult ,iar legumele aveam impresia ca sunt mai tari.
Iar concluzia mea finala este ca acest minunat preparat sa-l pregatiti la foc de lemne,mie asa imi place cel mai mult,are gustul acela autentic de copt,rascopt ,un pic de afumat, si se simte o aroma mai puternica de legume,o aroma autentica traditionala asa cum era o data ”’Zacusca Bio”””!
Spor la conservat si voua!
Pe curand
Maria
Reteta este super! Si mie imi place sa simt legumele si sa fie facuta la tuci cu foc de lemne. De vis.
Cand o prepar astfel si eu simt ca are un gust mult mai bun,te afumi putin ,dar isi merita tot efortul.Cu alti ani in urma cand nu aveam inca casuta,si aveam mai mult timp la dispozitie cumparam legumele din piata si le coceam pe gratar la padure,si apoi le preparam acasa pe aragaz,imi placeau mie asa legumele coapte la foc de lemne.
Spor la conservat si tie!
Si mie imi place zacusca cu morcovi, prinde si o culoare frumoasa , rosie-portocalie si morcovul ii da si un gust bun, mai dulceag.Numai ca noi nu prea suntem mari consumatori de zacusca, o uitam in camara peste iarna .
Dar imi place si tuciul in care faci tu zacusca :).
Noi suntem mari consumatori de zacausca,mie in special imi place cea din ciuperci pe care am sa o prepar mai tarziu ,amandoua sunt delicioase si binenteles ca nu lipsesc nici morcovi 😀 .
Tuciul nu este al meu este al vecinei mele d-na Ionica o femeie de nota 20,mi-l da cu imprumut si fara sa il cer,am o dulceata de vecina.
Am si eu recipiente de aluminiu dar cel mai mare are doar 22 l, nu l-am pus decat pe aragaz, si nu indraznesc sa-l scot afara la lemn, si tuciul vecinei are 50 l si este numai bun pentru mine care fac in cantitati mai mari. 😀
Seamana cu tuciul pe care il au ungurii pentru gulas.
Am vazut ca se gaseste prin targuri .:)
Da,sunt la fel,si el avea saracul o toarta ,dar vecina mea il are de mai bine de 30 de ani,am vazut si eu la piata lor sateasca saptamanala asemenea tuciuri doar ca aveau doar 30 l cel mai mare, si eu vreau unul asa mare de 50 de l ca al vecinei mele.:D
Pana in toamna, chiar am de gand sa imi achizitionez unul, de indata ce il prind pe al meu liber in ziua de luni, caci numai atunci au ei zi de piata,pana atunci fac la al vecinei ,ne programam prin vorbitor,adica la gard,cand face ea,cand fac eu 😀
Ani de zile pentru mine a fost un chin prepararea zacustii, pana cand am hotarat sa le coc separat sa le curat si sa le congelez. In ziua in care hotarasc sa o fierb, scot vinetele si ardeii capia de la congelator, las la decongelat si le pun la ceaun pe foc (am adaptat putin gratarul).
Este o varianta foarte buna si a ta,numai ca eu nu am decat 8 sertare de congelator si abia imi incap celelalte legume,asa ca ma rezum doar la varianta clasica!
Si mie imi place zacusca facuta afara la tuci si cu gogosari in ea.Intr-adevar sunt mai carnosi si mai dulci.
Seminte de vinete albe iti voi trimite eu la toamna si din cele rotunde si din cele lungi.Am vazut ca iti doresti(la Vasi pe blog 😛 )
Asa este, iese cea mai buna zacusca cea preparata la tuci la foc de lemne.
Ei nici nu stiam eu ca ai tu vinete albe,vai ce ma bucur ca in sfarsit o sa le am si eu in gradina,cele rotunde cum sunt???!!!, mici asa ca ale lui Vasi????,ca eu imi doresc din acelea mai mari care se coc, noi folosim vinetele doar la zacusca si salate.
Iti multumesc mult,iti dau si eu seminte de tata vaci ca am facut si eu rost de la alta vecina,ca ale mele abia acum sau ingalbenit la o tufa,si de cand le tot astept 😀 ,vreau sa vad acum mai mult daca am si soiul roze,cele de la vecina sunt si ele postate pe Blog le poti vedea.
O…dar tu faci zacusca in cantitati industriale…Cum vin din concediu cu siguranta fac si eu o tura…dar mult mai mica…Pupici.
Pai eu prefer sa o fac pe toata odata si nu in cantitati mici si dese,asa stiu ca am scapat 😀 ,mai am insa o tura mica de facut dar pe acestea o fac mai mult din ciuperci si este mai mult pentru mine ,ca la ai mei le place mai mult aceasta ,ei si ce rau imi pare mie 😀
Sa aveti un concediu minunat si sa pui si pozici pe Facebook !
Pupici multi!
Poti vedea citeva poze pe Facebook. Pupici.
Am sa intru de indata ce pot,abia reusesc sa mai imi fac timp,sunt foarte aglomerata si sau strans enorm de multe in ultima perioada. 😀
Pupici multi la amandoua.
Delicios arata zacusca ta. Am facut si eu sambata dar reteta clasica: vinete, capia, rosii si ceapa. Cred ca o sa incerc si eu reteta ta cind se mai coc vinetele si daca se face si gogosarul. Sa o mancati sanatosi! O saptamana frumoasa si spor la conservat!
Eu de obicei bun cate 7 kg de gogosar ,7 de capia,dar acum am avut copt foarte mult gogosar de aceia am si pus,gogosarul are pulpa mult mai groasa si este foarte dulce,la capia pulpa este mai subtire si nu toti sunt dulci,asa ca ii combin si iese mai consistenta zacusca,dar si dulce.
Multumim frumos,spor la conservat si voua!