Cum colectam semintele de rosiiA venit vremea cand incet, incet,incepem sa strangem de pe camp recoltelele ,asa ca acum este si timpul sa trecem la si la procedura de colectare a semintelor de rosii care este una destul de usoara si foarte placuta.
Asigurati-va ca fructele sunt moi,sunt plasate in aproprierea a cel putin 3,4 tufe de acelasi soi,tufa din care provine fructul nu trebuie sa prezinte boli,iar fructul trebuie sa fie sanatos.
-fructele moi,si care sunt sanatoase ne asigura ca semintele au ajuns la maturitate,dar la fel de bine putem ajuta noi la maturarea semintelor,rupand fructul copt si lasandu-l cateva zile afara la umbra pana la imuierea acestuia
-daca vrem sa pastram un soi anume trebuie sa colectam samanta numai daca in apropriere avem tufe din acelasi soi,pentru ca aici este vorba de polenizare si chiar daca anul urmator constatam ca iese totusi acelasi soi,ca si marime,gust nu mai sunt la fel,iar incet,incet pierdem soiul respectiv.
-nu taiati rosia cu cutitul atunci cand vreti sa colectati samanta,o rupeti pur si simplu cu mana este mai sanatos si astfel nu raniti nici semintele

-pregatiti un bol in care veti pune apa concentrata pe baza de cenusa,semintele le veti spala in apa indepartand astfel foarte bine pulpa,schimbati apa de cateva ori,apa trebuie sa fie tot un concentrat de apa cu cenusa.
-la ultima lor spalare le lasati in acel bol cu apa si asteptati pana semintele se vor linisti,astfel ca veti observa ca semintele bune vor decanta si vor sta pe fundul vasului,pe cand cele care nu sunt viabile se vor ridica la suprafata
-strangeti semintele de la suprafata si aruncatile,si apoi puneti restul de seminte intr-o sita la scurs
-dupa scurgerea lor puneti semintele la umbra,de preferat afara sub copaci,umbrar
-dupa uscare ,rasfirati-le putin si puneti-le din nou pentru cateva ore de asta data in soare puternic
-nu uitati nici de recipientele in care le veti tine,cel mai bine se pastreaza semintele in cartoane de hartie,chiar si un banal chibrit poate fi o casuta buna de pastrare,plicuri de hartie etc.
-pastratile intr-un mediu uscat si fara umezeala,a si nu uitati sa inscriptionati pe ambalaj si soiul,provenienta ,asta ca sa va fie mai usor la insamantare sa nu pierdeti timpul.
Va doresc o recolta foarte bogata ,si nu uitati nici de soiurile noastre roamnesti,puneti si cateva seminte deoparte,stiu ca productia nu este foarte mare la ele,dar cu siguranta vor fi si cele mai gustoase din gradina voastra.

Pe curand

Maria

Publicitate