Regele din gradina noastra!
Dupa rosii, regele din gradina noastra este Castravetele,insa pentru a avea o productie foarte buna dar si pentru a ne bucura cat mai mult timp de ei ,trebuie sa stim cum ,si cand sa actionam.
Pentru inceput este bine de stiut ca terenul in care vom cultiva castravetele trebuie pregatit inca din toamna
Pregatirea Terenului
-gunoi de grajd
-aratura
-dupa care se pune o masa consistenta de frunze provenite de la pomi fructiferi sau frunze de frasin
-primavara singura operatie este doar plivitul de buruieni
Rasadnita
Are nevoie de mranita si doar 10% gunoi de grajd
Se poate folosi cu success si pamantul de legume existent pe piata la ora actual
In privinta semintelor fiecare isi alege soiul sau hybridul pe care si-l doreste,dar aici asi mai face o mentiune pentru acei care doresc sa cultive an de an un soi anume de castravete.
Pentru a avea o buna productivitate, samanta recoltata de la un soi trebuie sa aiba 2 ani,daca samanta de castravete recoltata anul acesta o vom pune la germinat anul urmator,vom avea o recolta foarte slaba . Semintele de castraveti devin astfel autosterile si atunci nu se mai polenizeaza. Florile care au doar tija florala sunt barbatesti, iar cele care au floarea la capatul unui castravecior sunt femeiesti
La cei hybrizi amintesc doar faptul ca samanta lor nu se mai recolteaza,an de an trebuie cumparata direct de la producator,dar cine stie poate aveti rabdare si puneti timp de 10 ani acel hybrid ,pentru ca numai dupa 10 ani acel hybrid va deveni soi.
Ca si la alte legume si la castraveti exista soiuri si hybrizi,unele se preteaza la cultura in camp altele la cultura in spatii protejate,soiurile de regula sunt pentru cultura in camp si la acestea se preteaza ciupitul la 4-5 frunze,deoarece florile femele apar pe lastari de ordin secundar.
Ciupitul Castravetilor
Ciupitul lastarilor este foarte important la soiurile obisnuite pentru a permite dezvoltarea lastarilor pe care se produc florile femele.
Astfel cand planta are 4-5 frunze ciupesti varful.,;lastarii urmatori care apar sunt de ordinul 2 si le ciupesti iar varful , la 5-6 frunze si pe ei apar lastari de ordinul 3 si aici ciupesti din nou varful.
Hybrizii care de regula se cultiva in spatii protejate nu necesita aceasta lucrare in schimb si aici este obligatorie alta lucrare foarte necesara copilitul .
Atentie copilitul il facem doar la hibrizi nu si la soi
-asta inseamna indepartarea tuturor lastarilor ce apar pe tulpina, indepartarea copililor este necesara pentru ca altfel planta rodeste asa de mult ca apoi avorteaza, pe langa copili vom indeparta si primele 2 fructe aparute la baza pentru a evita avortarea florilor.In general hibrizi din solar trebuie neaparat stimulati atat cu solutii cu biostimulatori cat si prin stimularea manuala a florilor.
Fie el hybrid sau soi nu lasati florile de tip barbatesc pe tufa,indepartatiile de fiecare data,sunt un mod de prevenire a viitoarelor flori de ordin barbatesc.
Faceti desfolirea de la baza plantelor si indepartati ori de cate ori este necesar frunzele moarte.
Castravetii daca au conditii cresc foarte rapid. In principal lumina, caldura si apa multa.
Apa
Castravetii cer apa multa, si asta e esential pentru o productie buna.
Udarea se va face numai dimineata prin aspersie direct pe frunze maxim o jumatate de ora si apoi la tulpina .
Nu udati niciodata castravetii pe timp de soare pentru ca ii veti pierde.
Incercati atunci cand ii transplantati direct in gradina sa le asigurati semi-umbra ,nu le place soarele direct si astfel la multi dintre ei frunzelele sa ingalbenesc,productia scade considerabil ca mai tarziu sa ii pierdem.
Fructele amare la castraveti
Nu exista soiuri de castraveti cu fructe amare ,aceasta fapt apare ca urmare a unui stres hidric,atat in sol cat si in atmosfera,daca se uda zilnic,mai ales prin aspersie si mai ales dimineata in zilele toride veti fi feriti de acest amanunt neplacut.
-daca ranesti sau calci pe vrej circulatia sevei nu se mai desfasoara cum trebuie si asa apare amareala…asa ca mare atentie si la sustinerea lor
Condusul in sus pe sfoara,plasa sau pe un schelet de tutori, este esential pentru o productie buna.
Cultivarea
Se face chiar si zilnic ,nu lasati castravetii pe tufa mai mult de 2-3 zile pentru ca astfel ei nu mai produc si acest fapt duce cu sine la imbatranirea prematura a plantei ,ceea ce inseamna oprirea brusca atat a rodului cat si a vegetatiei.
Pentru gradinarii de week’ asa ca mine ,recomand ca , cultivarea castravetilor sa se faca inclusiv a celor micuti de minim 2 cm,pentru ca astfel planta nu numai ca va ramane tanara dar va produce si mai multe flori femiesti,deoarece plantei in general nu ii place sterilitatea, si o data ce ii rupem castraveciorii ea va produce imediat alti.
Atentie la afide sau musculite,tratamentele bio le regasiti in tutorialele mele .
Inca un lucru important ,nu fertilizati excesiv castravetele ca astfel veti avea doar plante uriase ,frunze mari, si foarte multe flori barbatesti.
In afara de terenul pregatit din toamna,o data cu transplantarea lor in camp se poate face fertilizare bio
-la transplantare
-la flori
-si la fruct
Astea se fac totusi cu moderatie nu puneti mai mult de ex 150 ml de dilutie de dejecti de pasare la cuib,ei nu au nevoie de mai mult.
In speranta ca aceste sfaturi v-au fost utile va doresc toate cele bune.
Pe curand
Maria
Foarte interesante articolele, felicitări pentru munca depusă. Nu pot însă să citesc cu atenţie deoarece e prea încărcată pagina cu imagini care pe mine mă ameţesc. Nu pot sta mai mult de 5 minute pe blog. Încercaţi să scoateţi imaginea asta care se tot plimbă pe pagină. E foarte obositor, cel puţin pentru mine.
În rest, vă doresc numai bine, spor la muncă, inspiraţie şi recolte bogate.
Voi incerca sa remediez problema.
O vara frumoasa si tie!
E… uite nici treaba cu ruptul florilor la castraveti nu o stiam. Multumesc.
Scz , ca ti-am raspuns asa tarziu,dar zilele acestea au fost foarte dificile pentru mine,pe langa alte urgente am avut ghinionul sa fac si insolatie,…….nu prea ma place soarele foarte tare,dar………nici organismului nu-i este pe plac 😀 .
In privinta ruperii florilor la castravete este un lucru migalos ,dar foarte util pentru ca acest procedeu stimuleaza producerea florilor femiesti in detrimetrul celor barbatesti.
Un weekend frumos sa aveti!
pupici
Doamna draga sunteti un izvor nesecat de informatii foarte utile ca de fiecare data sfaturile pe ca le oferiti.
La castraveti facem si noi ciupirea la cei pentru soi,dar in privinta semintelor nu aveam habar ca nu sunt bune din primul an.
Am si eu o intrebare cum faceti aceea dilutie de dejectii ?
Multumim foarte mult de sfaturi sa aveti o zi frumoasa.
Cu mult respect Stefan Marin.
Sincer nici eu nu am stiut pana anul trecut ca semintele pe care le pun de la mine trebuie sa aiba 2 ani pentru a avea o productie buna.
Am noroc cu o batranica tare dulce unde avem noi casuta,iar dansa si nu eu este un izvor nesecat de infomatii.
Cum dansa are gradina langa a mea ,stam la taifas mai tot timpul prin gard atunci cand merg acolo,si week trecut am mai aflat iar alte
noi informati cu privire la ciupitul dovleceilor sau al pepenilor pe care de astfel nici nu le stiam.
Dilutia pentru dejectii
Pregătire:
Gradul de diluție a dejectiilor lichide este de 1/3 dejectii fata de apa.
Aveti grija ca vasul in care preparati acesta dilutie sa fie din lemn sau plastic nu din metale.
· Mod de folosire:
1 la 10 (1l 10l dejecti fata de apa) (dilutia de dejecti o folosim la hranirea tulpinei).
Aveti doar grija sa respectati intocmai dozele,o doza foarte concentrata a acestui produs va poate ucide planta prin ardere.
Daca la dilutia din dejectii de grajd uscata se mai accepta o incalcare a dozajului ,la dejectiile de pasare trebuie sa aveti mare grija pentru ca este foarte acid acest amestec.
Numai bine D-l Stefan!