Probleme in cultivarea rosiilor in spatiu deschis

Primi pasi ii facem inca de la germinarea semintelor,unde vom avea grija sa semanam doar acele seminte provenite de la rosii sanatoase,sa avem un substrat natural(mranita sau orice alt pamant special pentru legume)
Inca de la stadiul de frunze cotilodene se incepe o serie de tratamente si hraniri 100% Bio,rasaduriile astfel tratate vor avea un sistem radicular foarte bun si vor face fata mai bine diversilor daunatori sau nenumaratelor boli aparute pe parcursul vegetatiei in camp deschis.
Temperatura scazuta
Faceti calirea plantutelor atunci cand le veti scoate in camp,scoaterea brusca poate duce la pierderea multor plantute sau poate duce la piticirea lor ,ceea ce va avea un impact negativ in ceea ce priveste rodirea fructelor.
Dupa calire, informativa cu privire la starea vremii in perioada cand veti dori sa faceti transplantarea,pentru ca si vremea reprezinta un factor important atunci cand facem aceasta operatie,indiferent ca sunt calite sau nu o temperatura buna ziua nu echivaleaza cu o temperatura scazuta noaptea.
Astfel de fluctuatii de temperatura duc la schimbarea culorii frunzelor si chiar la rularea lor.
Pentru a avea rosii mari si frumoase, asigura-te ca pamantul in care vei cultiva plantutele este bun.
Adauga gunoi de grajd vechi de 2.3 ani daca transplantarea o vei face imediat,faceti incorporarea lui cu pamantul din gradina,astfel pamantul va fi afanat iar rosiile se vor dezvolta corespunzator.
Daca nervurile rosiilor din gradina ta au inceput sa se ingalbeneasca sau frunzele au portiuni maronii si uscate, cel mai posibil plantele nu au suficient de multi nutrienti.
Faceti fertilizarea Bio o data la 2 saptamani,nu abuzati insa de ingrasamintele naturale ,respectati intocmai
Faceti fertilizarea Bio o data la 2 saptamani,nu abuzati insa de ingrasamintele naturale ,respectati intocmai
dozele ,ingrasamintele fie ele Bio sau nu ,intr-o cantitate mare pot deveni nocive pentru rosii.
Asigurativa ca au o buna aerisire,trebuie sa va informati cu privire la soiul de rosii pe care il cultivati,nu toate se dezvolta la fel,unele pot ramifica foarte mult altele dimpotriva suporta o desitate destul de densa pe metru patrat.
Indiferent de densitatea plantari este necesar sa faceti si desfolierea plantei,dar numai atunci cand planta are rod se va face rand pe rand pe etaje pana ajungem la mijlocul plantei.
Asigurativa ca pamantul este mereu afanat la baza tulpinei,un pamant tare si lutos va avea un efect negativ in dezvoltarea plantei.
Pliviti tot timpul de buruieni si afanati constant baza tulpinei,buruienile nu numai ca le iau din necesarul de apa,dar ele sunt si de vina pentru tranzmiterea anumitor boli sau prezenta multor daunatori.
Mai mult decat atat ,daca nu facem afanarea plantei macar o data la doua saptamani va duce astfel la o imbatranire prematura a plantei .
Faceti copilirea plantei ori de cate ori este necesar,acest lucru face ca planta sa aiba o buna aerisire dar si fructe mari si frumoase.
Adunati toate frunzele moarte ori de cate ori le vedeti chiar si pe cele galbene,acest lucru este foarte important pentru ca aceste frunze sunt daunatoare plantei aduc cu sine diversi daunatori dar si virusuri pe care le transmit frunzelor sanatoase.
O indepartare periodica a acestora va fi foarte benefica pentru plantute, atat pentru revigorare, cat si pentru prevenirea anumitor boli.
Udati plantutele constant,rosia nu este in general mare iubitoare de apa,dar nici nu lasati planta sa moara de sete.
Indiferent de sistemele pentru care optati la udarea plantelor, se face numai dimineata la rosii ,aveti grija sa udati doar la tulpina nu si pe frunze,in general legumele nu suporta undarea pe frunze direct, iar rosia este una din cele mai afectate in acesta privinta.
Singurele stropiri ale plantei pe frunze se face doar atunci cand le fertilizam cu ingrasaminte naturale, atat pentru a avea un sistem radicular foarte bun cat si pentru prevenirea bolilor sau indepartarea diversilor daunatori.
Ganditiva la plantute ca la floarea voastra preferata,…….oare de cate ori nu le acordam o atentie sporita florilor noastre?!!!
Le afanam pamantul,le curatam , le udam constant , la fel si rosiioarele nostre din gradina au nevoie de o ingrijire constanta si o atentie sporita pentru a preveni eventualele neplaceri dar si pentru bucuria de a vedea in gradina
noastra plante sanatoase, pline de rod bogat, care ne vor incanta simturile dar si ne vor umple sufletele de satisfactie.
Va doresc sa aveti parte doar de plantute sanatoase si pline de roade bogate!
Pe curand
Maria
Mi-a facut placere sa citesc articolul acesta si va multumesc pentru informatii. Eu anul acesta o sa pun rosii de Buzau. Deja am pus semintele in paharele de plastic, cam 3 seminte pe paharel si abia astept sa se incalzeasca mai bine. Numai bine.
Mai avem putin de asteptat,oricum eu preconizez ca dupa 15 Aprilie deja sa scot primele rasaduri de rosii direct in camp,bine ca la noi vremea este un pic mai calda.
Spor la gradinarit!
Buna ziua Doamna Maria,
suntem o famile incepatoare in agricultura bio mai exact anul acesta am inceput, sfaturile dumneavoastra ne sunt de mare folos , am putea vizita gradina dumneavoastra , va putem contacta telefonic?
Buna!
Ma bucur sa aud ca tot mai multe persoane cultiva in sistem Eco,macar din gradinuta noastra sa putem manca ceva sanatos.
Chiar daca nu am mereu timpul necesar sa public foto din gradina mea,plantutele mele sunt super bine,sunt hranite doar in mod natural
inca de la germinarea lor ,de aceea este foarte important ca intr-o gradina Eco sa iti faci propriile rasaduri,pentru ca ai certitudinea ca sunt 100% Bio ,dar mai ales iti vor rezista in perioada de vegetatie.
Astfel sta problema cu un rasad cumparat si stropit din abundenta cu chimicale,acelui rasad ii v-a fi greu sa reziste diferitelor boli,
si asteapta sa-l tratezi tot pe baza chimica,pentru ca este mult mai fragil din start.
Ma bucur ca articolele mele ti-au fost de folos,poti folosi toate tratamentele publicate de mine ,pentru ca sunt testate, si cu siguranta nu vei da gres.
Gradina o avem la casuta noastra de vacanta,cum nu este o locuinta permanenta din motive lesne de inteles nu pot publica adresa.
Pentru mai multe detali imi puteti scrie la adresa de email madonastan@yahoo.com,in aceste zile sunt putin ocupata pentru ca sunt la casuta ,dar in limita timpului am sa iti raspund daca ai intrebari pe email
Mersi de intelegere, toate cele bune!
Buna ziua Doamna Maria,
va contactez pe adresa de e-mail indicata
multumesc foarte mult
Cu multa placere!
Îmi dai emoții!! 🙂 desfoliere? ce-i aia? sa insemne oare ca ar fi trebuit sa rup din frunze?
numai ce m-am prins ce-i aia copilire și hop încă o necunoscută 😀
Desfolierea este operatia de indepartare atat a lastarilor cat si a frunzelor pana la cel de-al treilea etaj al plantei.
Desfolierea se face treptat incepand cu primul etaj de fructe,la cel de-al doilea etaj se va incepe desfolirea numai dupa ce la primul etaj fructele vor incepe sa se coaca pentru ca trebuie pastrat in continuare un sistem radicular si apoi pe masura ce fructele de la cel de-al doilea etaj dau in parg desfoliem la al treilea etaj
Desfolierea in camp sa face doar pana la cel de-al treilea etaj,la solar se face si pana la al cincelea etaj in general la hibrizi.
In timp vei deveni experta,iti spun eu ca dupa experienta de anul acesta o sa inveti enorm de mult,si e foarte bine ca ai ales din primul an sa pui foarte putin din fiecare pentru ca asa vei avea mai mult timp pentru ele ,vei observa mult mai multe si vei invata mai repede despre fiecare planta in parte .
Succes!!!
Frumoase rosii ai avut anul trecut.Asteptam si pozele de anul asta
Anul trecut am si avut foarte multe si ca soiuri dar si ca numar,am mai si avut cu unele probleme din 380 de fire am ramas doar cu 240 si ceva ,pentru ca aveam asa multe cele care au fost cu probleme le smulgeam imediat, iar unele au fost rarite de doamna coropisnita.
Anul acesta m-am limitat la mult mai putin,am pus doar 260 de fire de rosii,am mai avut si din astea pierderi, nu foarte mari, din cauza coropisnitei,am mai suplimentat insa pe parcurs, nu stiu cate am acum exact ca eu le numar cand baga toate fructe la primul etaj,ca atunci sunt foarte mari sa mai fie atacate de coropisnita.Oricum am cu siguranta peste 200 de fire insa am si putine soiuri ca numar in acest an.
Oricum anul acesta chiar daca nu excelam in productivitate ca anul trecut vom excela cu siguranta la gust,pentru ca soiurile noastre roamnesti sunt incomparabile.
Asta asa este.La anul as vrea sa iau si eu seminte de rosii romanesti.Eu anul asta am pus seminte comandate pe net din Olanda.Abia astept sa le vad.
Lasa ca poate in vara vi cu Marius la noi si le poti testa pe viu si binenteles ca iti poti alege seminte din soiurile romanesti de la Banca de Gene,daca nu oricum iti trimit prin armata romana!
Noi am reusit sa ajungem ieri la tara,inca suntem aici pana diseara,incercam sa mai facem cate ceva,m-au speriat
insa unele din soiuri de la Banca de Gene pe care scria simplu rosii,nu am depistat decat 2 soiuri din ele pana acum,
am cateva care pornesc cu trei brate ca nu mai stiam pe care sa le copilesc si pe care sa le las,nu sunt soiul inima de bou ca am si din astea si oricum pe acestea le cunosc dupa floare si tulpina si oricum astea mi-au ramificat doar pe
doua brate.Acum am reusit sa le copilesc la unele am rupt din greseala mai mult offff,daca nu le sti soiul,
am sa le fac foto poate stia cineva sa imi spuna de soiul lor.
O zi superba Victoria!
Va urmaresc cu interes articolele de foarte mult timp,chiar daca nu sunt prea vorbaret din fire apreciez de fiecare data faptul ca impartasiti cu noi toate cunostintele de care dispuneti.
Sunteti un exemplu pentru tinerii din ziua de astazi care au drept preocuparea doar distractiile si nepasarea.
Eu si sotia mea dispunem de o mica gradina si o ingrijim cu drag la fiecare sfarsit de saptamana,este o propritate dobandita pe care o ingrijim ori de cate ori avem timp liber .
Noi am pus unele seminte chiar si de la jumatatea luni ianuarie,dar dupa pozele dumneavoastra constat ca ale noastre sunt mult mai mici.
Cei drept nici nu avem timp sa ne ocupam cum trebuie de ele ,dar si la varsta noastra inca invatam, chiar si de la cei mai tineri ca noi.
Vroiam sa va intreb daca fotografiile sunt ale dumneavoastra si ce soi de rosii sunt cele din prima fotografie?
Cu deosebit respect Stefan Marin.
Bine ati revenit pe Blogul meu Dl Stefan!
Ma bucur ca articolele mele va plac si le apreciati,cu toti avem ce invata mereu uni de la ceilalti ,iar experientele altora nu poate fi decat un lucru foarte bun.
De aceea imi notez de fiecare data de la vecini si nu numai tot ceea ce ei au testat ,la randul meu testez si eu iar rezultatele sunt destul de multumitoare,mai ales ca eu nu cultiv decat in sistem ecologic iar in aceasta privinta trebuie distibuita o mai buna atentie si grija.
Fotografiile din post sunt ale mele de anul trecut din gradina ,iar rosiile de care ati intrebat se numesc Magnus,un soi foarte productiv
creste pana la 10 etaje daca este lasat ,dar asta inseamna si rosioare mai mici.
Eu le-am lasat sa creasca doar 7 etaje oricum era destul de suficient pentru ca la fiecare etaj in parte culegeam la unele mai bine de 1 kg de rosii.
Sunt bune atat in salate, pentru sosuri,zarzavaturi cat si pentru bulion deoarece are pulpa foarte groasa dar au si un dezavantaj nu exceleaza la gust ca de altfel toti hibrizi existenti pe piata la ora actuala.
Va mai astept pe Blogul meu ,sa aveti o zi frumoasa!
un gen de articol, oricand binevenit- felicitari!
Multumesc frumos Daniel!
Mie mi-au fost foarte utile si sper sa le fie si altora.
O saptamana frumoasa.