Probleme in cultivarea rosiilor in spatiu deschis


Nimic nu se compara cu gustul unei rosii proaspete, abia culese din gradina,dar pana a le vedea sanatoase in gradina si pline de rod bogat trebuie sa le oferim si un mod prielnic pentru o dezvoltare optima .
Primi pasi ii facem inca de la germinarea semintelor,unde vom avea grija sa semanam doar acele seminte provenite de la rosii sanatoase,sa avem un substrat natural(mranita sau orice alt pamant special pentru legume)
Inca de la stadiul de frunze cotilodene se incepe o serie de tratamente si hraniri 100% Bio,rasaduriile astfel tratate vor avea un sistem radicular foarte bun si vor face fata mai bine diversilor  daunatori sau nenumaratelor boli aparute pe parcursul vegetatiei in camp deschis.
Temperatura scazuta
Faceti calirea plantutelor atunci cand le veti  scoate in camp,scoaterea brusca poate duce la pierderea multor plantute sau poate duce la piticirea lor ,ceea ce va avea un impact negativ in ceea ce priveste rodirea fructelor.
Dupa calire, informativa cu privire la starea vremii in perioada cand veti dori sa faceti transplantarea,pentru ca si vremea reprezinta un factor important atunci cand facem aceasta operatie,indiferent ca sunt calite sau nu o temperatura buna ziua nu echivaleaza cu o temperatura scazuta noaptea.
Astfel de fluctuatii de temperatura duc la schimbarea culorii frunzelor si chiar la rularea lor.

Pentru a avea rosii mari si frumoase, asigura-te ca pamantul in care vei cultiva plantutele  este bun.

Adauga gunoi de grajd vechi de 2.3 ani daca transplantarea o vei face imediat,faceti incorporarea lui cu pamantul din gradina,astfel pamantul va fi afanat iar rosiile se vor dezvolta corespunzator.
Daca nervurile rosiilor din gradina ta au inceput sa se ingalbeneasca sau frunzele au portiuni maronii si uscate, cel mai posibil plantele nu au suficient de multi nutrienti.
Faceti fertilizarea Bio o data la 2 saptamani,nu abuzati insa de ingrasamintele naturale ,respectati intocmai
dozele ,ingrasamintele fie ele Bio sau nu ,intr-o cantitate mare pot deveni nocive pentru rosii.
Asigurativa ca au o buna aerisire,trebuie sa va informati cu privire la soiul de rosii pe care il cultivati,nu toate se dezvolta la fel,unele pot ramifica foarte mult altele dimpotriva suporta o desitate destul de densa pe metru patrat.
Indiferent de densitatea plantari este necesar sa faceti si desfolierea plantei,dar numai atunci cand planta are rod se va face rand pe rand pe etaje pana ajungem la mijlocul plantei.
Asigurativa ca pamantul este mereu afanat la baza tulpinei,un pamant tare si lutos va avea un efect negativ in dezvoltarea plantei.
Pliviti tot timpul de buruieni si afanati constant baza tulpinei,buruienile nu numai ca le iau din necesarul de apa,dar ele sunt si de vina pentru tranzmiterea anumitor boli sau prezenta multor daunatori.
Mai mult decat atat ,daca nu facem afanarea plantei macar o data la doua saptamani va duce astfel la o imbatranire prematura a plantei .
Faceti copilirea plantei ori de cate ori este necesar,acest lucru face ca planta sa aiba o buna aerisire dar si fructe mari si frumoase.
Adunati toate frunzele moarte ori de cate ori le vedeti chiar si pe cele galbene,acest lucru este foarte important pentru ca aceste frunze sunt daunatoare plantei  aduc cu sine diversi daunatori dar si virusuri pe care le transmit frunzelor sanatoase.
O indepartare periodica a acestora va fi foarte benefica  pentru plantute, atat pentru revigorare, cat si pentru prevenirea anumitor boli.
Udati plantutele constant,rosia nu este in general mare iubitoare de apa,dar nici nu lasati planta sa moara de sete.
Indiferent de sistemele pentru care optati la   udarea  plantelor,  se face numai dimineata la rosii ,aveti grija sa udati doar la tulpina nu si pe frunze,in general legumele nu suporta undarea pe frunze direct, iar rosia este una din cele mai afectate in acesta privinta.
Singurele stropiri ale plantei pe frunze se face doar atunci cand le fertilizam cu ingrasaminte naturale, atat pentru a avea un sistem radicular foarte bun cat si pentru prevenirea bolilor sau indepartarea diversilor daunatori.
Ganditiva la plantute ca la floarea voastra preferata,…….oare de cate ori nu le acordam o atentie sporita florilor noastre?!!!
Le afanam pamantul,le curatam , le udam constant , la fel si rosiioarele nostre din gradina au  nevoie de o ingrijire constanta  si o atentie sporita pentru a preveni eventualele neplaceri dar si pentru bucuria de a vedea in gradina
noastra plante sanatoase, pline de rod bogat, care ne vor incanta simturile dar si ne vor umple sufletele de satisfactie.
Va doresc sa aveti parte doar de plantute sanatoase si pline de roade bogate!
Pe curand
Maria
Publicitate