Balconul oaza mea de liniste si…verdeata!
Am revenit acasa dupa 10 zile de vacanta,am gasit plantutele din balcon plostite si foarte insetate,daca unele au rezistat eroic calduri si secetei,unele au murit de-a dreptul.
Ce am pierdut:,evident primele care si-au dat duhul au fost varzoasele,conopida si ceva din ardei si vinete,cele mai rezistente au fost insa rosioarele ,desi erau foarte plostite si-au revenit rapid dupa o baita cu apa cu cenusa.
rosiutele din fotojos sunt insamantate in 03.04.2012
Cam atat au rezistat in 10 zile neudate ,desi am tinut geamurile larg deschise plus ca multe nu au stat in raza soarelui au fost ele mai putin rezistente,dar nu este problema au mai ramas suficient de multe.
In privinta varzoaselor si conopidei voi cumpara de la piata oricum nu ne omoram asa de tare dupa ele,daca conopida mancam iarna si o mai folosim la salate,varza o prepar doar la sarmale si cateodata la o salata atunci cand apar primi cartofi noi.
Sa aveti o zi placuta
Pe curand
Maria
se mai întâmplă deci accidente de felul ăsta și pe la case mai mari 🙂 (eu am renunțat până la urmă la roșiile mele și am însămânțat altele în datele calendaristice conforme zonei de rusticitate (5 a) în care mă aflu. Vezi ce expertă am devenit? 😀 ) (unde mai pui că am învățat și că ceapa nu se face din semințe 😀 )
și… sunt tare mândră de mine că am recunoscut din fotografii care sunt vinetele, ardeii și roșiile 😀
Era de asteptat sa am aceste pierderi,avand in vedere timpul atat de mare in care plantutele au fost neglijate,dar nu te poti bucura si de vacanta si sa ai si plantute vesele la intoarcere dupa atata timp.
Toti avem de invatat mereu,nimeni nu este perfect,chiar daca eu am inceput cu tot ceea ce inseamna teorie pentru gradinarit,primul an am avut recolta frumoasa,cum spun vecinii mei un an norocos”,dar am avut insa si foarte multe semne de intrebare ,pentru ca se stie ca teoria, este teorie,insa practica ne omoara.
Este foarte important sa insamantam conform zonei in care locuim,pentru ca vremea nefavorabila compromite toata munca noastra,si este pacat mai ales ca punem foarte mult suflet in ceea ce facem,dar mai ales pierdem si din tipul nostru atat de pretios.
Oricum ma bucur ca ai luat cunostinta de insamantarile din zona ta,asa vei sti cu siguranta sa calculezi pe viitor insamantarea popice rasadurilor tale , dar si varsta plantutelor care iti vor ajunge in gradina.
Ehe si gradinarii cu ani si ani de culturi au destule pierderi,la noi insa este smulsa doar cireasa de pe tort.
Cred ca au spus (pe limba lor) cu toatele: bine ai revenit! 🙂
Au crescut destul de frumos si rosiile din seminte plantate la inceputul lunii aprilie.Dupa ce vor fi scoase in gradina, in scurt timp nici nu se va mai cunoaste ca sunt in urma celorlalte .
Cu siguranta saracutele abia ma asteptau sa vin acasa.
Rosiile plantate in 03 aprilie sunt hibrizi si deasta au avut o crestere spectaculoasa,bina ca au avut si caldura si foarte multa lumina.
Si ai mare dreptate in privinta diferentelor dintr-e ele ,find un soi de hibrid extra timpuriu voi avea surpriza sa am rosii copate mai repede ca celelalte,pentru ca in general rosiile romanesti sunt semi-timpurii iar diferenta de coacere dintre un hibrid extra timpuriu, si un soi romanesc, poate ajunge pana la 2 luni de zile.
Abia astept sa treaca timpul mai repede si sa le vad pe toate in gradina,nu mai am rabdare ,de acum in afara de udare, si afanarea pamantului, nu prea mai am ce face la ele.
Azi am observat ca si ele asteapta acel-as lucru ,pentru ca radacinile sunt destul de mari si cat de curand vor deveni neincapatoare in celule,pana atunci am sa ma bucur cat voi putea de ele cat sunt acasa,apoi cand vor pleca la tara le voi vizita doar in wee-kend.
Iti doresc o seara frumoasa.
Sa va fie de bine vacanta.
f. frumoase plante ai. Imi pare rau de ‘decese’ – dar fiind f. tinere si pamant au putin, sunt mai sensibile.
Multumim frumos!
Pai cred ca tot raul spre bine ,cele care au murit nu cred ca au fost foarte rezistente,in schimb cele care au ramas in picioare vor fi cu siguranta si cele mai roditoare.
Oricum voi vedea eu daca mai cumpar sau raman cu cele pe care le-am salvat deja.
Am fost asa de fericita sa le vad ca s-au dezvoltat asa frumos,incat nu m-a afectat asa de mult pierderea celorlante plantute.
Bine ati revenit.
Tot e bine cum au rezistat.Pacat de cele care au murit, ca ai muncit mult la ele.
Da asa este,oricum nu ma plang pentru ca mi-au ramas suficiente,deoarece rosiile au fost cele mai rezistente,doar la vinete si ardei gogosar am ceva piederi mai mari.
Voi cumpara insa daca imi par prea putine in momentul cand le voi transplanta in gradinuta.
Anul acesta a fost cam plimbareti,si daca tot am plecat s-a resimtit si la ele,mai greu o sa fie la vara,pentru ca atunci au nevoie mai mult de udare si nu stiu cat de des vom reusi sa ajungem.
O gradina de legume are nevoie de foarta multa ingrijire si atentie,cum lipsesti putin se cunoaste,sa speram ca al meu nu mai pleaca asa de des de acasa,acum de exemplu e plecat la munte sa faca intructajul celor care pleca in vara ,asa ca o perioada de cateva saptamani iar nu pot pleca la tara,si ma gandesc ca dupa atatea ploi numai scot balariile din gradina.
Plus ca castravetii mei i-am plantat in gradina si aveau deja 4 frunzulite in 10 zile,sunt sub peturi de 5 l ,dar nu au capac,ma gandesc ca in atatea saptamani vor exploda prin pet,ca apa zic ca au destula,mai ales ca va ploua si saptamana viitoare.
o zi placuta intregului balcon…
Multumim frumos.
Un week-end minunat si tie