Ziua cea mare „Repicare Rosii”
Gata a venit timpul repicari, rosioarele mele crescuse si aveau neaparat nevoie de mutarea lor in casa noua.
Cum am procedat:
Am pregatit mai multe ladite,am aplicat pentru aceasta varianta,deoarce eu am foarte multe rasaduri si nu pot sa umplu casa de pahare,si imi este si mult mai comod atunci cand le voi transporta la tara cu masina.
Pregatirea Pamantului
Eu am folosit:
4 galeti de mranita
1/2 galeata gunoi vechi de 3 ani(am pus putin pentru ca mranita mea are in compozitie acest gunoi,pentru cei care nu au in compozitie gunoi de grajd, se pun 2 masuri pamant cu 1 masura de gunoi grajd).
1/2 galeata de cenusa de lemne
1.5 Kg coji de oua
2 kg coji uscate de banane
toate aceste incrediente se amesteca bine,bine, intr-un recipient foarte mare.
Eu am pus direct in cada,la atatea galeti nu aveam ce face. 😀
Umplerea Laditelor:
se face in primul rand cu nisip aproximativ 2 cm,pentru o buna drenare a apei,
Multumesc foarte mult pentru acest detaliu important,pe care eu la omis din graba ,doamnei Mihaela C.P.
apoi trecem la umplerea cu compost a laditelor,dezinfectam cu ceai de musetel fierbinte,lasam asa 2 ore,apoi trecem la la delimitarea spatiilor.
Dupa ce am terminat si aceasta activitate,scoatem cu grija rasadurile sa nu le ranim radacinile.
Astea sunt rosiile mele Prekos ele sunt mai mici.
Acestea sunt rosiile mele Rio Grande
Si acum indiferent de inaltimea lor,in noua lor casa ,am avut grija sa fie la fel pentru toate.
Cele care au avut o evolutie prea brusca le-am taiat elanul si le-am introdus mai adanc in pamant,asta le va face sa fie foarte viguroase si cu- o radacina mult mai puternica.
La final rosioarele mele au mai luat o baita cu apa de cenusa pe frunze ,si gata,………… asta a fost tot.
Acestea sunt toate rosiile mele cele mari, restul plantutelor ramase le-am daruit unei vecine din bloc,trebuie sa patstrez spatiu suficeint ,si pentru cele de la banca de gene caci si ele vor trebui repicate.
In functie de tip voi repica ,gogosarul,ardeiul capia,si vinetele ca au mare nevoie de repicare.
Pana atunci insa va stau la dispozitie, daca aveti intrebari, si nu numai,eu astept cu drag si sfaturile voastre.
Pe curand
Maria.
Ce reteta buna de pamant le-ai facut! Sigur o sa creasca ca Fat frumos din poveste :). Laditele au avantaje si dar, zic eu, si dezavantajul ca li se scurge apa din partea de jos si pateaza suportul pe care stau .
Asa este,au un pamant foarte bogat tocmai bun pentru ele.Am invatat asta de la legumicultori din zona noastra,ei produc mii de rasaduri atat pentru vanzare cat si pentru productie.Ei pe langa aceste metode naturiste,folosesc la greu si foarte multe chimicale pentru o productie cat mai mare a legumelor ce le scot la piata.Ori eu asta nu am mentionat,si nici nu am de gand ,daca lor le merg foarte bine legumele pentru productia proprie, doar folosind metodele naturiste de prevenire a anumitor boli, si la noi trebuie sa fie musai la fel.
Pe noi nu ne intereseaza sa avem tone de legume frumoase si pline de chimicale,vrem sa avem legume sanatatose,chiar daca nu se fac ca cele stimulate cu diverse chimicale.
Privitor la ladite ai mare dreptate,dar eu am foarte multe rasaduri,iar puse individual ar trebuie sa zbor prin casa 😀
Am spus eu atenta ca de obicei la detali 😀 ,multumesc foarte mult.
Datorita acestui detaliu,mi-am amintit ca am uitat sa scriu in articol si despre nisip.
Eu inainte de a pune compostul in ladite,am pus aproximativ 2 cm de nisip in fiecare ladita pentru un bun drenaj al apei,si in fiecare ladita au fost puse folie care nu este gaurita.
Deci partea cu scurgerea nu ma afecteza,si eu nu ud atat de tare rasadurile cat sa le inunde.
Inca o data multumesc pentru atentia ta.
Iti doresc o zi frumoasa.
Maria
Frumusele si cu frunze minunate. Vad. ca ai pus plantutele in pamint mai sus de primele frunze. Eu fac asta, cind le mut in gradina, dar nici acum nu le strica. Sa fie sanatoase si sa le vezi mari in gradina, cu ciorchini de fructe. O sa le pui direct afara sau sub folie ?
Multumesc frumos
Eu asa le repic,un sfat primit de la legumicultori din zona unde am casuta.Ei toate legumele le ingroapa asa sa fie radacina mai mare si le ajuta sa fie mai viguroase.La mutarea in gradina,rup iar primul rand de frunze si apoi le plantez adanc,mai tarziu noi le desfoliem in functie de coacere pe etaje,sa avem si la etajele de sus legume mari si frumoase.Eu le pun direct in camp in bataia soarelui,nu pot avea solar unde am gradina,deoarece este o casuta de vacanta si nu pot merge decat saptamanal,abia incepand cu luna iunie putem sta in vacanta acolo.Anul acesta vremea este mai friguroasa,anul trecut dupa 15 aprilie puneam deja in camp primele rosii,dupa 20 aprilie rasadurile de ardei si vinete acum cred ca o sa mai intarziem cu ele pana la inceputul lui Mai.
Asta daca nu vine caldura mai repede…….cine stie. 😀
Superbe plantutele.Eu abia incep zilele astea cu semanatul,dar te voi ajunge din urma curand 🙂
Multumesc,
Ale tale vor fi cu siguranta mult mai viguroase atunci cand le vei scoate in camp,cele crescute in casa pornesc mai greu atunci cand sunt scoase afara.Am sa le calesc si eu intr-e timp sa fie pregatite 😀