Evolutia la rosii Banca de Gene Suceava
Rosii Banca de Gene Suceava
7 zile de la rasarire
Si mai jos veteranele mele,care ar trebui musai repicate,dar mai astept ,pana merg la tara sa iau mraniță de la vecini . 😀
Ce am nu îmi ajunge, la peste 700 de fire de răsad de roșii și ardei.
question: cat de des uzi un rasad?
Cat de umed sa fie pamantul rasadului.
Am tendinta obsesiv-convulsiva sa il supra-ud. Cand imi dau seama ca e pamantul prea uscat si trebuie udat?
Eu rasadul de rosii il ud la 2-3 zile,rasadul de ardei,vinete,la 2 zile,exceptie fac ardeii gras,si ardeii gogosar,care ii mai ud si zilnic daca constat ca mai au nevoie de apa,rasadul de varza,verdeturii si flori le ud zilnic.Nu ud niciodata rasadul pe frunze,o fac doar pe randuri,singura udare pe frunze o fac doar cand le fertilizez cu produse naturale.
Pamantul trebuie sa fie jilav la suprafata,necesarul de apa il calculam in functie de nevoile rasadului.Pentru inceput,te sfatuiesc sa uzi doar cu ajutorul unei linguri de bucatarie,o lingura de apa este suficienta la un fir.
Poti verifica nevoile de apa ale rasadului tau cu o scobitoare,pe care o introduci in imediata apropriere a rasadului,mai exact pe randurile de delimitare ale rasadului,in functie de rezultat udam sau nu .Incearca sa le faci si un tratament saptamanl preventiv,din ceai de musetel,este foarte bun pentru combaterea boli”caderea plantutelor’.Verdeata,varza si floriile le uzi cu ajutorul unei stropitoare,la ele nu trebuie sa iti faci prea mari griji ca le uzi prea mult,ideea este sa nu le baltesti,dar de udat trebuie udate zilnic.
Eu ti-am dat exemplul meu ,dar poate diferi si in functie de temperatura camerei,cand aveam in camera 31 de grade Celsius,atunci aveau mai des nevoie de udare,acum le-am redus temperatura undeva la 28 grade Celsius ziua,si 24 de grade Celsius noaptea.
Tu ce fel de rasaduri ai?
rasadul de jos striga plimbare,punei nitel pamanat amestecat cu balegar sa vezi ce rasad frumos faci.
la schimbare”??!!!
Probabil ca va referiți la repicarea lor.
Știu,ca ar trebui repicate, numai ca nu am avut timpul necesar sa dau o fuga la o vecina unde am căsuța cu gradina,sa pot lua mraniță pentru repicare.
Cat de curând le voi repica și pe ele.
Mranita pe care o folosesc, se regaseste printr-e altele in comonenta ei si gunoiul de grajd.
Oricum multumesc de informatie.
Buna!
As dori si eu cateva fire de rasaduri, daca se poate.
Multumesc f.mult.
Daca ești din București cu cea mai mare plăcere.Îmi lași un mesaj cu e-mailul tău și eu te anunț când repic răsadurile .
Nu pot umbla mai devreme la ele pana nu le repic.
Superbe rasadurile. Daca vezi ca incep sa cada din plantute, sa le stropesti cu ceai de musetel.
Eu,voi dezinfecta rasadnita cu ceai fierbinte de musetel si cu apa de cenusa.
Spor la repicat. Mie
hehe,am apasat aiurea si s-a postat inainte sa termin :))
Ziceam ca mie imi place treaba cu repicatul,mai ales ca la rosii se imprastie un miros care imi place foarte tare 🙂
Asa este,și ale mele au început sa miroasă o data cu apariția frunzelor adevărate.
Offfffffffffff,de fiecare data când le miros, ma gândesc la cât de bine îmi este vara prin gradina, la căsuța noastră de la țară.
Da,ms am aplicat deja acest tratament încă de când le-am pus la însămânțat,tocmai ma gândeam ca trebuie sa merg iar la plafar sa mai iau.Eu le fac infuzie săptămânal cu ceai din floare de mușețel,nu acel care se vând la pliculețe, ca nu este bun.Le place acest tratament și nu am avut probleme cu ele,bine ca nici apa nu vede prea mult 😀
Eu am flori de musetel adunate de anul trecut si o sa imi fac din ala ceai
Ehe,bine de tine ca ai fost harnicuta,si l-ai cules tu,eu anul trecut nu am putut sa fac prea multe.Gaby a plecat in Afganistan si eu am ramas si cu copii,si cu gradina, si imapartita intr-e casa de la Bucuresti si casa la tara.
Dar anul asta are concediu mai mult,asa ca am sa merg si eu sa adun musetel de pe camp,sunatoare,si urzici.
Asa multe rosii pui tu in gradina? Uau! Harnica!
Sunt intr-adevar cam dese rosiutele tale, dar par destul de viguroase avand in vedere densitatea :).
Întradevăr sunt cam multe,dar le-am pus asa pentru ca mi-a fost teama ca nu vor germina toate.Am mai smuls foarte multe dintr-e ele dar am și lăsat destule.
Ce sa fac eu dacă ele au vrut sa germineze toate???!!! 😀
Cele care au rămas sunt destule oricum peste 400 la număr,nu le voi pune pe toate normal,dar mi-a fost mila sa le mai smulg.Le voi dărui unei vecine din bloc.Eu anul trecut am avut 150 de fire de roșii și am făcut bulion și zarzavat și pentru la anul :D.
Anul asta am zis sa pun vreo 200 numai de roșii,ca am și câtva prietenii care vin la grătar și nu pot sa nu le dai mai ales ca au și copii.Eu nu cresc decât legume Bio,nu le hrănesc deloc cu chimicale,cei drept în unele mai intra boala,oricâte tratamente naturale le-as face.Dar le smulg imediat sa nu le afecteze și pe celelalte, și oricum îmi rămân destule . 😀
Nici eu nu stropesc rosiile, legumele in general cu nimic. 🙂 Am zis ca daca tot fac in curtea mea, macar aici sa le am sanatoase, nu ca mare parte din cele din comert in care nu sti cate chimicale sunt puse .
Ce ma bucur,asa și trebuie,mâncam destul atâtea chimicale pana și aerul pe care îl respiram este nociv.
Este păcat, dacă tot avem o grădinuța sa nu mâncam sănătos.In ce privește legumele de pe piața abunda de chimicale,eu am văzut ce tratamente le fac la legume,în special la roșii sa le scoată mai repede pe piață.Le înmoaie fiecare floare într-o soluție pentru legare rapida.Apoi le stropesc iar cu alta soluție pentru o accelerare de creștere.Când ajung la o mărime cât de cât comerciala la fiecare buchet introduc un ser prin injectare,pentru coacere accelerata.Plus ca încă din răsadniță ei le stropesc cu diferite substanțe provenite din Olanda care le accelerează creșterea.Si ma întreb oare de ce legumicultori noștri nu mănâncă legumele mari și frumoase provenite din aceste culturi.Pai da,normal, prefera legumele lor mici, și uneori inestetice,crescute atât în solar cât și în bătaia soarelui în câmp,dar sănătoase și pline de vitamine.Pentru ca ei, la alea nu folosesc deloc chimicale,îngrășa foarte mult pământul cu gunoi de grajd,și folosesc doar metode naturale de stopare a bolilor.
Si eu am pe străduță acolo un domn,care acum își construiește căsuța de vacanta,și anul trecut a luat hibrizi de la ei ,și bineînțeles recolta pe măsura dacă ii dădea de zor pe ele cu chimicale.A făcut recolta pe 50 de fire mai mult decât am făcut eu pe 150 de fire de roșii.Dar,sincer, nu ca îmi pare rău de recolta,îmi pare rău ca oricât am încercat sa ii explic sa nu le mai umple de chimicale ca se poate creste și fără, nu înțelegea.Dispera ori de câte ori vedea o frunzuliță uscata, sau o îndoire a frunzei, gata chema vecinul sa vina sa-i stropească.
Asa ca mai bine de noi,atât cât se face,măcar mâncam sănătos.