Repicarea Legumelor ".Din secretele legumicultorilor


Am promis sa revin cu un tutorial pentru toti pasionati de legume.

In acest tutorial voi dezvalui din secretelor celor care se ocupa de

ani de zile de legumicultura.

Pentru inceput voi scrie despre „Repicarea Rasadurilor”,pentru ca multi

dintre noi deja am inceput insamantarile,urmand mai apoi sa

scriu un tutorial si pentru cei care insamanteaza mai tarziu dupa 22.02

pentru ca si acolo sunt multe de spus.

Vecini mei de la casuta de la tara sunt legumicultori din tata in fiu,marea majoritate

cu asta se ocupa si le merge bine asta se vede si privind gospodarile lor mari si frumoase.

Pentru ca sunt si oamenii primitori , saritori si cu suflet mare,te ajuta si te sfatuiesc

dezinteresat ori de cate ori ai nevoie fara sa te refuze vreodata.

Pentru inceput dezvalui secretele lor de repicare,pentru ca ei fac in cantitati industriale,

azi am sunat o vecina sa fiu sigura ca pun cantitatile la  Mranita
cum trebuie.

REPICAREA avem nevoie:

-mranita lor gasiti mai jos modul de preparare,daca nu gasiti in comert.

-pahare de preferat 0.5l,sunt bune si de 0.2l asta daca plantutele se lasa mai putin pana la plantare.

-1 spatula
-nisip

-un recipient mare pentru amestec

In recipientul mare se pune mranita 100l se amesteca cu 2kg coji de oua 2 kg coaja uscata de banana maruntite.(pentru cine nu are coji de banane uscate poate suplimenta cele 2 kg tot cu cojiile de la oua)

-Facem gauri mari la pahare,apoi punem un cm de nisip la fiecare pahar dupa care punem amestecul de mranita
,si il udam bine cu macerat de urzica.

Se lasa la temperatura camerei unde vom pune plantutele pana a doua zi.

In ziua urmatoare cu un creion facem o gropita in mijlocul fiecarui pahar,

dupa care scoatem plantutele cu grija din rasadinta si punem in pahar plantuta

pana la primul rand de frunze.Apoi vom acoperi cu grija tija tasand sa nu lasam aer.

Udam din nou de aceasta data tot cu macerat de urzica si dam plantutele la lumina.

Dupa prima udare din ziua plantari numai udam decat dupa cum urmeaza

-la rosii si vinete la 10 zile de la repicare

-la ardei la 2 saptamani de la repicare

Daca spatiul in care stau plantutele este prea uscat ,atunci mai putem pulveriza putina apa,

pe tija si pe pamant,atentie nu pe frunze.

Dupa repicare,putem folosi la 2 saptamani produse naturiste,gen comprax,humusil si

saptamanal stropiri cu ceai de musetel si macerat de urzica

Acum sa va spun cum prepara mranita:

-aveti nevoie de 200l de pamanat negru de padure,50 l gunoi proaspat de cal,50l gunoi de gaini,50l gunoi de vaci.

Se mai pun cantitati mari de frunze uscate,legume uscate,coji de legume  uscate,iarba uscata(fara seminte),paie,rumegus,coji de fructe,fructe alterate.Toamna ei aduna toate vrejurile de la legumele
fara boli,bine ca ei nici nu prea au boli la legume ca le stropesc foarte mult.si le pun pe toate in acest compost.

Se amenajeaza un spatiu ingradit si se pun toate incredientele mentionate mai sus se adauga cateva galeti

de apa si se amesteca foarte bine toate.Din doua in 2 saptamani vom mai pune apa peste acest amestec,

si il vom framanta din nou cu ajutorul unei furci.In zilele foarte calduroase operatiunea de mestecare a

amestecului se face la o saptamana si concomitent cu asta adugam si apa.La trei luni de la macerarea amesteculului

lasam sa se odihneasca fara sa mai udam vreo 2 saptamani.Dupa care se ia acest amestec si

se depoziteaza in saci de hartie,sau rafie la adapost.

In mod normal dupa 3 luni poti folosi aceasta mranita atat pentru insamantare cat si repicare,ei o mai folosesc si la

planta,adica musuroiesc plantele cu acest amestec sau pun in groapa de plantare la solar sau camp.

Dar ei nu folosesc imediat acest amestec,spun ca trebuie sa mai zaca”””,adica cu cat are mai mult de 1 an acest amestec cu atat este mai bun.

Sper sa va foloseasca acest articol,pentru alte intrebari va stau la dispozitie

in functie de timp.

Repicare frumoasa.