Fainarea


                      Fainarea


 

 

Debutul boli ,incepe cu cateva pete mici pe suprafata frunzelor superioare.Dupa o saptamana, boala apare ca un praf alb pe frunze si tulpini, muguri. Aceasta  pulbere incetineste cresterea  si ucide planta.Aceasta ataca mai multe legume ,plante, pomi fructiferi, flori etc, cum ar fi tomate, castraveti,dovlecei , pepeni,capsuni,vita de vie,pomi fructiferi

Conditii favorabile

Prejudiciul are loc inca de la inceputul veri  si poate creste pana la sfarsitul toamnei.  Infectia se raspandeste mai repede atunci cand vremea este calda si uscata, noptile reci, iar atmosfera este de umiditate ridicata. Zonele umede,  si umbrite de asemenea, contribuie la crearea acestor agenti patogeni.

 

Tratament

In faza incipienta a boli putem trata in mod ecologic folosind un amestec de bicarbonat de sodiu si sapun ph.

Preparare

-se pune 1 lingura de bicarbonat de sodiu intr-un vas mare

-se adauga 4 litri de apa

-se pune apoi 2 1/2 , linguri de sapun Ph sau putem folosi ulei horticol

toate aceste incrediente se amesteca foarte bine.

Cu acest amestec stropim foarte bine plantele afectate incepand de la primul debut al boli,uramand ca dupa fiecare ploaie sa reluam acest procedeu,pentru ca se stie ca ploaia favorizeaza aceasta boala.

Tot in acest sens putem folosi in primele zile de la debutul acestei boli si coada calului pentru ca are mari proprietati antifungic.

Preparare

Pentru a pregati aceasta dilutie de coada calului aveti nevoie de :

-2 kg de plante

-15 l de apa

Se pun intr-un vas din lemn sau plastic,atentie nu metal pentru ca se distrug proprietatile plantei,si se lasa la macerat timp de 2 pana la 3 saptamani in functie de temeperatura de afara(.Cu cat este mai cald cu atat maceratul fermenteaza mai repede).

Cand maceratul a fermentat diluam cu apa 1 solutie la 10 parti apa si stropim plantele afectate.

Sa aveti o zi minunata

Pe curand

Maria

 

 

About these ads